‘KPN ziet waar dataverkeer naartoe gaat en overtreedt de wet’ (update: reactie KPN)

KPN handhaaft de Deep Packet Inspection en leest uit waar de data van gebruikers naartoe gaat. Ze kan ook de inhoud van de data analyseren en dat is verboden bij de wet, zeggen de BoF en een internetdeskundige.

kpn sevensheavenKPN kan als eerste telecomprovider ter wereld precies meten wat haar internetgebruikers doen. Die methode heet Deep Packet Inspection (DPI) en is waarschijnlijk in strijd met de wet. Dat is althans de mening van Ot van Daalen van de Digitale Burgerrechterbeweging Bits of Freedom, in een reactie aan Webwereld. “KPN overtreedt de de Wet bescherming persoonsgegevens en de strafrechtbepaling die het afluisteren en aftappen van communicatie verbiedt“, laat Van Daalen weten op die site.

KPN bracht eerder deze week naar buiten dat ze ontdekte dat 85 procent van haar Hi-klanten gebruik maakt van de communicatiedienst Whatsapp. Hoe KPN hierachter kwam, liet ze in het midden. Maar tijdens een bijeenkomst met investeerders was KPN openhartiger. De Nederlandse operator is de eerste ter wereld die dergelijk gebruik kan achterhalen, laat directeur Mobiel Internet Marco Visser van KPN weten in een bijeenkomst met investeerders. Dat is te zien in een videostream (na 3:33 minuten) of te beluisteren in deze (Flash-gebaseerde) audiostream:

KPN introduceert deze zomer een abonnementsvorm waarin betaald moet worden voor bepaalde diensten, zoals VoIP-diensten. De methode Deep Packet Inspection kijkt wanneer zo’n dienst wordt gebruikt. Maar de methode is omstreden. Zij achterhaalt niet alleen het soort data dat wordt verstuurd, maar analyseert ook de inhoud van de pakketjes. Van Daalen laat Webwereld weten:

“De politiek moet dit hard aanpakken. Binnenkort worden wijzigingen in de telecomwet besproken, dat lijkt me een aangewezen moment. En het CBP (College bescherming persoonsgegevens moet aangeven op welke punten KPN de Wbp overtreedt.”

Ook jurist en internetdeskundige Danny Mekic stelt dat het aftappen van de informatie van KPN in strijd is met de Wet bescherming persoonsgegevens. “Een bedrijf mag persoonlijke gegevens zoals communicatie over het internet, niet aftappen.

Paul Pols, juridisch adviseur bij ICTrecht en onze vaste jailbreak-auteur, zegt erover:

Een provider heeft niet zomaar de bevoegdheid om informatie van een gebruiker af te tappen. Je moet deze bevoegdheid zelf geven via de algemene voorwaarden. Het lijkt er niet op dat daarover al iets in de huidige voorwaarden van KPN staat.

Bits of Freedom heeft klanten inmiddels opgeroepen om aangifte te doen tegen KPN.

Reactie KPN: KPN ontkent dat het mobiele internetverkeer van klanten is geanalyseerd. Ze geven in een officiële verklaring aan dat Deep Packet Inspection (DPI) alleen gebruikt om de toenemende populariteit van WhatsApp te meten. Ze stellen:

KPN heeft het soort dataverkeer geanalyseerd om de opkomst van de applicatie WhatsApp in kaart te brengen, waarbij DPI is gebruikt. KPN kijkt niet naar de inhoud van berichten. KPN onderzoekt op dit moment of alle regels met betrekking tot het bewaren van analyse gegevens zijn nageleefd.

GfK: ‘operators analyseren al welke apps gebruikt worden’

Interessant in dit verband is dat marktonderzoeker GfK onlangs aankondigde op detail het gebruik van mobiele apps te analyseren. Het bedrijf is al bezig met pilots bij een Zweedse en Turkse operator. Volgens commercieel directeur Laurens van den Oever van GfK Benelux, hebben operators al eigen analysemethoden waarmee ze gebruik van apps kunnen meten.

Operators hebben hun eigen analyses hiervan wel op orde. Intern weten ze wel hoe welke applicaties, diensten en sites worden gebruikt. De benchmark ontbreekt echter, een toetssteen die laat zien hoe hun resultaten zich verhouden ten opzichte van concurrenten. Die dienst willen wij gaan bieden.

De metingen van GfK zullen gestandaardiseerd zijn, zodat onderlinge vergelijking mogelijk is. GfK gaat tot het niveau van IP-pakketten het mobiele dataverkeer analyseren, maar dit gebeurt wel anoniem en versleuteld.

De afbeelding bij dit artikel is (met toestemming) overgenomen van Sevensheaven.nl.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 mei 2011, 17:01
Categorie Providers
Onderwerpen chatten, dpi, kpn, wetten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.