Leider van iPhone-hardwareteam verlaat Apple

Mark Papermaster, hoofd van het iPhone-hardwareteam van Apple, heeft het bedrijf na ruim een jaar verlaten. Er zou een verband met Antennagate kunnen zijn.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

papermasterMark Papermaster, verantwoordelijk voor iPhone-hardware, heeft Apple verlaten. Zijn rol wordt overgenomen door senior vice-president Bob Mansfield, de man die we regelmatig in iPhone-promofilmpjes zien opduiken als er iets over hardware uitgelegd moet worden. Mansfield was bij de antennagate-persbijeenkomst ook degene die op het podium aanwezig was om hardware-gerelateerde vragen te beantwoorden. Maar of er een verband was tussen antennagate en het vertrek van Papermaster, laat Apple in het midden.


Apple kondigde in november 2008 al aan dat ze Mark Papermaster zouden inhuren, ter versterking van de hardware-divisie. Rond die tijd speelde ook de overname van PA Semi en de plannen om eigen chips te gaan ontwikkelen. Maar uiteindelijk duurde het tot april 2009 voordat Papermaster aan de slag mocht als hoofd iPhone- en iPod-hardware. Zijn vorige werkgever IBM lag dwars, omdat Papermaster over concurrentiegevoelige informatie zou beschikken. IBM sprak over een concurrentiebeding, de rechter besloot dat beide bedrijven het onderling moesten uitvechten en Papermaster wist uiteindelijk de rechtbank ervan te overtuigen dat hij geen bedrijfsgeheimen had onthuld.

Een paar weken later waren de bedrijven er eindelijk uit: Apple kondigde via een persbericht aan dat Papermaster op 24 april zou beginnen. Hij kreeg de leiding over de engineeringteams voor iPhone- en iPod-hardware. Het lijkt misschien dat er een verband is met de problemen rond de antenne, maar dat is nog niet zo zeker omdat Papermaster’s specialisme op een heel ander terrein ligt. Hij was bij IBM hoofdontwikkelaar van microprocessortechnologie en hielp onder andere mee om de IBM PowerPC-processoren voor Apple te ontwikkelen.

Maar volgens een bron van John Gruber van Daring Fireball is er wel degelijk een verband met antennagate. Binnen Apple zou Papermaster de man zijn, die “verantwoordelijk is voor de antenne”. Dezelfde bron zou hebben gezegd: “Apparently the antenna guys used to have a big chip on their shoulder. No more.” John Gruber denkt dan ook dat Papermaster is ontslagen.

Apple zelf houdt de vuile was binnenshuis en geeft geen details over de exacte reden waarom de iPhone-hardwareman is vertrokken. Apple-woordvoerder Steve Dowling vertelde de New York Times:

[Papermaster] verlaat het bedrijf en Bob Mansfield, senior vice president of Macintosh hardware engineering, neemt zijn verantwoordelijkheden over. Mansfield is al verantwoordelijk voor meerdere technologieën die onderdeel zijn van de iPhone, waaronder de A4-chip, het retina display en touchscreens.

Mark Papermaster was bij Apple senior vice president of Devices Hardware Engineering en rapporteerde rechtstreeks aan CEO Steve Jobs.

Update: Een artikel in de Wall Street Journal suggereert dat het vertrek van Papermaster niet zozeer met antennagate te maken heeft, maar dat er algemene culturele verschillen van mening waren, zie de quote hieronder. Ook zegt WSJ dat het niet Papermaster was, maar Steve Jobs, die besloot om het nieuwe antenne-ontwerp van de iPhone 4 door te zetten. Papermaster kwam in dienst op het moment dat Jobs met ziekteverlof was en was daardoor mogelijk niet voorbereid op de bemoeienis die Steve Jobs bij alle Apple-aangelegenheden heeft.

WSJ schrijft het volgende:

Mr. Papermaster had lost the confidence of Mr. Jobs months ago and hasn’t been part of the decision-making process for some time, these people said. They added that Mr. Papermaster didn’t appear to have the type of creative thinking expected at Apple and wasn’t used to Apple’s corporate culture, where even senior executives are expected to keep on top of the smallest details of their areas of responsibility and often have to handle many tasks directly, as opposed to delegating them.
One of these people also said Mr. Papermaster had difficulty maneuvering Apple’s internal politics.

Reacties: 60 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.