Mopho DJ maakt vinyl van je iPhone

De Mopho DJ is een uitvinding van twee studenten van Stanford, waarbij je een draaitafel kunt gebruiken om te scratchen. De iPhone dient daarbij als het vinyl.

draaitafel vinylTwee studenten van Stanford University hebben een bijzondere toepassing bedacht, waarbij je iPhone een stuk vinyl wordt waarbij je muziek kunt laten klinken. De uitvinding zal op 31 mei en 1 juni worden gedemonstreerd op de beurs NIME 2011 in Oslo (Noorwegen). Nicholas J. Bryan en Ge Wang besloten om de accelerometer en gyroscoop van de iPhone te gebruiken, terwijl deze ronddraait op een platenspeler. Zo kun je aan de hand van de beweging bepalen welk muzieknummer is gewenst.

Ze zeggen erover:

With proper processing, a three-axis accelerometer and gyroscope can detect three-axis rotation rate (pitch, roll, and yaw velocities) ideal for sensing motion on a turntable. As a result, by attaching a properly equipped mobile phone atop a vinyl record, an existing analog turntable can easily be modied into a digital scratching interface requiring no specialized sound card.

In een paper beschrijven de twee studenten gedetailleerd welke innovaties mogelijk zijn. De touch-interface van de iPhone kan worden gebruikt om interactieve of visuele feedback te geven. Je kunt informatie op het telefoonscherm laten afbeelden, zoals markers die DJ’s normaal gesproken als stickers op een vinyl plaat plakken. Het wordt met deze toepassing ook gemakkelijker om platen te mixen.

Een andere toepassing is air scratching waarbij je de iPhone van de draaitafel kunt pakken zodat er interactie met het publiek mogelijk is. Als DJ zit je dan niet meer vast aan je platenspeler.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 mei 2011, 11:57
Categorie Achtergrond
Onderwerpen draaitafel, platenspeler

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.