iPhone OS 3.0 firmware aangekondigd: Navigatie, Copy/Paste, Push notifications, MMS, A2DP en meer

Apple heeft details vrijgegeven over iPhone OS 3.0 en bijna alle gebruikerswensen zijn daarbij ingewilligd: navigatie, a2dp, mms en tethering komen beschikbaar.
Jean-Paul Horn - · Laatst bijgewerkt:

sdkApple heeft vandaag details vrijgegeven over iPhone OS 3.0. Bijna alle wensen van gebruikers zijn daarmee ingewilligd:

  • Copy en paste tussen alle applicaties;
  • Push notificaties via een server;
  • Landschapsweergave in alle applicaties;
  • Tethering van de iPhone met een laptop;
  • MMS en versturen van meerdere foto’s in e-mail;
  • Turn-by-turn navigatie en meer.


De reeks aankondigingen was behoorlijk groot en er kwamen in de Q&A aan het einde nog wat verrassingen uit de hoge hoed (zoals tethering). Op de website van Apple kun je alvast een eerste indruk krijgen. Daar verschijnt straks ook de video van de presentatie.

Op het podium kwam een reeks ontwikkelaars langs, die lieten zien waar ze mee bezig zijn, bijvoorbeeld Gameloft, Smule en Electronic Arts. In applicaties komt de mogelijkheid voor In-App Purchases, waarbij je spullen kunt kopen vanuit games, bijvoorbeeld extra kleding of wapens.

Nieuw is de mogelijkheid van peer-to-peer connectiviteit, waarbij je contact kunt leggen met andere mensen, ze kunt uitnodigen voor games en bijvoorbeeld ook vCards uitwisselen. Dit werkt met een combinatie van Bluetooth en Bonjour, maar je hoeft geen pincodes in te voeren om verbinding te maken. Minpunt is dat het alleen werkt bij apparaten die Bonjour ondersteunen, dus niet met een willekeurige Nokia.

Ontwikkelaars krijgen de mogelijkheid om applicaties te ontwikkelen die toegang hebben tot hardware. Denk daarbij aan speakers, maar het kunnen ook bloeddrukmeters zijn.

Er komt turn-by-turn navigatie, waarbij ontwikkelaars ook toegang krijgen tot de Core Location API. Ze moeten hun eigen kaartmateriaal meebrengen, maar de App Store staat nu dus open voor navigatiesoftware, bijvoorbeeld die van Sygic (die kondigden vandaag aan dat ze hun applicatie bij Apple hebben ingediend).

Er komt push notificatie, maar het is nog niet duidelijk wanneer Apple dat gaat invoeren (“wanneer het betrouwbaar is”). Applicaties maken verbinding met een server en synchroniseren hun status wanneer je ze afsluit. Er komt een updatecijfertje in applicatie-iconen te zijn maar het is ook mogelijk dat er een pop-up verschijnt zoals bij een binnenkomend sms-bericht. Een voorbeeld is Meebo, een multiprotocol-messenger die in twee weken een applicatie heeft ontwikkeld.

Copy/paste is nieuw: je kunt dubbeltappen om een tekst te selecteren. Je kunt ook met je vinger over het scherm slepen om langere teksten te selecteren, waarna er een vergrootglas verschijnt. Via een pop-up kun je daarna kiezen voor Select, Select All en het knippen, kopiëren en plakken. Het werkt tussen alle applicaties. Undo is mogelijk door je iPhone te schudden.

De SMS-applicatie heet nu Messages en heeft de mogelijkheid om MMS-berichtjes te versturen. Het werkt met foto’s, audio en dergelijke, maar niet met video’s. Het wordt mogelijk om notities te synchroniseren met iTunes.

Alle applicaties krijgen een landscape-modus, zodat je ook een groter toetsenbordje tot je beschikking hebt. Een verbetering voor de agenda is de ondersteuning voor CalDAV: handig voor gedeelde agenda’s. Je kunt dan ook op de agenda van iemand anders abonneren.

De iPhone krijgt Spotlight: een zoekfunctie, die in alle applicaties werkt die daarvoor ondersteuning bieden. Dat wil zeggen: de applicaties die Apple zelf heeft ontwikkeld. Je kunt Spotlight ook gebruiken om snel applicaties te starten.

Apple kondigde Stereo Bluetooth (A2DP) aan, maar dit werkt alleen op de iPhone 3G en misschien op de iPod touch 2G. De update komt “rond de zomer” beschikbaar en is voor de iPhone en iPhone 3G gratis. Bezitters van een iPod touch moeten $9,95 betalen. Niet alle nieuwe functies werken op de iPod touch: zo krijgen ze niet de A2DP Bluetooth-functie en ook geen MMS.

Een belangrijke aankondiging kwam pas aan het einde in de Q&A-sessie aan de orde: de p2p-verbinding werkt voor het uitwisselen van bestanden, streaming van bestanden en het op afstand bedienen van apparaten. Ook tethering is mogelijk, maar Apple is nog bezig om de details uit te werken met operators. Over draadloze toetsenborden wilde Apple nog niets kwijt.

Meer informatie over de iPhone SDK 3.0 vind je online. Meer over iPhone OS 3.0 is daar ook te vinden.

Het verslag van onze liveblog samen met OneMoreThing.nl (OMT) kun je nu hieronder lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 0:38
Categorieën Apple, iDevices, Round-up

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.