KPN: 50 procent meer mobiel internetverkeer op Koninginnedag 2012

Volgens KPN werd er 50 procent meer data verbruikt op het mobiele datanetwerk ten opzicht van vorig jaar. Dit is niet veel meer dan op een gewone maandag, maar lokaal zorgde het wel voor problemen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

KoninginnedagAbonnees van KPN hebben op koninginnedag 50 procent meer data verbruikt dan een jaar geleden. Dit komt neer op in totaal 15 terabyte aan mobiel dataverkeer. Dat lijkt veel, maar volgens KPN wordt er op een gemiddelde maandag 20 terabyte aan data verwerkt. Omdat veel abonnees op dezelfde locaties waren, kon het netwerk het af en toe wel zwaarder hebben. T-Mobile vertelt aan iPhoneclub dat hun netwerk dankzij voorbereidingen stabiel bleef tijdens Koninginnedag, terwijl Vodafone filevorming zag op hele specifieke locaties. Volgens de provider vonden er ook bij hun geen noemenswaardige problemen plaats.

Om de drukte op bepaalde locaties op te vangen, breidde KPN tijdens koninginnedag zijn netwerkcapaciteit uit. De kans was echter aanwezig dat sommige abonnees nog steeds last hadden van de lokale netwerkdruk. Dit was waarschijnlijk vooral het geval op drukbezochte plekken, zoals bij de grote feesten in de Randstad. KPN stelt tegenover iPhoneclub dat het lastig is om te zeggen hoeveel abonnees van de problemen last hadden.

T-Mobile laat aan iPhoneclub weten dat Koninginnedag ten opzichte van een normaal weekend een stuk drukker was. Er werd 20 procent meer gebeld, abonnees verstuurde 15 procent meer SMS-berichten en er werd 13 procent meer gebruik gemaakt van mobiel internet. Volgens T-Mobile heeft het netwerk zich onder de druk goed gehouden, dankzij extra capaciteit in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen. Ook werd het T-Mobile-netwerk uitgebreid in Rhenen en Veenendaal, waar de Koningin op bezoek was.

Vodafone heeft geen cijfers bij de hand, maar zegt tegenover iPhoneclub wel dat het ontzettend druk was op de netwerken in de binnensteden. Ook heel lokaal was er netwerkdrukte bij Vodafone, rond bijvoorbeeld het Vondelpark in Amsterdam. Dit kon voor sommige abonnees leiden tot filevorming op het netwerk, met een trage of wegvallende verbinding als gevolg. Dit zorgde volgens Vodafone niet voor noemenswaardige problemen.

Feestdagen en evenementen zijn wel vaker reden tot drukte op mobiele netwerken. Zo zijn datanetwerken vaak op Pinkpop en Lowlands overbelast, omdat veel mensen tegelijkertijd verbinding proberen te maken. Bij nationale feesten, zoals Oud & Nieuw, kan overbelasting landelijk voor problemen zorgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2016, 21:36
Categorie Providers
Onderwerpen koninginnedag, kpn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.