Lodsys: ‘Ruim 150 ontwikkelaars hebben licentie genomen’

Patentexploitant Lodsys heeft ruim 150 appontwikkelaars zover gekregen dat ze betalen voor licenties op patenten rond in-app aankopen en freemium apps.

rechtszaakHet is alweer meer dan een jaar geleden dat Lodsys in het nieuws kwam. Deze patentenexploitant klaagde diverse app-ontwikkelaars aan omdat ze in-app aankopen gebruikten. Lodsys was van mening dat app-ontwikkelaars licentiegeld moeten betalen, ook al heeft Apple een overkoepelend contract. Ze dreigden met juridische actie, waarna het lange tijd stil bleef.

Inmiddels is het een jaar later. Lodsys heeft via een aantal blogpostings bekendgemaakt hoe de vlag er nu bij hangt. Ze hebben inmiddels meer dan 150 bedrijven zover gekregen dat ze licentiegeld betalen voor de patenten die ze exploiteren. Lodsys benadrukt dat de ontwikkelaars daarmee goedkoper uit zijn, dan wanneer het tot een rechtszaak komt. Die zaak staat gepland voor begin 2013.

Apple heeft toestemming gekregen om zich in de zaak te mengen, om duidelijk te maken dat de huidige afspraken die ze met Lodsys hebben ook gelden voor ontwikkelaars die iOS-apps maken. Maar Lodsys denkt dat ze goede kans maken om de zaak te winnen, zeker nadat Google een verzoek indiende om claim nummer 24 op Amerikaans patent 7.222.078 nogmaals te onderzoeken. Het draait daarbij om in-app aankopen en freemium-applicaties, waarbij je de app gratis kunt downloaden maar pas na een betaling volledig toegang krijgt tot de functionaliteit. Lodsys kocht de patenten ooit met het doel om ze te exploiteren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 oktober 2012, 13:35
Categorie Apple
Onderwerpen in app aankopen, lodsys, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.