Nokia gaat snoeien, merkt dreiging van iPhone

Nokia gaat snoeien in uitgaven en personeel. Mensen kopen minder snel een nieuw toestel en als ze dat wel doen kiezen ze liever een iPhone of BlackBerry.

Nokia LabsMobile World Congress zal voor Nokia geen feestelijke gebeurtenis worden: een week voor het evenement kondigen ze aan dat ze gaan downsizen. De kosten moeten met $905 miljoen omlaag en er zullen meerdere fabrieken in Finland worden gesloten. Nokia gaat 20 tot 30 procent van de 2.500 medewerkers ontslaan. De boosdoener? De economische omstandigheden natuurlijk, maar ook de iPhone zit Nokia in de weg. Smartphones zijn de enige markt waarin nog groei zit, maar marktleider Nokia wordt daarin steeds meer dwarsgezeten door toestellen zoals de iPhone en RIM’s BlackBerry.

Maar ook met de BlackBerry-maker gaat het niet echt lekker: RIM heeft vandaag aangegeven dat de winst lager zal uitvallen dan verwacht. Bedrijven kopen de nieuwste smartphones niet vanwege de slechte economie. De aandelen van RIM zakten 15 procent na de winstwaarschuwing. Gek genoeg steeg het aantal BlackBerry-abonnees wel: 20 procent meer dan de vorige voorspelling van 2,9 miljoen in december. Toestellen zoals de BlackBerry Storm en de BlackBerry Bold trekken wel nieuwe klanten, maar bestaande klanten upgraden niet meer zo snel, zo schrijft de New York Times.

Nokia merkt vooral de teruggang bij consumenten, die minder te besteden hebben en hun telefoon minder snel vervangen door een nieuw exemplaar. Toestelmakers als LG, Motorola, Samsung en Sony Ericsson meldden vorig kwartaal ook al teleurstellende cijfers. De verwachtingen zijn dat de smartphonemarkt zal groeien met 10 tot 20 procent, maar Nokia raakt daarin klanten kwijt aan Apple en RIM. Nokia’s belangrijkste wapen om het tij te keren is de Nokia N97.

Via: Informationweek

Afbeelding: Nokia Labs

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 februari 2009, 22:46
Categorie iDevices
Onderwerpen blackberry, concurrentie, nokia

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.