‘Opera Mini toch niet door Apple afgewezen’

Apple houdt Opera Mini tegen omdat ze geen concurrerende browser willen, zo schreef de New York Times onlangs. Maar misschien gaat het eigenlijk om Java, ontdekte John Gruber.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

opera logoVolgens de New York Times heeft de CEO van Opera gezegd dat Apple een iPhone-versie van Opera Mini tegenhoudt. John Gruber van Daring Fireball dook eens wat nader in het onderwerp en beweert nu dat Opera de browser niet eens bij Apple heeft aangeboden. Opera CEO Jon Stephenson von Tetzchner heeft nooit beweert dat Opera ongewenste concurrentie voor Apple’s Safari-browser oplevert en evenmin dat Apple de publicatie tegenhoudt. Gruber vernam van bronnen die anoniem willen blijven dat Opera Mini niet bij de App Store is ingeleverd om het normale goedkeuringsproces (voorzover aanwezig) te doorlopen.

Technisch gezien is er ook iets vreemds aan de hand: Opera Mini is een Java-browser die op elke mobiele telefoon te installeren is, die Java ME ondersteunt. Bij de iPhone is dat niet het geval: de ontwikkelaars moesten een passende Java-omgeving ontwikkelen, maar die is volgens de richtlijnen van de App Store niet toegestaan. Opera heeft inmiddels wel een Android-versie van Opera Mini ontwikkeld, maar daarvoor moest een aparte virtual machine met de naam Dalvik worden gebruikt, omdat Android standaard geen Java virtual machine ondersteunt. De vraag is nu of Opera Mini niet in de App Store terechtkomt omdat Apple geen concurrerende browsers wil, of dat de Java VM het echte probleem is.

Via: Daring Fireball

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 1:20
Categorie Achtergrond
Onderwerpen opera, webbrowser

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.