iFixit toont binnenkant van de iPhone 8

Toekomstige schermtechniek zorgt dat je iPhone-accu langer meegaat

Apple overweegt LTPO

Apple zou overwegen om de accuduur van iPhones te verbeteren door over te stappen naar een nieuwe schermtechnologie. Door LTPO te gebruiken kost het minder energie om het scherm te updaten.

LTPO voor energiezuinige schermen

Toekomstige iPhones en Apple Watches zouden wel eens kunnen overstappen naar de energiezuinige LTPO-schermtechnologie. Nu gebruikt Apple nog de low-temperature polysilicon thin-film transistor (LTPS TFT) voor de OLED-schermen in de Apple Watch en iPhone X. Dat blijkt uit een onderzoeksnotitie van IHS Markit. Medewerker David Hsieh vermoedt dat Apple in plaats daarvan kijkt naar achterplaten van low-temperature polycrystalline oxide (LTPO). Hij legt ook uit hoe pixels in- en uitgeschakeld kunnen worden. Bij OLED-schermen is het mogelijk om dit per pixel re regelen.


Drie patenten
Volgens Hsieh zijn er drie patenten van Apple die aangeven dat Apple LTPO onderzoekt. Ze beschrijven gedetailleerd hoe de backplane-technologie werkt. De patenten heten ‘Organic light-emitting diode displays with semiconducting-oxide and silicon thin-film transistors’ (2014), ‘Displays with silicon and semiconducting oxide thin-film transistors’ (2015) en als meest recente ‘Methods of protecting semiconductor oxide channel in hybrid TFT process flow’ (2018). Waarschijnlijk raakte door dat laatste patent het balletje aan het rollen, waardoor Hsieh besloot om er eens dieper in te duiken.

LTPO schermtechniek

Verschillen met LTPS TFT

In een van de patenten is te zien hoe LTPO verschilt van LTPS TFT. Vooral bij frequenties onder 30 Hz zou het een sprong vooruit gaan. Hij denkt dat Apple de GPU van de toestellen gaat verbeteren om het energieverbruik te beperken. Bijzonder is ook dat Apple van plan zou zijn om LTPO backplane-technologie in eigen huis te ontwikkelen, zonder de hulp van schermfabrikanten. Dat zou ermee te maken hebben dat Apple meer controle wil over de componenten van flexibele OLED-schermen.

Ook zou Apple zich met LTPO kunnen onderscheiden van Samsung, die de huidige OLED-schermen levert. Het zou voor gebruikers uiteindelijk een reductie van 5 tot 15 procent in energieverbruik opleveren. Maar het kan nog wel even duren voordat we de eerste toestellen met deze technologie zullen zien. Apple staat nog voor enkele uitdagingen, denkt Hsieh. Voor LTPO is een groter formaat transistors nodig, waardoor de resolutie van het scherm lager wordt. Dat wil je natuurlijk niet. Ook is het complexer om te maken en zijn er grotere en duurdere machines voor nodig.

IHS Markit denkt dat Apple eerst bij de Apple Watch met LTPO gaat experimenteren en het pas daarna in de iPhone toepast. Dat kan nog wel een paar jaar duren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 augustus 2018, 9:37
Bron Bron IHS Markit
Categorie Geruchten
Onderwerp scherm
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.