iOS-investeringsfonds iFund verwacht 250 miljoen dollar omzet

Het iFund van durfkapitalist KPCB heeft bekendgemaakt dat ze 25 bedrijven ondersteunen en daaruit een omzet van 250 miljoen dollar

ifund logoToen de App Store van start ging kondigde durfkapitalist Kleiner Perkins Caufield & Byers aan dat ze een iFund van 100 miljoen dollar zouden starten, om startende iPhone-ontwikkelaars te helpen. De bekende spelletjesontwikkelaar ngmoco kreeg geld van iFund en Shazam kreeg geld om een abonnementendienst op te zetten. Helaas gingen er ook wel eens dingen mis: ze lieten informatie van 588 iPhone-startups uitlekken. En van het sociale netwerk Booyah heeft niemand meer iets gehoord. Vandaag maken de organisatoren achter iFund echter bekend, dat het fonds wel degelijk succesvol is geweest.


Het iFund bestaat precies drie jaar en er is inmiddels 200 miljoen dollar geïnvesteerd in iOS-ontwikkelaars. Durfkapitalist KPCB laat nu weten, dat ze 25 bedrijven hebben gesteund en dat ze in 2011 driehonderd miljoen downloads verwachten en een omzet van 250 miljoen dollar. Er komt per jaar dus meer omzet uit, dan er in totaal in is gestopt.

ifund 2011

KPCB startte aanvankelijk met 100 miljoen dollar. Het idee was om externe ontwikkelaars te steunen. Toen de iPad werd aangekondigd stopte KPCB er opnieuw 100 miljoen dollar in. Uit de 5.000 bedrijfsplannen die zijn ingediend, heeft KPCB er 25 uitgekozen. Twee bedrijven zijn inmiddels verkocht: ngmoco en Pelago. De nieuwste aanwinst is Worksmart Labs, een bedrijf dat zich bezighoudt met fitnesstechnologie. Daar is meteen iets vreemds mee aan de hand, want Worksmart lijkt de eerste Android-ontwikkelaar die geld van iFund krijgt. Overigens zijn 13 van de 16 actief ontwikkelende iFund-bedrijven zowel met iOS als Android bezig. KPCB startte daarnaast een 250 miljoen dollar groot sFund, waarbij ze investeren in sociale startups. Deelnemende investeerders die geld steken in nieuwkomers zijn Amazon, Facebook, Zynga, Comcast en Allen & Co.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.