apple kwartaalcijfers

Kwartaalcijfers FQ3 2015: Apple verkocht 47 miljoen iPhones

Apple heeft de kwartaalcijfers van FQ3 2015 bekendgemaakt. Er zijn opnieuw records gebroken, vooral dankzij de iPhone 6 en 6 Plus.

apple kwartaalcijfersApple heeft vanavond de kwartaalcijfers voor FQ3 2015 bekendgemaakt. Het gaat om het derde fiscale kwartaal van 2015, dat zoals gebruikelijk bij Apple niet gelijk loopt aan de kalenderkwartalen. De cijfers hebben dan ook betrekking op de maanden april, mei en juni. Alle ogen zijn gericht op verkoopcijfers van de Apple Watch, maar die zal Apple niet bekendmaken. Ook omdat het de eerste generatie van een nieuw product is, zijn deze cijfers voor investeerders nu nog niet interessant. De verkoopcijfers zijn nog te laag om daadwerkelijk iets bij te dragen aan de winst.

iPhone groeit spectaculair door, iPad niet

Apple verkocht in het zojuist afgesloten fiscale kwartaal 47,535 miljoen iPhones, opnieuw erg indrukwekkend. Dit is een groei van 35% ten opzichte van vorig jaar en meer dan dubbel zoveel in vergelijking met vier jaar geleden. Er werden 10,931 miljoen iPads verkocht (-18%) en 4,796 miljoen Macs (+9%). De winst was $10,7 miljard, terwijl dat een jaar geleden nog $7,74 was.

De iPad zakt ook dit kwartaal weer verder terug, terwijl de verkoopcijfers van de Mac rustig doorgroeien. De grootste winstmaker is nog steeds de iPhone: meer dan de helft van alle omzet is te danken aan de smartphone. Kijken we naar regio’s waar Apple het meeste geld vandaan haalt, dan wordt in Noord- en Zuid-Amerika nog steeds de meeste omzet gedraaid. Die omzet groeit ook nog steeds, maar in China gaat de groei nog veel sneller: het afgelopen kwartaal steeg de omzet daar met maar liefst 112%!

Apple Watch-cijfers?

CEO Tim Cook heeft eerder al gezegd, dat er geen verkoopcijfers voor de Apple Watch bekend zullen worden gemaakt. De verkoopcijfers zijn weggestopt in de categorie ‘Overig’, samen met de iPods, Apple TV en Beats-accessoires. We zullen voorlopig dus moeten gissen of de Apple Watch een succes is. Het enige sprankje hoop is tijdens de conference call, later vanavond. Met een beetje geluk licht Tim Cook toch nog een tipje van de sluier op, als het gaat om de vraag hoeveel Apple Watch-exemplaren er zijn verkocht.

Apple zit eigenlijk in een moeilijk parket: sinds het gigantische succes van de iPhone verwachten mensen dat nieuwe producten zoals de Apple Watch ook meteen als warme broodjes over de toonbank gaan. Maar bij de iPod, iPhone en iPad duurde het wel een paar jaar voordat mensen er massaal eentje kochten. Gezien de afwachtende houding, lijkt dat bij de Apple Watch opnieuw het geval. Analisten verwachten dat de Apple Watch pas in 2017 omarmd zal worden door de nu nog twijfelende consumenten.

omzet-categorie-overig-apple

In bovenstaande grafiek is te zien, dat de omzet in de categorie ‘Overig’ de afgelopen tijd is gedaald. De verwachting is dat er in dit kwartaal $1,6 tot $1,7 miljard omzet wordt geboekt in de categorie ‘Overig’. Ligt de omzet hoger, dan wordt dat waarschijnlijk veroorzaakt door de Apple Watch. Het is echter lastig om daar verkochte aantallen uit af te leiden.

Update: inmiddels weten we dat de omzet in de categorie ‘Overig’ met 49% is gestegen naar $2,64 miljard.

Verwachtingen vooraf

Analisten voorspelden voorafgaand aan de bekendmaking van de kwartaalcijfers dat er een winst van $1,88 per aandeel zou worden geboekt, bij een omzet van $50,4 miljard. Ze hielden opnieuw rekening met recordverkopen: zo was er de verwachting dat Apple 50 miljoen iPhones zou verkopen, een groei van 42 procent vergeleken met vorig jaar. Die voorspelling bleek iets te optimistisch, maar de iPhone is en blijft wel Apple’s grootste winstmaker. Je zou misschien denken dat iedereen die dat wilde inmiddels wel een iPhone 6 (Plus) heeft gekocht, maar de verkoopcijfers blijven nog steeds verrassend hoog. Al die records en hoge verwachtingen hebben ervoor gezorgd dat de aandelenkoers van Apple de afgelopen maanden weer flink is gestegen.


Bekijk grafiek Omzet Apple.


Bekijk grafiek Verkopen iPhone.


Bekijk grafiek Verkopen iPad.


Bekijk grafiek Verkopen Mac.


Bekijk grafiek Procentuele wijziging y-o-y.


Bekijk grafiek Omzet per productcategorie.

Interessante weetjes uit de conference call

Vanavond kun je om 23:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call, waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. De Apple Watch is immers al onthuld en over een nieuwe Apple TV zal Cook vast geen mededelingen doen. Zodra er leuke wetenswaardigheden uit deze conference call komen, melden we die in dit artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juli 2015, 23:12
Categorie Apple
Onderwerpen financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.