Ontwikkelaar oWorld heeft geen geld over voor foto’s

Een ontwikkelaar van muziek-, voetbal- en filmapplicaties dacht goedkoop uit te zijn door afbeeldingen van iStockphoto te gebruiken. Hij vergat alleen voor de graphics te betalen; in de iconen van meerdere applicaties zijn nu duidelijk iStockphoto-watermerken te zien.

istockphotoiPhone-ontwikkelaar oWorld had een mooi icoontje nodig voor zijn applicatie Movies. Nu zijn er meerdere sites waar je op een legale manier foto’s en illustraties kunt kopen die speciaal voor dat doel zijn gemaakt. iStockphoto is een van de bekendste, waar je al voor een dollar een foto koopt waar je geen copyright-gezeur over krijgt. Toch zag de ontwikkelaar van Movies, een applicatie waarmee je kunt opvragen wat er in de bioscoop draait, dat teveel geld: hij gebruikte een preview van iStockphoto, waarin het watermerk nog duidelijk is te zien.

Als oWorld de afbeelding wel had gekocht was hij overigens wel iets meer kwijtgeweest dan 1 dollar: voor hergebruik van afbeeldingen in commerciële producten (‘Electronic Items for Resale’) betaal je 115 credits van 95 dollarcent, dus in totaal $109,25 (de ontwikkelaar beweert zelf dat het om een bedrag van $180 gaat). Omdat de applicatie Movies $2,99 kost zou de ontwikkelaar de kosten al na 37 60 verkopen hebben terugverdiend.

Nu kan het best gebeuren dat ontwikkelaars een preview van iStockphoto gebruiken tijdens conceptfase: zo kunnen ze meerdere afbeeldingen testen voordat ze beslissen welke afbeelding het uiteindelijk wordt. In de stress om alles tijdig op te leveren vergeet je dan wel eens om alles goed na te lopen. Kan gebeuren, had gewoon een bedrijfsongelukje kunnen zijn. Maar bij oWorld lijkt er toch sprake van kwade opzet: de fotodiefstal blijft niet beperkt tot één applicatie, maar is ook bij zijn andere applicaties te zien, zoals Cinema en Cinema UK. oWorld blijkt een productief mannetje: ook TV Shows en Week Number of the Year hebben een icoontje waarin resten van een iStockphoto-watermerk zijn te herkennen.

Bij de applicaties van deze ontwikkelaar kwamen we ook nog een oude bekende tegen: het icoontje van de applicatie Hit Music lijkt erg veel op de afbeelding die we voor de iPhoneclub Party gebruikten. En dat klopt: die hadden we voor 10 credits bij iStockPhoto gekocht.

The Apple Blog vroeg de ontwikkelaar om opheldering, maar heeft nog niets gehoord gaf hem onvoldoende tijd om te reageren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 december 2008, 15:56
Categorie Apps
Onderwerpen auteursrecht, fotografie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.