Met de iPhone op vakantie: mobiel internetten in Italië en Duitsland

Op vakantie naar Duitsland of Italië? In beide landen kun je voor weinig geld een prepaid mobiele databundel afsluiten, zodat je voor maar 5 euro een dag lang online bent. Dat scheelt behoorlijk wat geld in vergelijking met dataroaming.

internet op vakantieDe afgelopen drie weken trokken Jean-Paul en ik erop uit om vakantie te vieren. De reis ging via Duitsland en Zwitserland naar Italië. Drie weken zonder internet? Voorafgaand hadden we al wat hotels met Wi-Fi gezocht, maar het aanbod bleek nogal mager en duur: sommige hotels vragen maar liefst €8 per uur. Bovendien is de ontvangst in je hotelkamer niet altijd goed of ligt de verbinding er vaker uit dan dat deze beschikbaar is.

We wilden het deze keer eens goed regelen en dat lukte, zowel in Italië als in Duitsland. We konden met twee iPhones en twee Macbooks online wanneer we maar wilden, met een behoorlijke snelheid en voor een bedrag dat uiteindelijk erg meeviel. Vandaar een verslag van onze ervaringen, waar toekomstige vakantiegangers hopelijk iets aan hebben.

Voorbereidingen

Voordat je de voordeur achter je dichttrekt moet je aan een paar dingen denken:
Mifi

 • Je hebt een simlockvrije iPhone (of andere telefoon) nodig (alleen indien je gebruik gaat maken van een niet-officiële aanbieder).
 • Wil je met meerdere apparaten internetten, dan heb je een oplossing nodig om de internetverbinding te kunnen delen. Dat kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld via tethering of via een datastick/datakaart in je laptop. Wij gebruikten een andere oplossing: de MiFi, een draagbaar apparaatje waar je een simkaart in steekt en waarmee je in feite altijd je eigen WiFi-hotspot op zak hebt. Het is een relatief prijzige oplossing (€300), maar ideaal in gebruik.
 • In Italië heb je een fiscaal nummer nodig om een prepaid-kaart (Carte Ricaricabili) te kunnen kopen. Zo’n fiscaal nummer (codice fiscale) kun je aanmaken op http://www.comuni.it/servizi/codfisc/. Mocht het bij de eerste de beste telefoonwinkel niet lukken, dan probeer je het gewoon ergens anders. Meestal zal ook worden gevraagd naar een geldig legitimatiebewijs.

Mobiel internetten in Italië

Net als in Nederland zullen in Italië de meningen uiteenlopen welke aanbieder nu uiteindelijk de beste is, maar wij kwamen na het lezen van wat gebruikerservaringen uit bij TIM en Vodafone. De keuze viel uiteindelijk op Vodafone, omdat zij de beste aanbieding hadden: €5 per dag voor onbeperkt HSDPA. Ben je niet van plan om de hele dag te internetten, dan kun je bij Vodafone ook een bundel van €3 per week afsluiten. Je koopt een prepaid-simkaart en stort er wat tegoed op. Daarna activeer je de databundel en wordt er automatisch tegoed afgeschreven wanneer je daadwerkelijk de databundel gebruikt. Je kunt er dus ook voor kiezen om de databundel alleen te gebruiken op dagen dat er in je hotel problemen met Wi-Fi zijn, of wanneer je in een hotel terechtkomt waar de Wi-Fi belachelijk duur is.

usb-stickVodafone.it biedt een Engelstalige website voor mensen die voor vakantie of werk in Italië moeten zijn, maar die bevat nauwelijks informatie. Met een beetje kennis van Italiaans vind je je weg wel op de normale website. Handig om te weten is dat ‘190 Fai da te’ de online doe-het-zelfvariant is van de telefonische servicelijn 190. Via ‘190 Fai da te’ kun je een account aanmaken en informatie opvragen over je dataverbruik en dergelijke.

Het kopen en in gebruik nemen van mobiel internet ging als volgt:

 1. Neem je paspoort en fiscaal nummer mee naar een verkooppunt van Vodafone-simkaarten en vraag om een carta ricaricabile (of doe een poging met “prepaid phone card” als je in een toeristenplaats bent). De kaarten zijn te koop bij tabakswinkels, tankstations en telefoonwinkels. Onze Vodafone-prepaidkaart kostte €5.
 2. Stort wat tegoed op je prepaidkaart. Je kunt bij Vodafone kiezen uit 5, 10, 15, 25, 50, 100, 150 of 250 euro. Er zijn meerdere manieren om dat te doen:
  • In de winkel. Schrijf eerst je mobiele nummer op een blaadje papier, zorg dat je contant geld op zak hebt en stap een verkooppunt binnen. “Mompel” een zin met “ricarica” (opladen), “Vodafone” en het bedrag dat je wilt opladen en de kassamedewerker gaat meteen aan de slag. Na wat aandringen bleek het ook mogelijk om met creditcard te betalen, maar contante betaling leverde het minste gezeur op.
  • Via de pinautomaat. De meest anonieme manier om op te laden, maar het bleek niet overal mogelijk. Sommige pinautomaten hebben wel een Vodafone-sticker, maar zodra je er een buitenlandse pinpas in steekt, blijkt de optie om je telefoon op te laden opeens niet aanwezig. Bij andere pinautomaten lukte het wel.
  • vodafone opladen

