iPhone 5GS te koop in phishing-mail

Er gaat een dubieuze e-mail rond waarin staat dat de iPhone 5G S te koop is. De link in het mailtje opent echter een exe-bestand waarin wel eens een virus verscholen zou kunnen zitten.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 5G S dubieus mailtjeNa de Postbank, ING en vervolgens alle bekende Nederlandse banken, wordt nu gebruik gemaakt van het merk Apple om de persoonlijke gegevens van mensen af te troggelen in een phishing-mail. Ontvangers tipten MacRumors over een mailtje dat ze kregen, waarin staat de iPhone 5G S nu te koop is. Met bekende Photoshop-renders van de volgende iPhone en een lettertype dat aan die van Apple doen denken, ziet de e-mail er betrouwbaar uit voor het ongeïnformeerde oog.

De mail die MacRumors voor ogen kreeg, was afkomstig van het mailadres noreply@apple.com. De introductietekst luidt in het Nederlands:

We introduceren de iPhone die meer kan dan ooit tevoren. En het ook veel sneller doet. Open en schakel snel tussen applicaties. Een groter beeldscherm, transparantie-modus, betere cloud-integratie. Maak, bewerk en deel video als nooit tevoren. Dunner, sneller en strakker [sleeker]. Ontdek nog veel meer mogelijkheden die de iPhone 5G S de beste iPhone ooit maken.

De gebruikte afbeeldingen stroken echter niet met elkaar. Bovenaan staat een transparante iPhone en onderaan de mail prijkt een bijzonder dikke iPhone met uitschuifbaar toetsenbord. Er is ook een foto van de achterkant te zien, waar een grote 5 op de iPhone staat.

iPhone-5G-S-phishing-mail-compleet

Wie niet op de hoogte is van de ontwikkelingen op iPhone-gebied en niet erg vernuftig is met computers, kan voor een akelige verrassing komen te staan. De link ‘Check it out’ verwijst naar de toepassing gif.exe die wordt geopend. De gevolgen zijn uiteraard niet getest en onduidelijk. MacRumors meldt overigens dat er een soortgelijke mail over het nieuwste Adobe-pakket rondgaat.

Ten overvloede: het is nog niet bekend hoe de volgende iPhone eruit gaat zien en hoe die gaat heten. Daarbij schrijft Apple iPhone altijd met een kleine i en een grote P. Daar gaat de mail eveneens de fout in. Kijk bij twijfel op iPhoneclub.nl of je wat over het onderwerp kunt vinden.

Lees ook: Apple ID: de complete uitleg. Hoe je het phishingfilter gebruikt lees je hier: Phishingfilter op iPhone en iPad gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juli 2013, 16:57
Categorie Achtergrond
Onderwerpen phishing, spam

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.