Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

KPN rolt 4G-netwerk volgend jaar uit in Nederland

KPN begint volgend jaar met het uitrollen van het 4G LTE-netwerk in Nederland. De techniek biedt op papier veel sneller internet dan momenteel mogelijk is op het 3G-netwerk.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

4G Netwerk onder KPNKPN draait nu al pilots met het 4G-netwerk in Den Haag en wil het netwerk volgend jaar uitrollen in andere delen van Nederland. Dat meldt The Phone House-medewerker Marc van den Hul op Twitter. Het 4G-netwerk draait op basis van LTE, de snellere opvolger van UMTS en HSDPA. Het kan nog enkele jaren duren voordat de dekking van het netwerk landelijk is. Het nieuws komt op dezelfde dag naar buiten als de nieuwe tarieven voor abonnementen van KPN.


Op dit moment is 4G nog niet veel sneller dan het huidig gebruikte UMTS dat we kennen van onze 3G-verbinding. Dat kan in optimale omstandigheden 56 megabits per seconde (7,5 MB) binnenhalen; bij 4G ligt het maximum momenteel rond 100Mbps (12,5 MB). Telecom-fabrikant Ericsson demonstreerde laatst echter dat het LTE-netwerk in theorie snelheden kan halen van 10 gigabits per seconde.

Er zijn een paar telefoons van Samsung, LG en HTC die LTE momenteel ondersteunen. Apple’s plannen over de ondersteuning zijn niet bekend. Overigens denkt één derde van de huidige iPhone-eigenaren al dat de iPhone 4 gebruik maakt van het 4G-netwerk.

Overigens was al bekend dat KPN bezig was met een LTE-test, zoals je in een eerder artikel op iPhoneclub kon lezen. Dat de lancering er in 2012 aan zat te komen, was dus wel te verwachten. KPN-woordvoerder Steve Hufton wilde het gerucht niet bevestigen. Wel geeft hij aan dat KPN momenteel met praktijkproeven bezig is (zoals al openbaar was gemaakt). Op basis van deze proeven zal de uitrolstrategie worden bepaald. Overigens is de tipgever van Tweakers een eigen forummoderator, die als student kennelijk een bijbaan bij The Phone House heeft.

Reacties: 39 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.