Zo kocht je de originele iPhone in Nederland in 2007

Voor het kopen van een iPhone heb je tegenwoordig keuze uit meerdere aanbiedingen. Maar hoe zit het met kosten en prijzen en bij welke iPhone-aanbieder ben je het beste af? Ons advies: koop losse iPhones op internet en ga voor een toestel met abonnement naar de telecomwinkel. Lees op iPhoneclub.nl waarom.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone kopen, aanbieders en prijzenEen tijd geleden hebben we een overzicht gepubliceerd van de verschillende manieren om een iPhone te kopen in de VS en de (toenmalige) prijs van de iPhone. Het was een van onze meestgelezen artikelen, maar wat daarin nog ontbrak waren de diverse aanbiedingen van de iPhone bij Nederlandse winkels. Vandaar dat we de verschillende artikelen nu hebben samengevoegd tot één compleet overzicht met alle mogelijkheden om de iPhone te kopen.

Let op: in dit artikel wordt uitgegaan van de eerste generatie iPhone. Inmiddels is de iPhone 3G in Nederland en België verkrijgbaar. Er is inmiddels een nieuwere versie van dit artikel beschikbaar: iPhone 3G kopen in Nederland: prijzen en alternatieven.

iPhone kopen of niet?
Moet je wachten tot de iPhone officieel in Nederland uitkomt, of is het veilig genoeg om nu al te kopen? Het antwoord daarop is afhankelijk van twee factoren. Ten eerste: er wordt al enige tijd gesproken over een opvolger van de iPhone, die ook wel 3G iPhone of iPhone 2.0 wordt genoemd. Als we de geruchten mogen geloven, komt deze nieuwe iPhone in de zomer van 2008 beschikbaar. Het kan dus de moeite lonen om nog even te wachten of in ieder geval goed na te denken: is het slim om op dit moment een telefoon te kopen die over 2 a 3 maanden alweer verouderd is?

De tweede factor waar je naar moet kijken, is in hoeverre je met onzekerheid kunt omgaan. Ben je iemand die bij een nieuwe telefoon meteen een toestelverzekering afsluit, heb je graag dat alles voor je wordt geregeld, raak je in blinde paniek als je toestel het even niet doet? Of ben je iemand die van experimenteren houdt en graag dingen uitzoekt? In het laatste geval zul je veel meer plezier van de iPhone hebben. Er valt zoveel te ontdekken en te doen met de iPhone, dat je er vooral lol van zult hebben als je dingen uitprobeert.

Constant updaten? Nee!

Als je nu al een iPhone wilt hebben zijn er inmiddels genoeg mogelijkheden om er eentje te kopen. Spookverhalen dat je bij elke nieuwe update je iPhone weer opnieuw moet unlocken, zijn nergens op gebaseerd. Als de iPhone eenmaal werkt, ben je niet verplicht de nieuwe updates te installeren. Wanneer er een nieuwe update uitkomt kun je de iPhone gewoon blijven gebruiken zoals voorheen. Je bepaalt zelf wanneer je de firmware-update uitvoert. Wij raden aan om altijd even te wachten met de update, totdat er van verschillende kanten is bevestigd dat je iPhone nog steeds werkt. En wat de juridische kant betreft: het verwijderen van de simlock is in Nederland volstrekt legaal.

Simlock verwijderen
Wanneer je de iPhone koopt is deze vrijwel altijd voorzien van een simlock. Handelaren of winkeliers kunnen zorgen dat de simlock wordt verwijderd en installeren vaak ook al de Nederlandse taalbestanden. Zo niet, dan kun je het gemakkelijk zelf doen met de unlock-handleidingen in onze iPhone wiki en met de hulp van de vele behulpzame iPhone-bezitters in het iPhone-forum. Werkt je toestel eenmaal op een bepaalde firmwareversie, dan kun je er maanden mee vooruit. Natuurlijk komen er tussentijds wel eens firmware-updates uit, maar daar zitten niet altijd belangrijke nieuwe functies in. Bellen en internetten kun je altijd blijven doen, wat er ook gebeurt. En ook al kan er wel eens iets misgaan bij het updaten of unlocken, wij kennen geen mensen die hun iPhone daadwerkelijk kapot hebben gemaakt tijdens het updaten of unlocken. Spookverhalen over een ‘iBrick’ bestaan wel, maar er is bijna altijd wel een truc te verzinnen om de iPhone weer tot leven te brengen. De iPhone blijkt opmerkelijk goed bestand tegen onhandige gebruikers.

iPhone kopen in het buitenland
In verschillende landen is de iPhone inmiddels verkrijgbaar: de VS, Frankrijk, Engeland, Ierland, Duitsland en Oostenrijk. Of je bij aanschaf een legitimatiebewijs of andere documenten moet laten zien, is per land verschillend. Het gemakkelijkst koop je de iPhone in de VS. Onderaan deze pagina lees je meer over iPhone kopen in het buitenland.

