Onderdelen iPad Air kosten Apple tussen 200 en 250 euro

De iPad Air kost Apple tussen de 200 en 250 euro aan onderdelen. Dat blijkt uit een analyse van componenten door IHS.

ipad air verpakking doosOnderzoeksbureau IHS kijkt bij nieuwe Apple-producten regelmatig hoeveel de componenten kosten. Voor de iPad Air hebben ze dat nu ook gedaan. De iPad Air kost Apple tussen de $274 en $361 (€200-€250) om te produceren. Dit zijn natuurlijk niet de totale kosten van de iPad Air, want productie, logistiek, marketing en andere kosten zijn niet meegenomen in die prijs.

Het bedrijf concludeert dat de technologie in de iPad Air een stuk geavanceerder is dan in de iPad 3, maar dat de kosten van de componenten lager zijn. De iPad 4 heeft IHS niet aan een soortgelijke analyse onderworpen. Interessant is dat de iPad Air zo’n 30 euro goedkoper is om te produceren dan de eerste generatie iPad. De productiekosten van het touchscreen liggen het hoogst: rond de 98 euro. In het touchscreen is een nieuw soort sensor gebruikt dat direct onder de Gorilla Glass-laag ligt en gemaakt is van cycle-olefin polymeer (COP).

Door deze nieuwe sensor is maar één glaslaag nodig in plaats van twee. Daardoor kan het scherm 1,8 millimeter dun zijn, terwijl eerder een laag van 2,23 mm nodig was in de iPad 3. Er zijn ook minder ledlampjes voor de achtergrondverlichting van het scherm nodig. Voorheen zaten er 84 ledlampjes in, nu slechts 36 stuks. Dat je toch dezelfde schermverlichting houdt, is op drie manieren te verklaren: een dunner scherm (waardoor het licht minder gedimd wordt), gebruik van een optische folie die het licht verspreid over een groter gebied of lampjes die meer licht verspreiden. Ook bijzonder is dat Apple bij de iPad Air erin is geslaagd om de tablet geschikt te maken voor elke mobiele operator wereldwijd, met slechts één draadloze chip. Bij de iPhone was dat niet mogelijk omdat er te weinig ruimte in de behuizing is voor deze specifieke chip. De A7-chip kost volgens IHS €13. Dat Apple een flinke toeslag voor extra opslagcapaciteit rekent blijkt als je naar de kosten voor het flashgeheugen kijkt: zo’n €7 voor het model met 16GB en €44 voor het model met 128GB. Toch slaagt Apple erin om voor elke stap in opslagcapaciteit €100 extra te rekenen. De hoogste marge is dan ook te vinden op het duurste 128GB 4G-model, namelijk 61%. Bij het goedkoopste 16GB model met alleen Wi-Fi haalt Apple een nog steeds aardige marge van 45%.

ipad_air_exploded

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 november 2013, 15:17
Categorie iDevices
Onderwerp ipad air 2

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.