[iPhoneclub.nl] Geplande downtime zondag 5 september 2010, vanaf 22:30 uur

iPhoneclub zal vanaf zondagavond 22:30 uur langere tijd niet bereikbaar zijn vanwege gepland onderhoud. Hiermee zijn de traagheid en sporadische onbereikbaarheid hopelijk (eindelijk) opgelost.
Jean-Paul Horn - · Laatst bijgewerkt:

server downZoals velen van jullie al hebben gemerkt is het de laatste tijd slecht gesteld met de bereikbaarheid van iPhoneclub.nl (en onze zustersites iPadPlanet.nl en AndroidPlanet). De website reageert extreem traag of in sommige gevallen zelfs helemaal niet meer. Het lastige is dat we niet precies kunnen bepalen waar het probleem door veroorzaakt wordt. Tijdens onze vakantie hebben we – samen met onze serveradmin Matthijs Tempels (@mtempels) – al de nodige extra tweaks en configuratie-aanpassingen doorgevoerd, maar deze hebben tot op heden nog niet tot het gewenste resultaat geleid. Nu we weer terug zijn van vakantie willen we van de gelegenheid gebruikmaken om meer rigoureuze aanpassingen door te voeren. Dit zal betekenen dat de websites vanaf 22:30 uur vanavond (zondag 5 september 2010) voor een groot deel offline zullen zijn. We kunnen nu nog niet inschatten hoe lang deze downtime zal zijn, maar hou er rekening dat je de website zeker een uur of langer niet kunt bereiken.

iPhoneclub draait op twee dedicated servers in eigen beheer (bij onze sponsor XLS Hosting) , waarbij één server is ingericht als webserver (Apache voor het PHP-deel van de websites en nginx voor vrijwel alle statische content via images.textopus.nl) en de andere server alle MySQL-taken voor zijn rekening neemt (databaseserver).

Onderdeel van de aanpassingen van vanavond zijn allereerst een volledige reboot van de webserver-machine, na een uptime van ruim 500 dagen! (aantal dagen sinds laatste reboot van de machine). Door deze lange uptime kan het zijn dat het bestandssysteem inconsistent is geworden en dat betekent dat de server na een reboot automatisch een fsck uitvoert. Deze bestandssysteemcontrole zal zorgen voor het grootste deel van onze downtime, afhankelijk van het aantal fouten dat gerepareerd moet worden. Andere wijzigingen zijn een update van onze managementsoftware, installatie van Varnish (wat ons de gewenste prestatieboost moet geven) en andere kleine aanpassingen.

De laatste tijd hebben we te maken met een grote toestroom van bezoekers, al zou deze groei voor de huidige servers geen enkel probleem mogen zijn. Desalniettemin verwachten we met Varnish de nodige extra druk bij Apache/PHP weg te kunnen nemen, naast de al meer dan intensieve caching die momenteel al wordt toegepast.

De aangekondigde downtime heeft gevolgen voor alle onderdelen van iPhoneclub.nl: de blog, het forum en onze app. We zullen via Twitter (@iPhoneclub) bekendmaken wanneer alle werkzaamheden volledig zijn afgerond. Zoals gemeld zal de downtime ook gevolgen hebben voor iPadclub.nl, AndroidPlanet en enkele andere (kleine) websites die op deze machine draaien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 mei 2013, 14:40
Categorieën Achtergrond, Round-up
Onderwerpen downtime, iPhoneclub

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.