iPhone kopen op veilingsite
Tweedehands iPhones worden nog niet zoveel aangeboden, maar wel vind je op Marktplaats en eBay regelmatig aanbiedingen van gloednieuwe iPhones. Meestal zijn ze al gehackt en kosten ze een paar honderd euro. Je bent daarmee in eerste instantie duurder uit dan bij de iPhone-aanbiedingen die je hieronder ziet, maar je zit tenminste niet aan een abonnement vast. Let uiteraard wel zeer goed op voor oplichters, want we zijn op veilingsites al tientallen aanbiedingen tegengekomen die duidelijk geplaatst zijn door oplichters. Ga dus alleen met een gecontroleerde verkoper in zee, betaal nooit vooruit, probeer een afspraak te maken om de iPhone af te halen en controleer ter plekke de verpakking. Het kan je een hoop geld en verdriet schelen!
Onderstaand zie je een afbeelding waarbij je de nodige vraagtekens kunt zetten.

iPhone kopen via Marktplaats - let op oplichters!

Maak in geen geval geld over via Western Union, Moneygram, BidPay en soortgelijke diensten! In 99,99% (zo niet 100%) van de gevallen gaat het hierbij om oplichting. Bij extreem goedkope aanbiedingen kan er ook sprake zijn van namaak: controleer goed of de iPhone die je koopt overeenkomt met de foto’s die je van de echte iPhone hebt gezien.

De gemiddelde prijs van een nieuwe iPhone via een veilingsite ligt nu we dit schrijven (april 2008) ongeveer rond de 450 euro. Alle aanbiedingen beneden de 300 euro zijn of met abonnement, of een nep-iPhone of afkomstig van een oplichter. Bij alle aanbiedingen boven de 500 euro is onze persoonlijke mening dat je wordt afgezet, maar het is momenteel een verkopersmarkt zoals dat zo mooi heet, dus het is maar wat de gek ervoor geeft. Houd bij een aankoop via eBay US of een andere buitenlandse eBay-vestiging rekening met verzend- en invoerkosten!

Vraag- en aanbod op het forum van iPhoneclub.nl

Ook op ons iPhone ‘Te Koop Aangeboden’-forum vind je de nodige aanbiedingen en kopers. Daar is de gemiddelde prijs zo ongeveer 460 euro. Heb je zelf een iPhone in de aanbieding, dan is het handig om te weten dat er in ons iPhone ‘Te Koop Gevraagd’-forum meerdere potentiële kopers staan te popelen om dit wonder van techniek aan te schaffen.

Prijs van de iPhone bij een telefoonwinkel

Er zijn meerdere telefoonwinkels die de iPhone inmiddels te koop aanbieden. Het voordeel van kopen bij een telefoonwinkel is dat je meer zekerheid hebt dan kopen bij een particulier en dat je ergens terecht kunt als je een reparatie nodig hebt.

iPhone kopen bij 2Call
2Call is op dit moment (april 2008) een van de weinige webwinkels die de iPhone nog verkoopt. 2Call levert indien op voorraad binnen een werkdag. Bij deze webwinkel kun je kiezen uit de Apple iPhone 8GB-versie of de Apple iPhone 16GB-versie. Los kosten de iPhones respectievelijk €573 euro en €694 euro. Daarnaast kun je verschillende abonnementen afsluiten, bijvoorbeeld een 2-jarig Vodafone Basis €27,50 abonnement waarbij je een belbundel van 200 minuten of 200 sms-berichten krijgt. Voor de iPhone zelf betaal je daarbovenop nog €173 (8GB-model). Bij dit abonnement betaal je de eerste 8 maanden €22 per maand en daarna €27,50 per maand.
Je kunt hierbij de Zorgeloos Internet BloX afsluiten voor 9,50 euro per maand, waarbij je de eerste 8 maanden 50% korting krijgt. In totaal zijn de kosten dan:

 • Aanschafkosten: 173 euro;
 • Belbundel eerste 8 maanden: 176 euro;
 • Belbundel overige 16 maanden: 440 euro;
 • Databundel eerste 8 maanden: 38 euro;
 • Databundel overige 16 maanden: 152 euro;
 • Totale kosten voor 2 jaar: 979 euro.

Per maand ben je 40,79 euro kwijt. Je bent overigens compleet vrij in het kiezen van je mobiele provider en het gewenste abonnement, al bepaalt je keuze wel de uiteindelijke meerprijs van de iPhone. Op de website van 2Call zul je deze aanbieding op het eerste gezicht niet zien staan, maar als je ernaar vraagt (of door op onze link te klikken) blijken ze de iPhone wel degelijk te verkopen.

