Handleiding: plist-bestanden bewerken (voor de iPhone)

Er zijn veel mensen die vragen hoe het precies zit met de plist-bestanden op de iPhone. Voor die mensen heeft Richard een uitleg gemaakt, waarin ook ter illustratie een voorbeeld wordt uitgewerkt.
Richard IJzermans - · Laatst bijgewerkt:

Wat is een plist en hoe kan ik deze bewerken? Dat is een veel voorkomende vraag van iPhone-gebruikers. Speciaal voor beginners een introductie in de wereld die plist heet. Waarom plists? Omdat je met een plist de leukste dingen kunt aanpassen op je iPhone!

1. Wat is een plist ?

Een plist-file is een systeembestand en is een standaardonderdeel van de OS X Core en zodoende ook van de iPhone. Plist staat voor ‘Property List‘; dit verwijst naar het feit dat deze files een lijst bevatten met instellingen, ‘Settings‘. Je kunt het vergelijken met de registry van Windows maar in dit geval is er per applicatie een eigen, kleine registry-file.

De plist-files kunnen in XML en binary formaat worden weggeschreven. Standaard schijft Apple de files weg in binary formaat. Wanneer je een .plist kopieert vanaf je iPhone en opent met een text editor zul je zien dat er niets bruikbaars van wordt gemaakt.

2. Een plist converteren naar leesbare tekst

Om het standaard binary-formaat te openen, kan je gebruik maken van XML Spear (Windows) of PList Editor Pro (Mac). Het is ook mogelijk om de binary te converteren naar plain XML zodat de inhoud als leesbare tekst kan worden bekeken en kan worden ge-edit met een text editor zoals Notepad (Windows) of Text Edit (Mac). Hiervoor heb je ‘plutil’ nodig, die je hier kan downloaden. Unzip de file en plaats ‘plutil’ in de folder /bin op je iPhone. Maak hierna een SSH-verbinding met je iPhone en geef de tool ‘execute’ rechten.

Dit doe je door de onderstaande commando’s:

[code language=”bash”]
cd /bin
chmod 0755 plutil
[/code]

Nu dit is gedaan kunnen we aan de slag met de plist. Als voorbeeld nemen we het eerder geposte artikel “Het SMS-trilsignaal van de iPhone aanpassen“. We gaan het trilsignaal bij een inkomend SMS-bericht verlengen naar ongeveer 5 seconden.

Ga naar de folder:
[code language=”bash”]
cd /System/Library/Frameworks/Celestial.framework/
[/code]

In deze folder bevindt zich de file SystemSoundVibrationPatterns.plist waarin de instelling zit die de duur van het trillen bepaalt. Deze plist is standaard in binary formaat, dus gaan we deze converteren naar leesbare tekst in het XML-formaat. Er wordt geen nieuwe file gemaakt, alleen de inhoud wordt geconverteerd. De iPhone kan plist-bestanden zowel in XML- als binary-formaat lezen.

[code language=”bash”]
plutil –c xml1 SystemSoundVibrationPatterns.plist
[/code]

3. De plist bewerken

Kopieer de geconverteerde file naar je desktop met een SFTP-client. Voor Windows kun je WinSCP gebruiken en Fugu voor de Mac-gebruikers. Open de gekopieerde file met een text editor naar keuze en je zult zien dat je nu een plist hebt die leesbaar is.

Ga nu op zoek naar de sectie (in het midden van de file):

[code language=”xml”]
Default

Intensity
1
OffDuration
0.10000000000000001
OnDuration
0.40000000000000002
TotalDuration
0.5

[/code]

Vervang de waarde 0.40000000000000002 bij OnDuration door 4.40000000000000002.
Sla hierna de bestanden op en upload ze terug naar je iPhone in de directory /System/Library/Frameworks/Celestial.framework/

Reset hierna je iPhone en je zult merken dat het toestel aanmerkelijk langer trilt wanneer je een SMS ontvangt.

Er bestaat ook de mogelijkheid om met de plutil-tool direct wijzingen te maken in een plist; dit binnenkort in deel 2.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
26 oktober 2009 om 1:22
Onderwerp
Categorie
Jailbreak
12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.