iculture-biz
iCulture Biz

Nederlands platform InBeacon wil verzamelplek voor iBeacons zijn

Het Nederlandse InBeacon van Innovader laat via het InBeacon platform winkels meerdere soorten iBeacons tegelijkertijd gebruiken.

InBeaconHet wemelt in Nederland van de iBeacon-initiatieven. Steeds meer bedrijven komen met een eigen draadloos Bluetooth-station op de markt, of experimenteren er op los om de nieuwe technologie zo effectief mogelijk in te zetten. Daar komt nog eens bij dat er internationaal inmiddels meerdere partijen zijn die een eigen iBeacon aanbieden, die allemaal met iOS 7 kunnen verbinden. Het Nederlandse InBeacon wil een platform bieden waar al deze iBeacons mee kunnen verbinden. Dit zorgt ervoor dat een winkel altijd dezelfde middelen kunnen gebruiken, ongeacht welke iBeacons ze hebben gekocht.

We hebben eerder al uitgebreid over iBeacons geschreven. Deze nieuwe functionaliteit in iOS 7 laat de iPhone via Bluetooth verbinden met een kleine transmitter. De iBeacon bepaalt de locatie van je iPhone in het winkelpand, waardoor er locatiegebaseerde informatie kan worden verstuurd en ontvangen. Zo krijg je in een Amerikaanse Apple Store hiermee informatie over het product waar je bij staat. Een app van de betreffende winkel is hiervoor wel vereist. Daarnaast moet de klant expliciet toestemming geven voor het raadplegen van zijn locatie via de iBeacon.

InBeacon maakt volgens de initiatiefnemers op vergelijkbare wijze gebruik van iBeacons als softwareplatformen van individuele beaconaanbieders nu al doen. Zodra een klant in de buurt is van een bepaald deel van de winkel kan er een pushbericht worden verstuurd. De iBeacons geven daarnaast aan waar een klant zich exact bevindt. Alle informatie wordt ook verzameld, om zo aan het einde van de dag een idee te geven van populaire secties. Om InBeacon te ondersteunen moet een winkel alleen het systeem in een app verwerken. InBeacon biedt volgens eigen zeggen de middelen om dit in een bestaande app te doen.

Alle iBeacons

Remco BronRemco Bron van Innovader, het bedrijf achter InBeacon, vertelt aan iCulture dat alle gangbare iBeacons van het moment worden ondersteund:

Wat ons uniek maakt is dat we met vrijwel iedere iBeacon werken; of het nu een Estimote, Glimworm Beacon, Kontakt of generieke beacon is, zolang de BLE standaard wordt gebruikt en het volgens de Apple richtlijnen is kunnen wij deze koppelen aan inBeacon.

Het is volgens Bron in theorie mogelijk om ook meerdere soorten iBeacon-implementaties in één winkel te gebruiken met InBeacon. Winkeliers kunnen hierdoor eerst de ene iBeacon kopen, om op een later moment de hoeveelheid iBeacons in een winkel uit te breiden met een totaal ander en wellicht goedkoper alternatief. Dit zorgt er ook voor dat iBeacon-verkopers minder snel een gebruiker kunnen insluiten met een eigen softwareplatform:

Klopt helemaal, vendor lock-in is bij ons uitgesloten. Wij verwachten dat de prijs van iBeacons ook sterk gaan dalen. Wat we zien is dat retailers nu nog willen experimenteren met Estimote of Glimworm beacons van rond de €30 per stuk en er dus ook maar 3 of 4 neerzetten. Als het succesvol blijkt te zijn willen ze er veel meer, zeker voor heatmapping van een winkel of het signaleren waar een klant staat voor service en contextuele berichten.

InBeacon wil nog niet vertellen welke winkels van InBeacon gebruik zullen maken. Er wordt op het moment gesproken met een aantal “grote retailpartijen”. Het betreft hierbij onder andere partijen waarmee Innovader in het verleden heeft samengewerkt. Op de website van Innovader staan onder andere Bart Smit, Hema, Blokker, Etam en Gap als klanten vermeld.

Certificering bij Apple

Apple stelt sinds kort bepaalde eisen aan fabrikanten die de naam ‘iBeacon’ willen gebruiken. Hoewel Apple het hierbij vooral had over fabrikanten van de daadwerkelijke Bluetooth-transmitters, zegt Bron dat ze proberen InBeacon bij Apple te certificeren.

Dit artikel is onderdeel van de reeks iCulture Biz, waarin we onderwerpen bespreken die voor zakelijke gebruikers interessant zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 februari 2014, 18:15
Categorie Apple
Onderwerpen ibeacons, iculture biz

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.