iPhone in buitenland: kosten van roaming en mobiel internet

De kosten van (data-)roaming kunnen op vakantie behoorlijk oplopen. Maar hoeveel rekenen de verschillende Nederlandse operators precies en bij welke ben je het goedkoopst uit?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Data roaming uitschakelen op iPhone 3GGisteren schreven we dat de kosten van roaming (met name van dataverkeer) behoorlijk hoog kunnen uitvallen als je niet oppast. Maar hoeveel betaal je precies bij de verschillende mobiele operators? Dat wilden wij wel eens weten. Mobiele operators hebben de tarieven soms wat verstopt op hun website weergegeven en soms is er een extra bundel of aanmelding bij een bepaalde dienst nodig om te kunnen profiteren van goedkopere tarieven. Welke mobiele operator wordt de winnaar?


Update 4 juli: KPN heeft de prijzen voor data-roaming verlaagd naar €3,95 en €7,95 binnen de EU. Zie: KPN verlaagt datatarieven in buitenland met ruim 30%.

Omdat er veel wordt gepraat over het verlagen van de data-roamingtarieven en de EU er flink achteraan zit om dat voorelkaar te krijgen, is dit natuurlijk wel een momentopname: als je terugkomt van de vakantie kunnen de tarieven alweer anders zijn.

KPN

KPN hanteert twee tarieven:

 • Binnen de EU: €1,19 per 100 kB;
 • Buiten de EU: €2,98 per 100 kB;

Meer info: KPN Mobiel Internet – Tarieven Surf & Mail

Vodafone

Bij Vodafone heb je zogenaamde Passport-tarieven waarmee je redelijk goedkoop uit bent. Je moet je dan wel (gratis) aanmelden voor Vodafone Passport en beschikken over Zorgeloos Internet BloX.

 • Met Passport in Passport-landen: €0,05 per 20 kB, €2,50 per MB), starttarief van €0,79 per sessie
 • Zonder Passport in Passport-landen: €0,15 per 20 kB, €7,50 per MB)
 • Buiten Passport-landen: €0,30 per 20 kB, €15 per MB)

Passport schijnt betrekking te hebben op 42 landen, maar er is niet in één oogopslag te zien welke landen daar zoal onder vallen. Met de Data Calculator op de website van Vodafone kun je wel berekenen hoeveel je kwijt bent als je van plan bent om een bepaalde hoeveelheid e-mail, webpagina’s, ringtones, wallpapers (waarom op vakantie?) en dergelijke te downloaden.

Update:: Jowieh! meldt in de reacties dat Vodafone een speciale databundel voor buitenlandgebruik kent voor een vaste prijs van €12 per dag met een maximaal gebruik van 50MB. Lees hier de voorwaarden en de aanvullende prijzen: Vodafone Data Dagbundel op Reis.

Het versturen van een SMS-bericht kost in Passport-landen €0,42 en in overige landen €0,55 (ook als je je niet hebt aangemeld voor de Passport-dienst). Gunstig is wel dat Vodafone een prijsverlaging voor sms-berichten heeft aangekondigd waardoor je vanaf 1 juli nog maar €0,29 cent betaalt. Hiervoor moet je wel Passport hebben ingeschakeld. Het ontvangen van een SMS is gratis.

Meer info: Vodafone Internet op je mobiel in het buitenland en SMS en MMS in het buitenland

T-Mobile

Bij T-Mobile kun je tariefinformatie in je vakantieland opvragen door een sms met PRIJS (spatie) LAND naar 5545 te sturen. T-Mobile hanteert twee tarieven voor internetten in het buitenland: de normale tarieven en T-Mobile Grenzeloos. De prijs is afhankelijk van de zone. Zone 1 bestaat uit de EU-landen, Zwitserland, Noorwegen en IJsland. Zone 2 bestaat uit de VS, Canada, Australië, Turkije, Marokko, Suriname, Aruba, Nederlandse Antillen en de rest van de Europa. Alle overige landen vallen in zone 3.

Bij het normale tarief kost alles hetzelfde: €0,50 voor het versturen van een SMS en €10 per MB dataverkeer, ongeacht de zone. Bij T-Mobile Grenzeloos zijn de tarieven wel afhankelijk van de zone.

 • T-Mobile Buitenland, normaal tarief: €10 per MB, alle zones
 • T-Mobile Grenzeloos, zone 1: €2 per MB
 • T-Mobile Grenzeloos, zone 2: €5 per MB
 • T-Mobile Grenzeloos, zone 3: €10 per MB

Het versturen van SMS kost in zone 1 €0,36 per stuk en in zone 2 en 3 €0,50 per stuk.

Meer info: Tarieven T-Mobile Buitenland en Tarieven T-Mobile Grenzeloos

Orange

Bij Orange moet je eerst een vakantieland kiezen om vervolgens de tarieven te kunnen bekijken. Om te kunnen bepalen wat het kost kiezen we vier gangbare landen (Griekenland, Suriname, VS en China) en een stuk of 10 exotische (Benin, Belize, Frans Guyana, etc). In alle gevallen is het tarief hetzelfde: €15 per MB en €0,45 voor het versturen van een SMS.

 • €15 per MB (alle landen)

Meer info: Orange – Bellen in het buitenland

Telfort

We zijn er bij bovenstaande cijfers vanuit gegaan dat mensen een mobiel abonnement hebben. Telfort houdt in de tarieven ook rekening met prepaid-gebruikers. Landen in zone 1 (EU) zijn het goedkoopst.

 • Met abonnement in zone 1: €0,595 per 100 kB
 • Met abonnement in andere landen: €1,250 per 100 kB
 • Prepaid in alle landen: €1,434 per 100 kB

Meer info: Telfort Tarieven Mobiel Internet

Conclusie

Het is niet mogelijk om de tarieven van de verschillende mobiele operators exact te vergelijken, omdat sommige in blokken van 25 kB en andere in blokken van 100 kB afrekenen. Sommige operators geven de tarieven per 100 kB, andere per MB (we zijn hieronder daarom uitgegaan van prijzen per MB, bij benadering). Ook gooit het starttarief van Vodafone roet in het eten bij de vergelijking, maar uitgaande van verschillende vakantiebestemmingen valt er wel iets te zeggen over de winnaars:

Vakantie in EU-landen:
1. T-Mobile (€2)
2. Vodafone (€2,50 + €0,79)
3. Telfort (€6)
4. KPN (€12)
5. Orange (€15)

Vakantie in gangbare landen buiten EU:
1. Vodafone (€2,50 + €0,79)
2. T-Mobile (€5)
3. Telfort (€12,50)
4. Orange (€15)
5. KPN (€30)

Vakantie in exotische landen:
1. T-Mobile (€10)
2. Telfort (€12,50)
3. Orange en Vodafone (€15)
4. KPN (€30)

T-Mobile scoort gemiddeld het best, Vodafone en Telfort doen het ook goed, maar Orange en KPN zijn de duidelijke verliezers.

Klopt er iets niet in de berekeningen? Zijn er kortingen die niemand kent? Laat het weten!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juni 2013, 11:41
Categorie Providers
Onderwerpen buitenland, internationaal, roaming, sms, vakantie
26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.