iPhone 4 in de VS kopen: de moeite waard of niet?

Nu de iPhone 4 in de Amerikaanse Apple Store simlockvrij te koop is, wordt het aantrekkelijker om de iPhone weer in de VS te kopen. Maar scheelt het veel? Of ben je door salestax bijna net zoveel kwijt?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone vsSinds gisteren is de iPhone simlockvrij in de Amerikaanse Apple Store te krijgen. Je kon dat lezen in een update op ons eerdere artikel. Maar is het daarmee ook weer aantrekkelijk geworden om de iPhone in de VS te gaan halen? De prijs van 649 en 749 dollar lijkt erg aantrekkelijk, vooral als je het omrekent naar Europese euro’s. Toch kan je duurder uit zijn, dan je denkt.

Toen de eerste generatie iPhone in de zomer van 2007 in de verkoop ging in de VS, ontstond er een ‘luchtbrug’ van koeriers en luchtvaartpersoneel, die de iPhones met koffers vol naar Nederland sleepten. De iPhone was gemakkelijk de jailbreaken en te unlocken en je kon gewoon een willekeurige Apple Store binnenwandelen om twee iPhones te kopen. Later maakte Apple het kopen een stuk lastiger: je moest een Amerikaans burgerservicenummer laten zien en afrekenen met een Amerikaanse creditcard. Bovendien was de simlock niet meer zomaar te verwijderen. Er was wel een constructie mogelijk, waarbij je met hulp van vrienden uit de VS een AT&T-abonnement afsloot, die je binnen de toegestane bedenktijd weer annuleerde. Maar dat leverde vooral veel gedoe op. Het meenemen van een iPhone uit de VS was niet meer zo aantrekkelijk geworden. Tot gisteren opeens de iPhone simlockvrij in de Amerikaanse Apple Stores verscheen.

Europese iPhone 4 is al simlockvrij

Bij de iPhone 4 is er voor Europese kopers eigenlijk nooit een probleem geweest. De iPhone 4 was vanaf de lancering simlockvrij te krijgen in de Apple Stores in Parijs en Londen. In de Nederlandse Apple Store was de iPhone 4 ook simlockvrij te koop en in België is de iPhone altijd al simlockvrij geweest. Toen de iPhone kortgeleden in de Belgische Apple Store verscheen, was die vanzelfsprekend ook simlockvrij.

Kijk je naar het prijsverschil, dan lijken de Amerikaanse prijzen wel erg aantrekkelijk:

iphone 4 in vs kopen

Door in de VS te kopen kun je op het eerste gezicht dus “zomaar” tussen de 150 en 240 euro besparen. Dat maakt het kopen van een iPhone in de VS wel erg goedkoop. Heb je vrienden die toch naar de VS gaan, dan kost het nauwelijks moeite om ze een paar iPhones te laten meenemen. Maar er is meer aan de hand.

De Amerikaanse prijzen staan bij Apple namelijk op de website zonder de lokale salestax, die per staat verschillend is. De prijzen vallen in werkelijkheid dus iets hoger uit. Koop je je iPhone in een Amerikaanse staat waar de salestax 6% is, dan ben je (omgerekend) geen €450 kwijt, maar €477.

Met of zonder belasting

Verder is het zo, dat bij de Nederlandse prijzen al 19% BTW is meegerekend. Dus als je een eerlijke vergelijking zou willen maken, zou Apple de prijzen in Nederland óók zonder BTW op de website moeten zetten. Bij de 16 GB iPhone 4 zou dan €503 in de tabel moeten staan. Dat er nog 19% BTW bijkomt, is voor Apple een factor waar ze niets aan kunnen doen en waar ze niets aan verdienen. De 19% moet Apple afdragen aan de belastingdienst en verdwijnt niet in de zakken van Cupertino. Als je ondernemer bent en de betaalde BTW kunt terugvorderen, kan het kopen in de VS minder de moeite zijn.

Voor consumenten ligt het anders: zij komen niet onder de 19% BTW uit en lijken daardoor in de VS veel goedkoper uit te zijn. Maar hou er rekening mee dat je bij het invoeren van de iPhone in Nederland eigenlijk verplicht bent om deze aan te geven bij de douane. De waarde van de iPhone is namelijk hoger dan het vrijstellingsbedrag dat sinds 2008 op €430 ligt). Met de goedkoopste 16GB iPhone 4 zit je al boven dat bedrag. Je oorspronkelijk 450 euro kostende iPhone gaat dan al snel 535,50 euro kosten – maar dan ben je nog steeds goedkoper uit dan in Nederland.

Parallelimport

Met een iPhone voor eigen gebruik loop je niet zoveel risico als je het toestel in je koffer naar Nederland smokkelt. Het wordt anders als je aan parallelimport begint: het kopen van toestellen in de VS, waarna je ze in Nederland gaat verkopen. Dat is niet toegestaan. Het verhandelen van iPhones binnen de EU is uiteraard wel gewoon mogelijk, want er is vrij verkeer van goederen binnen de Europese landen.

Garantie

Apple is tegenwoordig een stuk soepeler met de garantieafhandeling in Nederland en België voor in het buitenland (dus ook VS) gekochte iPhones. We hebben daar al eens een uitgebreid artikel over geschreven waar je alle informatie overzichtelijk bij elkaar kunt vinden: Garantie op buitenlandse iPhones: zo werkt het.

Conclusie

Als je een los toestel zoekt ben je in de VS inderdaad beduidend goedkoper uit. Ben je ondernemer, dan kun je de Nederlandse BTW terugvorderen waardoor het prijsverschil met de VS niet meer zo heel groot is. Hou ook rekening met het moeten betalen van BTW, als je de iPhone in Nederland invoert en je aan de regels houdt, door je aankoop bij de douane aan te geven. Alles staat of valt natuurlijk met de vraag of je zelf toch al van plan was naar de VS te gaan (of een vriend hebt die er naartoe gaat). Want om een vliegreis van een paar honderd euro volledig terug te verdienen zul je heel wat iPhones moeten importeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 augustus 2014, 23:28
Categorie Providers
Onderwerpen iPhone 4, verenigde staten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.