iPhone verliest marktaandeel in Europa

De verkoop van de iPhone neemt af in Europa. Apple's marktaandeel in belangrijke Europese markten als Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje neemt af. In Duitsland is Android het grootst.

iphone-4s-sprongDe economische situatie in Europa zorgt ervoor, dat het marktaandeel van de iPhone is afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Britse Kantar Group. Apple’s marktaandeel groeit in Engeland, de VS en Australië maar in Europa gaat het een stuk moeizamer. Android-toestellen groeien in populariteit in Europa, omdat ze voor weinig geld te koop zijn. In Frankrijk daalde het marktaandeel van Apple van 29 naar 20 procent. Volgens het rapport zijn er in toenemende mate signalenn van prijsgevoeligheid: mensen kiezen de telefoon waarbij ze de beste deal denken te krijgen, niet de telefoon die ze het liefst willen hebben. In Duitsland daalde het marktaandeel van 27 naar 22 procent. Ook in landen met een momenteel zwakke economie zoals zoals Italië en Spanje daalde het marktaandeel van Apple.

Het heeft te maken met het lage consumentenvertrouwen in Europa, dat overigens ook speelt bij bedrijven. Er is sprake van een nieuwe recessie, nadat Europa net is opgekrabbeld van de ergste financiële crisis sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw. Overheden moeten bezuinigen en bedrijven hebben te maken met ontslagen. Europeanen blijken de hand op de knip te houden, aldus Reuters. Dit heeft invloed op de verkoop van iPhones. Waarom de Britten nog wel stevig blijven doorgaan met het kopen en de iPhones bijna letterlijk de winkels uit vliegen, wordt door de onderzoekers niet toegelicht. In het Verenigd Koninkrijk steeg het marktaandeel van 21 naar 31 procent in de periode Q3 2010 – Q3 2011. In de VS gaat het nog iets beter: daar steeg het marktaandeel van 25 naar 36 procent.Over het marktaandeel in Nederland en België werd niets gezegd.

In Duitsland heeft Android het hoogste marktaandeel van heel Europa: 61 procent. Duitsland is in vergelijking met Nederland veel minder een ‘iPhone-land’ dan Nederland, weten we uit gesprekken met collega-iPhoneblogs in Duitsland. Duitsland is een land van Nokia-gebruikers, waarbij veel mensen nu overstappen naar de goedkope smartphones van Samsung, LG en Sony Ericsson.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 december 2011, 12:13
Categorie Apple
Onderwerpen europa, markt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.