Mastercard Selfie Pay

MasterCard test Selfie Pay in Nederland: betaling verifiëren met een foto

MasterCard laat je voortaan betalen met een selfie. Het gloednieuwe initiatief Selfie Pay werd eerder al getoond, maar zal nu als eerst in Nederland worden getoond.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Mastercard Selfie PayMasterCard gaat online bestellingen beter beveiligen, door gebruik te maken van biometrie. Tijdens een persbijeenkomst in Amsterdam vertelde het bedrijf, dat Nederland het eerste proefland wordt waar de technologie zal worden toegepast. Bij online afrekenen zal met een selfie of de vingerafdrukscanner worden gekeken of de juiste persoon wel achter de knoppen zit. Deze nieuwe methode heeft als naam Selfie Pay.

Al eerder werd een soortgelijke oplossing aangekondigd voor de VS, maar volgens het bedrijf heeft Nederland toch echt de primeur: Selfie Pay zal hier als eerst worden getest met 750 proefpersonen. Dat de controle met vingerafdrukherkenning werkt, maakt het ook nog eens erg geschikt voor iPhone-gebruikers. In de iPhone 5s en nieuwere toestellen zit immers al standaard Touch ID.

Zodra je op je laptop online iets bestelt, krijg je de opdracht om via je mobiele telefoon een biometrisch bewijs te leveren. Het kan daarbij gaan om een foto van je gezicht of een scan van je vingertop. Het is een kleine stap voor mensen die al Touch ID op de iPhone gebruiken: ze zijn eraan gewend en de eerste ervaringen met Apple Pay in de VS wijzen erop dat mensen het best handig vinden om met hun vingerafdruk te betalen. Alleen richt Apple Pay zich voornamelijk op betalen in winkels, terwijl MasterCard het heeft gemunt op bestellingen die je bij webwinkels doet.

Momenteel gebruikt MasterCard een zogenaamde SecureCode, een extra wachtwoord dat je moet invoeren als je iets online wilt kopen. Hackers die over je creditcardnummer beschikken, lopen dan vast: ze beschikken wel over je creditcardnummer, de geldigheidsdatum en de geheime code op de achterkant van de kaart, maar ze weten niet het wachtwoord. Volgens MasterCard werd de SecureCode vorig jaar 3 miljard keer gebruikt. Maar bij wachtwoorden is er nog steeds het probleem dat je ze ergens vastlegt, waardoor ze kunnen worden gestolen of onderschept. Klanten van ABN AMRO die in het bezit zijn van een MasterCard-creditcard, kunnen de Identity Check App downloaden in de Apple Store. Na registratie op de website ontvangen ze een e-mail met een unieke code, waarmee de app geactiveerd kan worden voor online betalingen.

Het is nog niet bekend wanneer Selfie Pay voor iedereen beschikbaar komt. Het gaat op dit moment alleen om een test, waarvoor 750 mensen zich op een later moment kunnen aanmelden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2015, 15:33
Categorie Diensten
Onderwerp creditcard

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.