KPN start in februari 2011 met LTE-test

KPN gaat in februari 2011 van start met een test van LTE.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

kpn_lteKPN gaat vanaf februari 2011 tests uitvoeren met LTE, de toekomstige standaard voor mobiele communicatie. LTE wordt net als WiMAX gezien als de opvolger van 3G (of beter gezegd: van GSM en UMTS/HSPA). Van deze twee technologieën lijkt LTE de betere toekomstkansen te hebben, omdat Europese bedrijven en de EU er flink in investeren.

In de VS is ‘4G’ op beperkte schaal al operationeel. Met LTE zijn downloadsnelheden tot 100 Mbps en uploadsnelheden tot 40 Mbps haalbaar. KPN is de eerste Nederlandse operator die met dergelijke tests bezig gaat. De tests maken deel uit van investeringen die KPN in het mobiele netwerk doet.

LTE staat voor Long Term Evolution. Met de snelheid van LTE kun je speelfilms realtime streamen en komen er nieuwe mogelijkheden voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken. De test van KPN loopt van februari tot september 2011 en wordt met Nokia Siemens Networks uitgevoerd in een gebied van 20 km2 in Den Haag en Voorburg. KPN wil de technische mogelijkheden van LTE ermee onderzoeken. In de loop van 2011 volgt een gebruikerstest onder bedrijven en organisaties. Wanneer de technologie grootschalig op de markt komt, is afhankelijk van meerdere factoren. De beschikbaarheid van smartphones en andere mobiele apparaten is een voorwaarde. Ook moeten er voldoende nieuwe toepassingen zijn, die de hoge snelheid van LTE nodig hebben, zodat er vanuit bedrijven en consumenten genoeg vraag komt. KPN verwacht dat dit nog wel een aantal jaar zal duren.

Over de iPhone gaan al maanden geruchten dat er een LTE-versie aankomt. Die zou in de VS mogelijk op het netwerk van Verizon komen, waar AT&T nu nog de exclusieve aanbieder is. Voor Verizon’s CDMA-netwerk is de huidige iPhone namelijk niet geschikt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 december 2010, 11:34
Categorie Providers
Onderwerp kpn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.