Jailbreaken en unlocken legaal verklaard in de Verenigde Staten

De Library of Congress heeft bepaald dat het jailbreaken en unlocken van onder andere de iPhone legaal is in de Verengide Staten. Nederland kent een vergelijkbare uitzondering in artikel 45m van de Auteurswet.

Jailbreaken legaal in de Verenigde StatenHet jailbreaken en unlocken van onder andere de iPhone is officieel legaal verklaard in de Verenigde Staten. De Library of Congress, die in de toepassing van de DMCA bepaalt welke uitzonderingen er op deze wet gelden, heeft dat bepaald. De wet verbiedt onder meer het omzeilen van technische restricties die ongeautoriseerde toegang moeten voorkomen, maar wordt eens in de drie jaar getoetst zodat de wet het niet-inbreukmakend gebruik van bepaald auteursrechtelijk beschermd materiaal niet verbiedt. Hoewel Nederland een totaal verschillend rechtssysteem kent (respectievelijk common law en civil law), valt jailbreaken onder een vergelijkbare uitzondering van artikel 45m van de Auteurswet.

(2) Computer programs that enable wireless telephone handsets to execute software applications, where circumvention is accomplished for the sole purpose of enabling interoperability of such applications, when they have been lawfully obtained, with computer programs on the telephone handset.

(3) Computer programs, in the form of firmware or software, that enable used wireless telephone handsets to connect to a wireless telecommunications network, when circumvention is initiated by the owner of the copy of the computer program solely in order to connect to a wireless telecommunications network and access to the network is authorized by the operator of the network.

Naast de uitzondering voor het jailbreaken en unlocken van een mobiele telefoon werden er uitzonderingen gemaakt voor:

  • Het omzeilen van technische restricties in videogames om gaten in de beveiliging te onderzoeken of corrigeren.
  • Het omzeilen van de kopieerbeveiliging op DVD’s voor het gebruik van clips in een een groter geheel voorzien van kritiek of commentaar. Dit kan zijn voor educationele doeleinden door professoren en film- en mediastudenten, het maken van documentaires of non-commercieel gebruik.
  • Het omzeilen van restricties in programmatuur door een dongle, als de dongle niet meer werkt en niet meer vervangen kan worden.
  • Het omzeilen van restricties in e-books als alle bestaande versies daarvan restricties bevatten die het voorlezen van het boek of het weergeven van de tekst in een gespecialiseerd formaat onmogelijk maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

67 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.