Onderzoek: ‘iPhone-app signaleert huidkanker beter dan arts’

Een toekomstige app, genaamd DermaScreen, wist in eerste tests in 85% van de gevallen huidkanker te ontdekken. Dat is vaker dan de huisarts.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

app huidkanker testenBij het testen van een nieuwe app – werknaam: DermoScreen – zijn onderzoekers tot de conclusie gekomen dat de applicatie in 85 procent van de gevallen melanomen (de meest gevaarlijke vorm van huidkanker) wist te ontdekken. Dat percentage is gelijk aan dat van een gespecialiseerde dermatoloog en hoger dan de gemiddelde huisarts. Melanomen worden vaak veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon en zijn verantwoordelijk voor ongeveer driekwart van alle sterfgevallen door huidkanker.

dermatoscoopDe DermoScreen app is ontwikkeld door hoogleraar Technologie George Zouridakis aan de Universiteit van Houston. De applicatie is bedoeld voor rurale gebieden, waar weinig of geen toegang tot medische hulp is. Door een bepaalde dermatoscoop (ongeveer $500) op de achterkant van de iPhone aan te sluiten wordt de verdachte plek op de huid op een speciale manier belicht. Daarna hoef je alleen met je iPhone-camera een ​​foto van een verdachte moedervlek of het letsel te nemen. De app analyseert vervolgens de afbeelding om te bepalen of huidkanker lijkt te zijn, waarbij de resultaten in slechts een paar seconden beschikbaar zijn. Zo weten mensen in afgelegen gebieden beter of ze een trip naar het ziekenhuis moeten ondernemen.

De app wordt momenteel geëvalueerd voor verdere testen, maar de eerste testrondes gaven dus alvast positieve resultaten. Het is hoe dan ook goed mogelijk dat de app op termijn in de App Store zal verschijnen, want verschillende investeerders hebben interesse getoond. Het project won eerder de Grand Prize bij een belangrijke Business Plan wedstrijd in de VS, die 60.000 dollar waard was. Met dat geld kon Zouridakis in principe de boer op met zijn uitvinding, maar zelf wilde hij de app nog uitgebreider laten testen. Momenteel kijkt de hoogleraar met behulp van verschillende beurzen naar manieren om de software te upgraden, zodat de technologie ook andere huidaandoeningen zou kunnen signaleren.

Wereldgezondheid

moedervlek weg huidkanker appWe kunnen ons goed voorstellen dat deze technologie in rurale gebieden een heleboel ellende kan voorkomen, maar ook dat mensen die veel moedervlekken hebben en zich regelmatig moeten laten testen, van deze app en accessoire kunnen profiteren. DermoScreen zou de eerste app zijn die zich zo specifiek op huidkanker richt, maar niet de eerste die met behulp van een iPhone-app of -accessoire de toegang tot medische hulp in derdewereldlanden of afgelegen gebieden wil vergroten. Zo bespraken we een tijdje terug GlassesOff, een app die helpt bij het testen en trainen van ogen. Daarnaast hebben onderzoekers aan de Universiteit van Stanford recentelijk twee iPhone-accesoires ontwikkeld die voor 90 dollar kunnen worden aangeschaft, terwijl de oogheelkundige apparatuur die ze vervangen tienduizenden dollars kost.

Foto’s: Flickr CC (tracilawson en kellinahandbasket)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 22:13
Categorie Accessoires
Onderwerpen kanker, medisch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.