Minder SMS-berichten verzonden, dataverkeer zorgt voor meer omzet in Nederland

OPTA heeft de marktcijfers van begin 2011 naar buiten gebracht. Hieruit blijkt dat mobiel internet inmiddels winstgevender is dan SMS voor providers. Het aantal verzonden SMS'jes nam ook af.

iMessageOPTA, de toezichthouder op de Nederlandse telecommunicatiemarkt, heeft de marktcijfers van het tweede kwartaal naar buiten gebracht. Deze cijfers brengen een aantal opmerkelijke zaken aan het licht: zo is het aantal verzonden SMS-berichten voor het eerst niet gestegen, maar juist gedaald. Iets dat waarschijnlijk te danken is aan mobiel internet: de gemaakte omzet op dataverkeer ontstijgt inmiddels die van SMS-diensten.

Aan mobiel dataverkeer verdienenden providers 400 miljoen euro in de eerste helft van 2011. Dit is voor het eerst meer dan bij SMS-diensten, die zorgden voor 378 miljoen euro binnen dezelfde tijdsspanne. SMS’en is inmiddels ook minder populair: in datzelfde halfjaar daalde het aantal verzonden SMS’jes met 2,5 procent. Wel nam de omzet van SMS-berichten toe, omdat klanten meer berichten inkochten dan nodig waren.

Onder andere WhatsApp en het vorige week gelanceerde iMessage laten je berichten uitwisselen via een dataverbinding, in plaats van SMS. De kans is aanwezig dat dit soort apps verantwoordelijk zijn voor de daling in verzonden sms-berichten. Een internetbericht is vaak goedkoper dan een sms.

OPTA meldt ook dat het aantal mobiele aansluitingen is toegenomen met drie procent. Het ‘gewone’ bellen zorgde ook voor meer omzet dan in 2010.

Foto: Redmonpie

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 oktober 2011, 10:49
Categorie Providers
Onderwerp sms

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.