Laatste Space Shuttle-missie neemt twee iPhones mee

SpaceLab is een app die op twee iPhone 4's geïnstalleerd staat. Deze iPhones gaan mee met de laatste missie van Space Shuttle Atlantis, op 8 juli. De app zal worden gebruikt voor experimenten en is ook in de App Store te krijgen.

space shuttle iphoneHet Space Shuttle-programma van de NASA is bijna afgelopen en daarmee komt er voor veel mensen een einde aan een tijdperk. De laatste missie met de Atlantis STS-135 zal de geschiedenis ingaan als eentje die we niet snel zullen vergeten. Voor iPhone-liefhebbers geldt dat in ieder geval, want er zullen twee iPhone 4’s meereizen op deze laatste missie. Ze zullen worden gebruikt aan boord van het International Space Station (ISS).


Beide zijn voorzien van een speciale app met de naam SpaceLab, bedoeld voor onderzoek. De twee iPhone 4’s zullen een paar maanden in het ISS blijven, zodat de medewerkers experimenten kunnen doen. De app helpt de iSS-astronauten onder andere om hun relatieve positie in de ruimte te vinden, door afbeeldingen van de Aarde die ze met de iPhone-camera maken te vergelijken met een database van kustlijnkaarten, die in de app aanwezig zijn.

spacelab
Twee screenshots van de App Store-versie van SpaceLab,
met heel toepasselijk: slechte ontvangst.

Ook zullen de teamleden de app gebruiken om tests uit te voeren waar de iPhone-camera, -gyroscoop en andere hardware voor nodig zijn. Er is bijvoorbeeld een test om te kijken of de gyroscoop van de iPhone kan bepalen wat de richting van de shuttle in de ruimte is. Wie het zelf wil ervaren kan voor €0,79 de app SpaceLab in iTunes downloaden. Je kunt er ook gesimuleerde experimenten mee uitvoeren, waarbij het lijkt alsof er geen zwaartekracht is. De functionaliteit van deze app is vergelijkbaar met de SpaceLab-app die de astronauten zelf gebruiken. Het is daarbij wel bijzonder, dat in een 2 miljard kostend ruimtevaartuig experimenten worden uitgevoerd met een app die voor gewone gebruikers maar €0,79 kost.

Alle informatie die de astronauten verzamelen zal worden verzameld en komt beschikbaar in de App Store-versie van SpaceLab. De app is ontwikkeld door Odyssey Space Research. CEO Brian Rishikof van Odyssey is ervan overtuigd dat dit de eerste iPhones zijn die in de ruimte worden meegenomen. Hij benadrukt dat de testen experimenteel zijn en niet bedoeld als aanvulling op de besturingssystemen van de shuttle zelf. Ook benadrukt het bedrijf dat het geen publiciteitsstunt is: Odyssey wil de data gebruiken om navigatiesystemen voor toekomstige ruimteschepen te maken, waarin de iPhone een ondersteunende rol speelt.

De laatste missie van de space shuttle Atlantis zal plaatsvinden op 8 juli 2011.

Downloaden: SpaceLab (€0,79)

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.