Nike+ FuelBand krijgt ingebouwde hartslagmeter

De Nike+ FuelBand krijgt een update. De nieuwe versie ondersteunt Bluetooth 4.0 en heeft een ingebouwde hartslagmeter.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Nike-FuelBand-with-iPhoneDe volgende generatie Nike+ FuelBand werkt met Bluetooth 4.0 en heeft een ingebouwde hartslagmeter. Nike is intern al bezig met het testen van de nieuwe armband, die enkele nadelen van de huidige generatie moet oplossen en bovendien nieuwe functies toevoegt. In iPhoneclub’s review van de Nike FuelBand bleken niet zoveel nadelen (en die heb ik zelf ook niet ondervonden), maar uit ervaringen van vrienden heb ik wel gemerkt dat een accessoire dat je altijd om je pols draagt behoorlijk robuust moet zijn.

Klachten over de huidige generatie Nike+ FuelBand zijn onder andere: de matte coating slijt, de ledlampjes op het display krijgen een gele waas of de sluiting gaat stuk. Eigenlijk zou zo’n fitnessarmband in een extra rugged, bijna onverwoestbare uitvoering uitgebracht moeten worden. Maar ja, dat willen we ook weer niet, want dan ziet het er te lomp uit. Je zult er voorlopig rekening mee moeten houden dat je met fitnessaccessoires niet te ruige werkzaamheden moet doen. Misschien dat vrouwen, die wat meer gewend zijn om kwetsbare sieraden te dragen, het ding wat minder snel stukmaken dan mannen, maar die theorie heb ik nog niet kunnen bewijzen.

Nike, Fitbit, Jawbone…

Het is momenteel druk met aankondigingen rond fitnessaccessoires. Misschien heeft dat te maken met de Europese Quantified Self-conferentie die komend weekend in Amsterdam plaatsvindt. Niet alleen Nike, maar ook Jawbone en Fitbit waren onlangs nog in het nieuws. Maar misschien heeft de timing ook te maken met het feit dat de Fitbit Flex sinds gisteren wordt uitgeleverd aan klanten. Voor veel Amerikanen staat ‘hedendaagse stappenteller’ gelijk aan ‘Fitbit’.

nike-fuelband-rijtje

Quantified self

Nike’s FuelBand zorgde vorig jaar voor een flinke duw in de goede richting voor de groeiende quantified self-beweging: als een bekend sportmerk iets uitbrengt, kopen sommige mensen dat sneller dan wanneer je moeilijk moet doen via een Kickstarter-campagne. De enige drempel is dat de Nike+ FuelBand nog steeds niet op grote schaal in Europa verkrijgbaar is. Maar wie écht wil, kan er wel eentje bemachtigen.

Spelletjes bedienen met FuelBand

De nieuwe FuelBand zal dankzij Bluetooth 4.0 (ook bekend als Bluetooth Smart) energiezuiniger zijn. De maximale communicatie-afstand tot je iPhone is hetzelfde gebleven. Maar omdat je je armband en iPhone meestal bij de hand hebt, hoeft dat geen probleem te zijn. Het grote voordeel van de Nike+ FuelBand ten opzichte van de Jawbone Up, is dat je draadloos kunt synchroniseren, door op de (enige) knop op de armband te drukken. Maar de nieuw verschenen FitBit Flex doet het eigenlijk nóg slimmer: die kan realtime syncen zonder dat je steeds op een knop hoeft te drukken.

Nike wil het ook eenvoudiger maken voor ontwikkelaars om software te maken, die inhaakt op de mogelijkheden van de FuelBand. De accelerometer-data zal straks onderdeel zijn van de API, zodat ontwikkelaars realtime informatie kunnen aflezen. Daardoor is de FuelBand niet meer alleen een fitnessarmband die je stappen telt, maar kan ook dienst doen als controller voor games. In een racespelletje draai je met je armen om een virtueel stuurwiel te bedienen.

Hartslagmeter

Nieuwe functies zijn er ook: zo zal de nieuwe FuelBand zijn voorzien van een hartslagmeter. Momenteel bevat de FuelBand vier functies, die je zichtbaar kunt maken door op de knop te drukken: aantal stappen, fuel, tijd en calorieën. Daar komt straks een extra optie bij, waarbij de FuelBand je hartslag (of eigenlijk: polsslag) gaat meten.

Een andere vernieuwing is te vinden in het display. De ledlampjes reageren sneller na het drukken op de knop. Nu maar hopen dat ze niet meer verkleuren. Een filmpje van de huidige Nike+ FuelBand zie je hieronder.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 mei 2013, 13:54
Categorie Accessoires
Onderwerpen fitness, nike, quantified self

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.