iPad Air 2 voorkant schuin

Grafische chip van A8X (iPad Air 2) nog krachtiger dan gedacht

De A8X-processor van de iPad Air 2 blijkt nog wat verrassingen te bevatten: een aangepast design van de GPU, waardoor nog betere prestaties mogelijk zijn.

iPad Air 2 voorkant schuinDe A8X-chip blijkt nog krachtiger dan aanvankelijk werd gedacht. Nadere bestudering van de chip door AnandTech maakt duidelijk, dat Apple een bijzonder ontwerp met 8 clusters heeft toegepast. Daarbij zijn twee Imagination GX6450 PowerVR-chips op hetzelfde geïntegreerde circuit bevestigd. Apple’s voorsprong daarbij is dat ze hardware en software veel beter op elkaar kunnen afstemmen dan andere fabrikanten, die het besturingssysteem en de componenten niet zelf ontwikkelen.

De aanpassingen zijn beperkt, maar het maakt duidelijk dat Apple inmiddels in staat is om zowel de CPU als de en GPU naar eigen wensen te tweaken. Apple heeft een licentie op de PowerVR GPU-kernen, maar heeft ook de vrijheid om aanpassingen te doen. De geconstateerde aanpassingen maken ook duidelijk waarom Apple de afgelopen tijd zoveel GPU-engeineers in dienst heeft genomen.

a8x-mockup

Apple lijkt een variant op de GX6450 te hebben gemaakt, met acht clusters. Omdat Apple zelf geen codenamen vrijgeeft, heeft deze chip geen officiële naam gekregen, maar voor het gemak wordt ernaar verwezen met de naam GXA6850. De aanpassingen zijn een aanwijzing dat we nog meer verbeteringen in grafische prestaties kunnen verwachten, waardoor de iPads grafisch gezien nog krachtiger kunnen worden en voor bijvoorbeeld games en kantoortoepassingen op het niveau komen van spelconsoles en desktopcomputers.

iPad Air 2 kan nog sneller

De A8X-processor heeft drie kernen en 2GB RAM en is voorlopig alleen te vinden in de iPad Air 2. Vergeleken met z’n voorganger zijn de prestaties op zich al veel beter. Maar Apple heeft volgens de onderzoekers nog niet het maximale eruit gehaald: er wordt gespeculeerd dat Apple nog een aantal software-tweaks achter de hand heeft, waardoor de iPad Air 2 nog beter kan presteren. Dat kan nodig zijn als Apple bijvoorbeeld split-screen multitasking op de iPad gaat aanbieden, waar al langere tijd over wordt gespeculeerd.

* CPU = Central Processing Unit, het rekenhart van een computer
** GPU = Graphics Processing Unit, de grafische chip

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 november 2014, 13:37
Categorie Achtergrond
Onderwerp ipad air 2

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.