iOS 8 camera fotoalbum iPad iPhone

iOS 8 uitgelicht: verbeterde Foto-app met Timer, Timelapse en meer

Foto's krijgen in iOS 8 veel meer mogelijkheden. Je kan timelapse video's maken, de horizon uitlijnen, snel iCloud synchroniseren en meer.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

iOS 8 camera fotoalbum iPad iPhoneVoordat je een nieuwe iPhone of iPad koopt, stel je altijd de vraag hoe goed de camera is die erin zit. Maar de kwaliteit van de camera alleen bepaalt nog niet hoeveel je uit de foto’s van je telefoon kan halen. Daar zorgt de fotosoftware ook voor, en die gaat behoorlijk op de schop in iOS 8. In deze iOS 8 uitgelicht bekijken we de nieuwe Foto’s-app, mogelijkheden van het fotograferen, razendsnelle synchronisatie en nog meer grondige verbeteringen.

Timerfunctie voor foto’s

Het is nu mogelijk om een foto te maken met de zelfontspanner. De Timer-functie is nieuw in de foto-app van iOS 8 en geeft je de mogelijkheid om onmiddellijk of na 3 of 10 seconden een foto te maken. Dat is handig bij groepsportretten, waarbij je zelf ook in beeld wilt. Voorheen had je apps van externe ontwikkelaars nodig om een foto met zelfontspanner te maken, maar die apps zijn met de komst van iOS 8 overbodig geworden.

Fotoalbum doorzoeken

In iOS 8 wordt je fotoalbum voorzien van een zoekbalk aan de bovenkant, waarmee je op verschillende manieren naar foto’s en video’s kan zoeken binnen je opgeslagen beelden en dus binnen iCloud. Bij het aantikken van de zoekbalk zie je een aantal suggesties van de Foto’s-app zelf. Je kan zo snel zoeken op foto’s van een jaar geleden, foto’s uit de omgeving, favorieten of je hoofdalbum. In de zoekbalk zelf kan je met zoekopdrachten gericht foto’s en video’s vinden op de plaats waar ze genomen zijn, op datum, tijdstip of de albumnaam.

iOS 8 fotoalbum doorzoeken

Nieuwe fotobewerkingen

Foto’s bewerken vanuit je fotoalbum of net nadat je ze geschoten hebt, gaat anders in iOS 8 dan voorheen. Onderin beeld vind je drie knoppen, waarmee je foto’s en afbeeldingen kan uitsnijden, kleurenfilters kan toepassen en uitgebreid de belichting kan instellen. Dat laatste is helemaal nieuw en kan op meerdere manieren. Met een uitvouwmenu kan je kiezen om de exposure, helderheid, contrast, highlights, schaduw en kleuren van een foto in te stellen. Die pas je aan met sliders onderin beeld, waar je overheen veegt. Je ziet het resultaat meteen groot in beeld – dankzij iCloud ook op andere apparaten.

iOS 8 camera kleur aanpassen iOS 8 camera bewerkingen

Compositie bepalen

Een bewerking die een speciale vermelding waard is, is de compositiefunctie. Apple belooft de horizon van foto’s automatisch recht te kunnen zetten en daarmee de ideale uitsnede te maken. Maar in ieder geval in de liggende stand van de iPhone, is het ook mogelijk om zelf de horizon bij te schaven. Dat gaat met een draaischijf links van de foto.

iOS 8 camera horizon uitlijnen

Timelapse video’s maken

iOS 8 timelapse video makenIn navolging van de foto, video, vierkante foto, panoramafoto en de slowmotion video op de iPhone 5s, introduceert Apple in iOS 8 de mogelijkheid om timelapse video’s te maken.

Een time-lapse is een versneld afgespeeld filmpje waarbij je een grappig effect krijgt: timelapse video’s zijn erop gericht een versnelde weergave te laten zien, bijvoorbeeld van een wolkenlucht die snel overvliegt of een struik die tot bloei komt in de lente. Geen alledaagse camerafunctie, maar wel opgenomen in iOS 8. Je plaatst de iPhone op een vaste plek, bepaalt de interval waarmee een nieuwe foto wordt genomen en de camera-app doet de rest. Vermoedelijk is het wel handig je iPhone daarbij aan de oplader te hangen. De functie werkte in ieder geval op onze iPhone 5, dus lijkt niet device-gebonden te zijn.

Natuurlijk probeerden we dat meteen even uit vanaf ons balkon op iCulture HQ:

Video door @JeanPaulH

Privéfoto’s verbergen

In iOS 8 wordt het mogelijk om bepaalde foto’s te verbergen, bijvoorbeeld foto’s waarop je in min of meer ontklede toestand te zien is. Deze pikante foto’s verberg je door er even met de vinger op te drukken. Er verschijnt dan een optie ‘Verberg’ en daarna kies je nogmaals voor ‘Verberg foto’. De foto zal nu niet langer te zien zijn in Momenten, Verzamelingen en Jaren, maar blijft wel zichtbaar in Albums. Omdat de foto-app bij het openen de Momenten-weergave toont, zullen je privéfoto’s niet meteen voor iedereen zichtbaar zijn.

