Leesbevestiging voor iOS-mail ontvangen met Mailtracker-app

Met Mailtracker kun je ontvangstbevestigingen van e-mail ontvangen, ook als je de standaard Mail-app van iOS gebruikt.

mailtracker-iphone-leesbevestiging-mailNa het probleem van meerdere e-mailbijlagen hebben we opnieuw een nijpend probleem voor mensen die veel e-mailen op de iPhone. Hoe weet je of een e-mailbericht is gelezen? Op de desktop kun je daarvoor soms een leesbevestiging instellen, op de iPhone niet. Mailtracker springt in op de behoefte om gelezen mailtjes in de gaten te houden. De app kijkt of een e-mailbericht gelezen is en hoeveel tijd iemand eraan besteed heeft. Zo hoef je nooit meer de awkward vraag te stellen: “Heb je mijn mailtje nog gezien?” Maar je ontdekt met deze app misschien ook dingen die je liever niet weet.

Mensen die jouw mailtjes ongelezen weggooien, bijvoorbeeld. Of vrienden die jouw hartverscheurende schreeuw om hulp al na vijf seconden weer sluiten. Mailtracker is geen zelfstandige mailapp voor iOS. Het is meer een app die je e-mailberichten in de gaten houdt en analyseert. Momenteel werkt Mailtracker met Gmail, Outlook/Hotmail, Yahoo Mail en zakelijke Google App-accounts. Ondersteuning voor Microsoft Exchange en een aparte app voor Android staan nog op de planning. Mailtracker maakt gebruik van pixeltracking: een transparant plaatje in het e-mailbericht dat wordt gedownload zodra iemand een e-mailbericht opent. Als gebruiker zul je een configuratieprofiel op de iPhone moeten installeren, zodat in elk e-mailbericht een tracking-pixel kan worden ingevoegd, voordat het bericht wordt verzonden. Het grijpt dus ook nogal in op je eigen mailverkeer.

Als je wilt kun je een real-time notificatie krijgen, wanneer iemand je e-mailbericht leest. Je ziet dan meteen de locatie, het apparaat, de leestijd en andere informatie. Daarna kun je meteen even bellen… tenminste, als je creepy wilt overkomen. “Nooit meer raden, ik weet wanneer ik moet terugbellen”, is een van de slogans op de website van Mailtracker. Vanuit jezelf geredeneerd is de app inderdaad erg handig, vooral als je een pr-bureau hebt en regelmatig moet nabellen of iemand nog iets met een toegestuurd persbericht gaat doen. Of als je verwikkeld bent in een salestraject met een klant en wilt weten of de klant jouw offerte al heeft bekeken. Als iemand drie keer de e-mail opent en daarna een halfuur gaat lezen, zal hij toch zeker wel geïnteresseerd zijn? Ben je een massamailer of spammer, dan kun je de notificaties ook dempen met een muteknop. Een andere optie is om een sterretje te zetten bij acties die je nog moet ondernemen.

mailtracker-iphones

Maar vanuit het oogpunt van de ontvanger is de app vooral eng. Je wilt niet bespioneerd worden door degene die je een e-mail heeft gestuurd. Wat maakt het uit op welke locatie ik een e-mail heb gelezen? Het komt ook nogal stalkerig over als iemand belt, vlak nadat ik z’n e-mailbericht heb gelezen.

Om te laten zien dat de locatiefunctie in Mailtracker ook zinvol kan worden gebruikt, komt mede-oprichter Chris Nguyen op de proppen met een anekdote. Hij zag een advertentie voor een appartement in San Francisco op marktplaatssite Craigslist en stuurde een mailtje naar de aanbieder. Uit de analyse van Mailtracker bleek dat de zogenaamde verhuurder zich in Nigeria bevond en 31 seconden op een Windows PD had bekeken. De advertentie bleek een poging tot oplichting.

Mailtracker is gratis bij gebruik van twee e-mailaccounts. Wie meer wil, sluit voor €4,49 per maand een abonnement af om een onbeperkt aantal e-mailaccounts te kunnen gebruiken.

Downloaden: Mailtracker (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 maart 2014, 13:30
Categorie iOS
Onderwerp e-mail

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.