Mobile Substrate en andere tweaks beschikbaar voor iOS 7 (jailbreak)

Mobile Substrate is geschikt gemaakt voor iOS 7. Aangezien dit raamwerk door veel andere tweaks gebruikt wordt, zijn veel andere tweaks daardoor nu ook ineens geschikt voor iOS 7.
Paul Pols - · Laatst bijgewerkt:

Mobile Substrate: safe modeDe ontwikkelaar saurik heeft versie 0.9.5000 van Mobile Substrate vrijgegeven, die geschikt is voor gebruik op iOS 7. Mobile Substrate (meer recent ook wel Cydia Substrate genoemd) biedt een platform voor andere tweaks om code in bestaande processen te kunnen injecteren en is daardoor cruciaal voor de juiste werking van veel andere tweaks. Mocht er daarbij iets is gaan dan verzorgt Mobile Substrate ook de safe mode. Vannacht is ook versie 1.0.2 van de jailbreaktool evasi0n 7 uitgebracht, waardoor de jailbreak nu ook uitgevoerd kan worden op het WiFi-only model van de iPad 2. De belangrijkste kinderziekten van de jailbreak zijn daarmee dus genezen.


De eerdere versie 0.9.4001 van Mobile Substrate kon wel op iOS 7 geïnstalleerd worden op 32 bit toestellen, maar de werking daarvan werd ongedaan gemaakt na een reboot. De tweak Mobile Substrate was onderdeel van het geschil dat recent geëscaleerd is tussen @saurik, de ontwikkelaar achter Cydia en Mobile Substrate, en de @evad3rs die verantwoordelijk zijn voor de evasi0n 7 jailbreak. De evad3rs brachten zonder vooraf saurik te raadplegen hun jailbreak uit, terwijl ze volgens saurik op de hoogte hadden kunnen of zelfs moeten zijn van een fundamentele incompatilibiteit van de jailbreakmethode met Mobile Substrate. De evad3rs hadden in hun ogen geen andere keuze, omdat saurik samen met onder andere geohot aan een alternatieve jailbreak werkte. In de afgelopen dagen lijkt het overleg tussen saurik en de evad3rs weer op gang te zijn gekomen en evasi0n 1.0.1 blijkt dan ook al een voorziening te bevatten waarmee Mobile Substrate gelanceerd kan worden tijdens het opstartproces.

Cydia Substrate

Nu Mobile Substrate geschikt is voor iOS 7 zullen veel andere tweaks ook direct gebruikt kunnen worden op iOS 7 op 32-bit toestellen. Voor 64-bit toestellen, namelijk de iPhone 5s, iPad Air en iPad mini retina, zullen tweaks die gebruik maken van Mobile Substrate opnieuw moeten worden gecompileerd. Als je evasi0n 1.0 hebt gebruik om een jailbreak uit te voeren is het noodzakelijk om een deel van de jailbreak te updaten (de untether), zodat Mobile Substrate op een juiste wijze gestart kan worden. Je zal de update evasi0n 7.x Untether v0.2 in dat geval vanzelf voorgeschoteld krijgen als je vanaf dit moment probeert Mobile Substrate via Cydia te installeren of te updaten. Als je evasi0n 1.0.1 hebt gebruik om een jailbreak uit te voeren dan kun je direct Mobile Substrate installeren, aangezien versie 0.2 van de untether daar al in opgenomen was. Je hoeft de jailbreak dus in geen geval opnieuw uit te voeren.

Inspiratie voor software die je via Cydia kunt installeren kun je onder andere opdoen met ons overzicht van de beste jailbreak apps en tweaks. Het is aan te raden te controleren of specifieke tweaks geschikt zijn voor iOS 7 voordat je deze installeert, bijvoorbeeld met behulp van de iOS 7 Tweak Compatibility List.
Mocht je alsnog een tweak installeren die problemen veroorzaakt op iOS 7 dan kun je het toestel opstarten terwijl je de ‘volume omhoog’ knop ingedrukt houdt. Dit zal ervoor zorgen dat Mobile Substrate en alle tweaks die daarvan afhankelijk zijn worden uitgeschakeld, zodat je de betreffende tweak na het opstarten via Cydia kunt verwijderen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

55 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.