‘iPhone OS 4.0 wordt een pop-up-hel’

Apple zegt met push notificaties en multitasking de beste oplossing te hebben gevonden. Maar het gevaar dreigt dat iPhone OS 4.0 een popup-hel wordt, met pop-ups die bij het minste of geringste opduiken en je storen bij het uitvoeren van taken.

push notificatiesApple kiest soms een eigenzinnige manier om de beperkingen van het OS te omzeilen. Omdat de iPhone geen multitasking aankon, werd gekozen voor een systeem met push notificaties via pop-ups. Er is echter geen manier om die pop-ups automatisch uit te zetten als je bijvoorbeeld een spelletje speelt. In iPhone OS 4.0 wordt het nog veel erger, zo betoogt Gizmodo. Het gaat uit de hand lopen: naast push notificaties krijgt iPhone OS 4.0 er ook lokale app-notificaties bij. Elke applicatie die op de achtergrond draait mag je op elk moment een pop-up tonen. Het gemak slaat daarom om in ergernis.

Bij die pop-ups blokkeert alles: je kunt niet even je huidige bezigheden afmaken, maar moet meteen kiezen of je de pop-up wilt sluiten of naar de bijbehorende applicatie wil gaan. Je kunt ook niet even een snelle reactie terugsturen, bijvoorbeeld als er een nieuw chatberichtje binnen is gekomen. De enige optie is om de huidige applicatie tijdelijk te verlaten en in een andere applicatie je reactie te tikken. Daarna ga je weer terug naar de oorspronkelijke applicatie, terwijl het allemaal zoveel makkelijker zou kunnen.

Kijk bijvoorbeeld naar Palm’s webOS: een niet-opvallende system tray waarschuwt wanneer er notificaties zijn binnengekomen. Die system tray is altijd in beeld (in tegenstelling tot de badges van Apple, waar toevallig maar net je oog op moet vallen). Android heeft ook een notificatiesysteem links bovenin de menubalk, maar eerlijk gezegd levert die zoveel notificaties dat je er ook niet meer naar omkijkt. Steve Jobs beweert dat hij de tijd neemt om een goede oplossing voor problemen te zoeken, maar of Apple’s oplossing zoveel beter is dan wat de concurrentie heeft gedaan? Gelukkig kan Apple vrij makkelijk in bezit komen van Palm’s oplossing: het bedrijf staat te koop.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 april 2010, 15:48
Categorie iOS
Onderwerpen iphone os 4, notificaties, pushberichten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.