iPhone-portal gekopieerd en weer offline gehaald

De pas gelanceerde iPhone-portal van iPhone Nieuws Blog blijkt te zijn nagemaakt door iemand, die beweert het allemaal zelf te hebben ontwikkeld.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

copycatVorige week schreven we over een nieuwe iPhone-portal, die door iPhone Nieuws Blog is gemaakt. Een paar dagen later blijkt een zekere RemcoXP precies dezelfde iPhone-portal te hebben bedacht, met hetzelfde uiterlijk en dezelfde inhoud. Toeval? RemcoXP schrijft op het forum van Tweakers dat hij met iWebkit aan de slag is gegaan om een iPhone-portal te maken van websites die hijzelf veel bezoekt. Hij doet het allemaal belangeloos en het is voor eigen gebruik, maar roept wel in het openbaar mensen op om mee te denken en aanvullingen te doen. Op Tweakers viel de websitemaker al binnen een kwartier door de mand: een bezoeker vindt de overeenkomst met het iPhone-portal van iPhone Nieuws Blog wel erg treffend.

De About-pagina blijkt letterlijk gekopieerd en in de teksten zelf staan nog verwijzingen naar de oorspronkelijke website. Tweakers sloot de discussie, RemcoXP koos eieren voor z’n geld, haalde de webportal offline en heeft zich in de community voorgoed ongeloofwaardig gemaakt… geen slimme zet als je ook websites voor anderen maakt.

Nu hebben we bij iPhoneclub ook wel eens last van mensen die onder het mom van ‘het staat op internet, dus het is van iedereen’ denken dat ze artikelen 1-op-1 kunnen kopiëren. Maar zo werkt dat natuurlijk niet. Onze ervaring is dat het niet zoveel zin heeft om met juridische taal, wetsartikelen of een advocaat erop af te stappen (dat kun je beter in fase 2 doen). Meestal gaat het om onnozele studenten en huisvaders die in de ICT werken, zijn opgegroeid met het idee dat Photoshop gratis te downloaden is en nog nooit over copyright hebben nagedacht. Een harde aanpak roept bij zulke mensen alleen maar agressie op: ‘Ik krijg jullie nog wel!’ of ‘Alsof jullie het allemaal zelf hebben verzonnen!’ hebben we al vaker te horen gekregen. En met die laatste opmerking slaan ze de spijker op hun kop: natuurlijk hebben we het niet allemaal zelf verzonnen! Een apparaat als de Marware Game Grip is geen denkbeeldig apparaat in de hoofden van een paar bloggers die de weg kwijt zijn. Marware is de partij die ‘m heeft verzonnen, wij schrijven er alleen maar over en als ons nieuws toevallig lijkt op wat Gizmodo erover heeft geschreven, dan is dat omdat we allemaal gebruik moeten maken van de schaarse informatie die op dit moment over het accessoire te vinden is. De enige manier om dan nog origineel te zijn is een volstrekt onzinnig verhaal eromheen te verzinnen, met het risico dat de bezoekers gaan roepen: “Dude, wat is je punt?”

Het idee bestaat wel eens dat Nederlandse websites slaafse navolgers zijn van wat er op Amerikaanse sites zoals Gizmodo wordt geschreven. Dat is niet zo vreemd: terwijl wij de afgelopen CES en Macworld met z’n tweeën verslag probeerden te doen voor vier verschillende media, had Gizmodo in de perskamer een ‘commandocentrum’ ingericht, waar hoofdredacteur Brian Lam zijn 15 medewerkers met militaire discipline naar persconferenties en andere activiteiten stuurde. Natuurlijk halen wij onze ideeën ook wel eens van andere websites, maar er is een verschil tussen gedachteloos overpennen van andere websites (waarbij een paar zinnen worden omgegooid om problemen te voorkomen) en zelf nieuws verzamelen via persberichten en andere websites. Met dat laatste is niets mis: Gizmodo ontdektde de Marware Game Grip ook pas nadat ze een bericht op Crunchgear hadden gelezen, bijna een etmaal nadat het nieuws op andere websites was verschenen.

Wat de kopie van iphone.mobilenieuwsnet.nl betreft: het gaat daarbij niet zozeer om de inhoud maar om de vormgeving en html-code. iPhone Nieuws Blog is nog wel van plan om juridische actie te ondernemen.

Meer info: iPhonesite, wat mist er nog? (Tweakers)
Via: e-mail

Op verzoek hebben we de echte naam van Remco en links naar zijn profiel en professionele website verwijderd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2008, 17:06
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.