  • Via de website: ga naar Vodafone.it en klik op het tabblad Privati. Linksonder zie je de optie om via je creditcard je tegoed op te waarderen. Ons lukte het niet om op die manier op te laden, omdat de prepaidkaart op naam van iemand anders stond, maar je zou het kunnen proberen.
 3. Nu er tegoed op je kaart staat moet je (eenmalig) de databundel activeren. In het pakket dat je bij je simkaart hebt gekregen vind je het nummer om extra diensten te activeren: 42070. Hiervoor heb je dus ook een simlockvrije iPhone nodig. Je krijgt een keuzemenu te horen waar je achtereenvolgens de opties 5, 1, 4, 1 intikt.
 4. Na ongeveer een kwartier krijg je een sms’je dat de databundel is geactiveerd. Bij ons duurde het nog ongeveer een uur voordat we de bundel daadwerkelijk konden gebruiken.
 5. Steek de simkaart in je iPhone/datakaart/datastick/MiFi en je kunt online gaan. De APN-naam is web.vodafone.it (gebruikersnaam en wachtwoord kun je leeg laten).
 6. Op de website van Vodafone kun je een account aanmaken om te checken hoeveel tegoed je nog hebt en hoeveel dataverkeer je hebt verbruikt. Omdat wij voor onbeperkt dataverkeer hadden gekozen, hoefden we alleen af en toe te kijken of er nog geld op onze kaart stond.
 7. Eventueel kun je ook nummer 404 of 414 bellen om je tegoed te checken, maar dan moet je wel Italiaanse bedragen kunnen verstaan.

We zijn in Italië zowel in grote steden als in kleine dorpjes en in bergachtige gebieden geweest: van Lago Maggiore naar Bologna, Perugia, Assisi, Urbino, Ancona, langs de kust omhoog naar Rimini en daarna naar Venetië en het Gardameer. Overal waar we geweest zijn hadden we een snelle en goede internetverbinding (HSDPA) die veel beter was dan we in Nederland via T-Mobile gewend zijn. Het enige gebied waar de ontvangst tegenviel (GPRS-snelheid) was in het bergachtige noordoosten van Italië, onderweg van Bolzano naar de Oostenrijkse grens. Maar we hebben geen moment écht zonder internet gezeten.

Mobiel internetten in Duitsland

Als Nederlander ben je een behoorlijke tijd in Duitsland onderweg. Het is wat overdreven om voor die anderhalve dag een internetbundel af te sluiten, maar toen we erachter kwamen hoe weinig dat eigenlijk kost, was de keuze snel gemaakt. We besloten te kiezen uit T-Mobile of Vodafone. T-Mobile heeft een aantrekkelijk geprijsde bundel, maar de snelheid ligt erg laag: maximaal 384 kbps, terwijl Vodafone HSDPA tot 7,2 Mbps belooft (in de meeste grote steden, 3,6 Mbps in overige gebieden). Deze bundel is op meerdere manieren te gebruiken: voor een hele dag internetten (24 Stunden) betaal je €4,95 waarbij een zeer ruime datalimiet van 1GB per dag geldt. Urenlang filmpjes kijken is er dus niet bij, maar voor normaal internetten is het meer dan genoeg. De bundel heet ‘Prepaid fürs Internet‘ en is een uitbreiding op de CallYa-prepaidkaarten. Je betaalt €19,95 voor de CallYa-prepaidkaart die al €10 tegoed bevat, dus voldoende voor twee dagen internetten. Het kan trouwens nog goedkoper:

 • Blijf je langere tijd in Duitsland, dan kun je een bundel van 7 dagen afsluiten. Dit kost €9,95.
 • Ben je niet van plan om de hele dag fanatiek te internetten, dan kun je ook voor een kortere tijdsperiode kiezen: 15 minuten voor €0,49 of 2 uur voor €1,95 (let op: dit zijn de huidige tarieven, ze kunnen na verloop van tijd wijzigen!)

iPhone vodafone

Vodafone heeft een infopagina en PDF gemaakt voor mensen die met een iPhone op het Vodafone-netwerk willen.

Het kopen gaat als volgt:

 1. Stap een Vodafone-winkel of ander verkooppunt binnen en vraag naar een CallYa-prepaidkaart (of vraag naar ‘Prepaid fürs Internet’).
 2. Laat je paspoort of rijbewijs zien ter identificatie.
 3. Reken €19,95 af voor de CallYa-kaart.
 4. Stop de simkaart in je simlockvrije iPhone en verwijder de pincode die er standaard op zit.
 5. Je hoeft bij Vodafone Duitsland de bundel niet te activeren: steek de simkaart gewoon in je iPhone/datastick/datakaart/MiFi en probeer een website te openen. De APN van Vodafone is event.vodafone.de (geen gebruikersnaam/wachtwoord).
 6. Bij Vodafone krijg je bij het eerste gebruik een webpagina voor je neus, waarop je aangeeft welke gebruiksduur je wilt: 15 minuten, 2 uur, 24 uur of 7 dagen.