fotos-verbergen-2 fotos-verbergen

Fotoalbum toegankelijk voor andere apps

Goed nieuws is er voor allerlei onafhankelijke fotoalbumapps als Tapsule, Flavyr, het Nederlandse PastBook en al die andere apps waarmee je de foto’s uit je fotoalbum kan sorteren. Weliswaar wordt de zoekfunctie van iOS 8 een concurrent voor deze apps; de apps van onafhankelijke ontwikkelaars hebben nu de toegang tot schrijfrechten in fotoalbums. Dat betekent dat elke camera-app voortaan foto’s mag verwijderen die op je iPhone of iPad (en dus in iCloud) staan. Bij het bewerken van een foto hoeft er bovendien geen kopie meer te worden opgeslagen in je fotoalbum: in iOS 8 kan de originele foto in je fotoalbum bewerken. De apps zelf moeten daar nog wel op ingericht worden.

Fotostream delen met andere gebruikers

iOS 8 uitgelicht fotostream openbaar makenIn iOS 8 kan je een fotostream delen met je gezin onder de noemer Family Sharing, maar je kan fotostreams ook delen met andere gebruikers. Je selecteert een fotoalbum, nodigt andere gebruikers uit om je album te bekijken of ook zelf foto’s toe te voegen en kan het fotoalbum openbaar inzichtelijk maken via een weblink. Daarbij kan je aangeven of je notificaties wilt ontvangen van likes en reacties die anderen op het je foto’s geven. Voor de gedeelde fotostream moet je wel iCloud-synchronisatie van je foto’s hebben aanstaan.

iCloud synchroniseert foto’s sneller

iOS 8 iCloud Drive fotoalbumVanaf iOS 8 legt Apple meer nadruk op het opslaan en synchroniseren van foto’s in iCloud. Foto’s worden in hoge kwaliteit opgeslagen in iCloud, maar om de snelheid te bevorderen krijg je op andere apparaten eerst een lagere kwaliteit-versie van een foto of video te zien. ‘Perfect aangepast voor het apparaat dat je gebruikt’, volgens Apple. Bij het bewerken wordt de hoge kwaliteit-versie wel gebruikt. Meteen na het bewerken zie je de wijzigingen aan de foto of video ook op de andere apparaten. Apple is trots op de razendsnelle synchronisatie van fotobewerkingen op het ene apparaat, die vrijwel direct zichtbaar zijn op het andere apparaat. Toch lijkt het iCloud opslaan nog steeds een keuze:

Once you’ve enabled it on your iOS devices, iCloud Photo Library automatically keeps all your photos and videos in iCloud, at full resolution in their original formats, including RAW files. You can access and download them anytime from your iPhone, iPad, iPod touch, or the web.

Nieuwe prijzen voor iCloud-opslag

iCloud-synchronisatie aanzetten betekent dat je gratis iCloud-ruimte van 5 gigabyte eerder vol zal zijn. Apple heeft de nieuwe prijzen bekendgemaakt van de iCloud-opslag waarin je foto’s en videos kan opslaan. De volgende prijzen zijn door Apple gecommuniceerd:

  • 5 GB iCloud-opslag gratis voor iedereen
  • 20 GB iCloud-opslag €0,89 per maand
  • 200GB iCloud-opslag €3,59 per maand
  • Prijsplannen tot 1TB opslag

Voor iPad-bezitters: panoramafoto’s maken

De camera op de iPad kan vanaf iOS 8 ook panoramafoto’s maken. Apple kondigde in iOS 6 het maken van panoramafoto’s aan voor de iPhone, die sinds iOS 7 ook als wallpaper in te stellen zijn. Voor het maken van een panoramafoto moet je de iPhone langzaam over een horizontale lijn bewegen, waarna de foto door slimme softwaretechnieken wordt verwerkt tot een mooi geheel. Op de iPad werkt dat op dezelfde manier. In de Camera-app van iOS 8 vind je straks naast de mogelijkheid om gewone foto’s en video’s te maken ook een optie ‘Panorama’.

Voor ontwikkelaars: PhotoKit

Nog een laatste grote aankondiging voor iOS 8: ontwikkelaars krijgen de beschikking tot PhotoKit. Dit geeft ze meer mogelijkheden om foto’s uit de camerarol te bewerken, zoals gebruik van filters en artistieke aanpassingen. Als ontwikkelaar kun je dergelijke functies toevoegen aan je app, zonder een gespecialiseerde app te moeten openen. Apple geeft ontwikkelaars ook volledig toegang tot de camera-opties, zoals het instellen van ISO-waarde, sluitertijd, sluitersnelheid en meer. Het betekent dat externe ontwikkelaars voor het eerst camera-apps kunnen maken die écht profiteren van de kracht van de iPhone-camera. Voorheen was dat voorbehouden aan de officiële apps van Apple, maar die deed er relatief weinig mee.

Wanneer beschikbaar?

De vernieuwde Foto’s app en bijbehorende mogelijkheden komen dit najaar beschikbaar, zodra iOS 8 officieel wordt uitgebracht. Ontwikkelaars kunnen nu al aan de slag met de iOS 8 betaversie die Apple beschikbaar heeft gesteld.

Dit artikel maakt deel uit van de serie iOS 8 uitgelicht. Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Lees ons Dossier iOS 8 en de aankondiging van iOS 8 door Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.