Reacties voor: Het nut van Night Shift: slaapdeskundigen aan het woord

F.lux, GoodNight en binnenkort Night Shift; het is een trend geworden om je ogen te beschermen tegen het blauwe licht van je iPhone-scherm. Hoe denken slaapdeskundigen over deze schermdimmende apps, en hoe werken ze precies?
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 17 reacties

  1. Beste gedeelte van dit artikel: de slider! Mooi stukje website bouwen.

  2. Ik weet niet of ik er beter door slaap, maar het is wel een stuk rustgevender voor mijn ogen in een donkere kamer. Dat is al reden genoeg om het te gebruiken voor mij.

    Je merkt het vooral goed als je een tijdje met night shift aan naar je scherm kijkt (in een donkere ruimte) en dan night shift uitschakelt. Je wordt bijna verblind.

  3. @WvB22: Mee eens!

  4. @Peabz21: Ja dat vind ik ook het belangrijkst van f.lux-actige apps. Krijg dan ‘s avonds geen pijn meer aan m’n ogen van werken met m’n MacBook, iPhone of iPad. Ik zat lang te wachten tot er eindelijk zoiets zou uitkomen voor iPhone en iPad. Dus toen de beta uitkwam van iOS 9.3 was ik er als de kippen bij!

  5. Inderdaad top gedaan die slider! In ieder geval een welkome functie dat nightshift. Kijkt ook gwn prettiger. Maar ben het ermee eens, minder appen voor t slapen gaan zal meer effect hebben..

  6. En de mensen met een iPhone 5c, 5 of 4s mogen gewoon wel lekker blauwe licht binnenkrijgen 😒

  7. Origineel geplaatst door Peabz21
    Ik weet niet of ik er beter door slaap, maar het is wel een stuk rustgevender voor mijn ogen in een donkere kamer. Dat is al reden genoeg om het te gebruiken voor mij.
    Je merkt het vooral goed als je een tijdje met night shift aan naar je scherm kijkt (in een donkere ruimte) en dan night shift uitschakelt. Je wordt bijna verblind.

    Precies!
    En op een witte iPhone is het filter sowieso logischer als je hem bij kunstlicht gebruikt, ook overdag.

    Ik vind het ook erg meevallen hoe weinig het opvalt, in de praktijk. Het is niet dat je foto’s ineens raar worden.

  8. Origineel geplaatst door bsaa
    En de mensen met een iPhone 5c, 5 of 4s mogen gewoon wel lekker blauwe licht binnenkrijgen

    Koop je toch gewoon de iPhone 5s/6/7.
    Ben je van het probleem af, toch?
    Hoe simpel kan het leven zijn…

  9. Origineel geplaatst door bsaa
    En de mensen met een iPhone 5c, 5 of 4s mogen gewoon wel lekker blauwe licht binnenkrijgen

    ‘tuurlijk, er moet toch nog één goede reden overblijven waarom die mensen straks een 5SE zouden kopen 😉

    De slaapdeskundigen hebben naar eigen zeggen een betere oplossing: in de avonduren gebruiken ze elektronische apparaten bewust minder, zodat ze ook geen ‘overdosis’ blauw licht binnenkrijgen. Een nobel streven, maar als fanatiek lezer van een Apple-website is dat misschien wel wat veel gevraagd.

    😂 Jullie begrijpen je lezers tenminste! Eigenlijk zou dus een nightshift instelling alleen in de nieuwe iCulture app straks al genoeg zijn 😉
    Overigens is soms iCulture lezen voor het slapengaan juist héél effectief om in slaap te vallen, vooral als ietwat voorspelbare geruchten de boventoon voeren. 😁
    Maar gelukkig staan er ook regelmatig interessante (achtergrond)artikelen in zoals dit, dat dan ook terecht bij daglicht al geplaatst wordt 😄
    ___

    De deskundigen spreken zichzelf en elkaar wel een beetje tegen. Zo relativeren ze het belang van een blauwfilter door te wijzen op het grote(re) effect van mentale drukte. Maar gaan er daarbij aan voorbij dat juist dáártegen van oudsher voor veel mensen even een ontspannend stukje lezen voor het slapengaan een probaat middel is. En laten nou juist dat steeds meer mensen op iPhone of iPad doen, mede omdat een verlicht schermpje in het donker zoveel makkelijker leest dan ouderwets papier 🤔
    Vooral daarom verheug ik me iig nog steeds op de komst van nightshift in een reguliere iOS versie, alle (wel terechte) relativeringen ten spijt…

  10. Dit wordt de eerste iOS update sinds lange tijd waar ik echt naar uit kijk!

  11. Origineel geplaatst door Jean-Paul Horn:
    Grappig. Voor mij werken jouw voorspelbare reacties erg goed ‘s nachts 😉

    😂😂😂 Touché

  12. Dit heeft allemaal te maken met blauw licht; een kleur die jouw slaaphormoon flink in de war brengt. Door het langdurig binnenkrijgen van blauw licht denkt het hormoon namelijk dat het overdag is en je naar een felblauwe lucht aan het kijken bent. Een helder blauwe lucht betekent dat het midden op de dag is en je dus nog lang niet gaat slapen. Als je slaaphormoon deze conclusie trekt, stopt het met het aanmaken van melatonine; een hormoon dat er juist voor zorgt dat je slaperig wordt als het donker is.

    Hier zou ik nog eens naar kijken, want dit klopt volgens mij niet. Er is geen enkelvoudig slaaphormoon dat in de war gebracht zou kunnen worden. Wat jullie bedoelen is een klier; klieren produceren hormonen. Deze klier is uiteindelijk gekoppeld aan de waarneming van daglicht. Is er meer blauw dan rood licht dan produceert de klier minder melatonine waardoor je minder snel slaperig wordt. Het is dus meer een proces: receptoren vangen daglicht op > klier past de productie van melatonine aan > hersens en andere organen reageren op melatonine, afhankelijk van de hoeveelheid in het bloed. Waar het dus eigenlijk op neer komt is dat je ogen misleid worden: zij nemen blauw licht waar terwijl het in de natuur rood licht zou zijn. Dat is wat het proces verstoort, omdat je lichaam niet is ontwikkeld voor langdurig, kunstmatig blauw licht. Je lichaam kan zich dan niet instellen op het dagritme en dat is wat mensen waarschijnlijk vermoeit.

  13. @bsaa: Je kunt er ook gewoon voor kiezen om je apparaat aan de kant te leggen…

  14. …sinds wanneer denken hormonen en trekken ze conclusies…??
    De eeuwige verwarring tussen geest en lichaam…

  15. Wauw. Blij verrast door die geweldige slider! Prachtige toevoeging op dit artikel!

  16. Geweldig die slider!!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.