Opladen van je tegoed gaat op een vergelijkbare manier als in Nederland:

 1. Koop in de supermarkt, telefoonwinkel of ander verkooppunt een Vodafone CallNow-kaart met een waarde van 15 of 25 euro.
 2. Maak het codenummer zichtbaar door te krassen.
 3. Druk op je telefoon de volgende toetsen in: *100*codenummer# of bel naar nummer 22922 en kies de menuoptie ‘Konto aufladen’. Volg daarna de aanwijzingen.

Net als in Italië was de snelheid en het bereik van de dataverbinding in Duitsland goed. Een minpunt van Vodafone in Duitsland is wel, dat je bij elke datasessie opnieuw een webpagina voor je neus krijgt, waarin je op een knop moet drukken om de sessie te starten (ook wanneer je voor 24 uur hebt gekozen en nog maar halverwege je sessie zit). Op de iPhone is dat onhandig: open je bijvoorbeeld Google Maps, dan zul je merken dat je geen internetverbinding hebt. Je moet eerst naar Safari gaan, daar een willekeurige website proberen te openen, zodat je op het Vodafone-scherm op een knop kunt drukken en pas daarna kun je Google Maps gebruiken. Voor de twee dagen die we in Duitsland hebben rondgereden was dat nog wel te doen, maar ik kan me voorstellen dat je na een paar dagen gek ervan wordt.

Altijd internet?

MiFiOp doorreis in Zwitserland en Oostenrijk hebben we geen oplossing voor mobiel internet gezocht, omdat we daar eigenlijk alleen maar doorheen reden en die paar uur geen behoefte hadden om te internetten. Misschien zijn er mensen die denken: moet je nu altijd toegang tot internet hebben? Als gewone vakantieganger misschien niet, maar met een populaire site als iPhoneclub lukt het gewoon niet om drie weken de stekker eruit te trekken. Als je vooraf (bewust) niet van de daken schreeuwt dat je op vakantie bent, verwachten mensen dat je iets laat horen als ze iets te vragen, te klagen of te mededelen hebben. We zijn niet voortdurend online geweest, maar het was een rustgevend gevoel dat je online kúnt op momenten dat je wilt. Toen halverwege de vakantie bleek dat de harddisk van onze server was volgeraakt, hoefden we niet halsoverkop op zoek naar Wi-Fi om het probleem op te lossen. Internettoegang op vakantie betekende voor ons niet dat we fulltime konden doorwerken, maar wel dat we de vrijheid hadden om dingen te doen wanneer het ons uitkwam. Een nieuwtje publiceren of een ongepaste reactie weghalen terwijl je op een terras zit? Dat kan gewoon. Bovendien hoefden we niet meer krampachtig op zoek naar een hotel met betaalbare Wi-Fi. Terugkijkend is het eigenlijk jammer dat Vodafone in Nederland niet standaard een optie biedt om in landen waarin de operator actief is, goedkoop te kunnen internetten. Voor bellen vanuit het buitenland hebben ze al wel zo’n oplossing (Vodafone Passport), maar deze omvat voor zover wij weten geen mobiel internetgebruik. Nu moet je in sommige landen toch wel wat moeite doen om een prepaidkaartje te kunnen bemachtigen. Het makkelijke van zo’n prepaidkaart is overigens wel, dat je nooit met een financiële strop zit: als het misgaat ben je hooguit maar één of twee tientjes kwijt.

Uit het logbestand van de MiFi kunnen we achteraf zien wat we hebben verstookt: zo’n 4,5 gigabyte in Italië en een paar honderd megabytes in Duitsland:

mifi logboek

Bedankt!

Gelukkig hadden we voor het dagelijkse nieuws de onmisbare hulp van drie mensen: Mike van Hoenselaar (@mikevhoenselaar), Edward Neve (@theatman) en Sander Kleijn. Alledrie willen we graag heel hartelijk bedanken voor het werk dat ze de afgelopen weken hebben verzet. Onmisbaar was ook de hulp van al onze forummoderatoren: omdat zij alles onder controle hebben, hoefden we daar eigenlijk niet naar om te kijken en regelde alles zich vanzelf. Hulde! Verder willen we ook Dagmar bedanken, die voor de Italiaanse prepaidkaart zorgde. We hebben er flink gebruik van gemaakt: na drie weken hadden we 4,5 GB verstookt en waren we €100 armer. Als we dat via normale dataroaming hadden gedaan waren we ruim €9.200 kwijt geweest. Dankzij al deze mensen hebben we een heerlijk onbezorgde vakantie gehad, met toegang tot internet!

Meer ervaringen? We zijn benieuwd welke ervaringen jullie hebben met het gebruik van mobiel internet in het buitenland, ook in andere landen. Laat het weten in de reacties! Er is ook een speciaal forum voor iPhone-gebruik in het buitenland, waar je andere ervaring kunt lezen: Internet in buitenland (roaming)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

68 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.