<a href="https://www.iculture.nl/iphone/kopen/" class="lazy lazy-hidden ic_autolink"><noscript><img srcset=

iPhone kopen in het buitenland

We hadden beloofd nog iets te vertellen over het kopen van de iPhone in het buitenland. Hieronder lees je wat in de verschillende landen de mogelijkheden zijn.

iPhone kopen in de VS

Je kunt in elke Apple Store in de VS naar binnen lopen en een iPhone kopen (maximaal 5 stuks per klant). Ook in de Apple Store in Londen kun je de iPhone kopen. Als je de iPhone in Frankrijk koopt kun je deze tegen betaling simlockvrij laten maken, maar dit is een ingewikkeld proces. Wanneer je de iPhone bij T-Mobile in Duitsland of O2 in Engeland koopt, wordt verwacht dat je meteen een abonnement afsluit. De VS is kortom het handigste land om de iPhone te kopen. Als je de iPhone meeneemt uit Amerika, of door een kennis laat meenemen, moet je op de volgende bedragen rekenen wanneer je de iPhone in New York koopt:

 • (Laten) meenemen uit de VS, niet aangeven bij de douane:
  8GB iPhone €276, 16GB iPhone €344;
 • (Laten) meenemen uit de VS, wel aangeven bij de douane:
  8GB iPhone €329, 16GB iPhone €411;
 • Gepakt worden door de douane:
  8GB iPhone €356, 16GB iPhone €445.

Kortom: het loont de moeite om de iPhone gewoon bij de douane aan te geven want je bent veel goedkoper uit dan bij een handelaar. Hoe het precies zit met de kosten, vrijstellingen en boetes bij het kopen van een iPhone in de VS lees je op de aparte pagina iPhone kopen in de VS.

iPhone kopen in Engeland

Na afloop van een weekendje Londen met een iPhone naar huis? Dat kan natuurlijk ook. Als je de Britse iPhone wilt kopen ben je 269 pond kwijt (340 euro, koers in april 2008). Het kopen van de iPhone gaat het gemakkelijkst in de Apple Store, bijvoorbeeld die aan Regent Street in Londen. Bij Carphone Warehouse en de winkels van O2 kun je de iPhone ook kopen, maar daar is de kans op lastige vragen iets groter.

iPhone kopen bij T-Mobile in Duitsland

Een geheel nieuwe mogelijkheid die we nog willen noemen is het kopen van de iPhone bij T-Mobile in Duitsland.
De ‘oude’ activering via iTunes voor iPhones met T-Mobile abonnement werkt op een andere manier dan zoals in Amerika of Engeland. Volgens het Duitse forum Apfeltalk.de ben je verplicht om in de T-Mobile-winkels (de enige plek waar de iPhone in Duitsland wordt verkocht) een voorlopig contract af te sluiten, die je moet ondertekenen met je handtekening. Daarnaast kan er om je paspoort worden gevraagd. Zonder die twee zaken krijg je geen iPhone mee naar huis. De daadwerkelijke activering en de keuze van het gewenste (T-Mobile)-abonnement moet wel thuis via iTunes worden gedaan.

iPhone kopen in Frankrijk

In Frankrijk is de iPhone met en zonder simlock te koop. Wil je de simlock laten verwijderen, dan zul je daarvoor moeten betalen en een omslachtige procedure moeten doorlopen. In onze wiki vind je daarnaast meer informatie over het legaal! unlocken van een Franse iPhone.

Beste prijs voor de Apple iPhone

Het is een persoonlijk afweging wie voor jou de beste aanbieder is. Heb je er geen probleem mee om twee jaar aan een abonnement vast te zitten, dan heb je keuze genoeg. Als je de verschillende aanbieders naast elkaar legt is er uiteindelijk niet zoveel verschil in kosten per maand. Bij tweejarige abonnementen ben je voor de iPhone en het abonnement tussen de 45 en 50 euro per maand kwijt. Op dit moment krijg je bij veel aanbieders korting op het data-abonnement. Mocht de winkelier die jij hebt uitgekozen dit niet bieden, dan kun je er altijd naar infomeren.

Wil je niet te lang aan een abonnement vastzitten, dan is het slimmer om voor een eenjarig abonnement te kiezen. Je bent daarmee omgerekend per maand wel iets meer kwijt, maar je houdt in ieder geval de vrijheid. Ook hiervoor kun je goed in de verschillende webwinkels en telefoonwinkels terecht.

Los kopen kan een uitkomst zijn als je een doorlopend abonnement hebt, of van plan bent een goedkoop sim-only abonnement af te sluiten. Bij een los toestel kun je beter niet naar de bekende webwinkels of telefoonwinkels gaan, maar aanschaffen bij een handelaar op eBay of Marktplaats of de aanbiedingen op ons forum bekijken. Pas wel op dat je niet genept wordt en bijv. met de iPhone-kloon CECT P168 of een doos bakstenen wordt opgescheept. Een los toestel kopen in landen waar de iPhone officieel simlockvrij wordt aangeboden zoals in Frankrijk, is de slechtste optie: je betaalt dan extreem veel. Voor een zuiver geweten hoef je het ook niet te doen: het simlockvrij maken is in Nederland gewoon toegestaan.

Wachten op de Nederlandse iPhone?

Je kunt natuurlijk ook geduldig wachten tot de iPhone in Nederland officieel beschikbaar komt. Niemand weet wanneer dat zal gebeuren, al zijn er steeds meer aanwijzingen dat het in de zomer van 2008 via T-Mobile zal gebeuren.

Overigens is niets zo wisselvallig als de aanbiedingen van telecomaanbieders en de straatprijzen voor een geïmporteerde iPhone. De in dit artikel genoemde prijzen zijn van april 2008.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juni 2018, 11:50
Categorie Providers
Onderwerpen kopen, prijzen, t-mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.