iOS 7 uitgelicht: uitgebreid Berichtencentrum en notificaties

In deze editie van iOS 7 uitgelicht kijken we naar het vernieuwde en uitgebreide Berichtencentrum en de opnieuw ontworpen notificaties.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iOS 7 BerichtencentrumIn deze editie van iOS 7 uitgelicht nemen we een kijkje naar het totaal vernieuwde Berichtencentrum. Apple heeft in iOS 7 namelijk niet alleen het Berichtencentrum van een lik verf voorzien: twee extra tabbladen maken het makkelijker om je alledaagse informatie en notificaties bij te houden. Bovendien is de pagina ook te bereiken vanaf het toegangsscherm, waardoor je niet eens je iPhone meer hoeft te ontgrendelen om bepaalde basisinformatie tot je beschikking te krijgen.

Uitgebreider en vernieuwd Berichtencentrum

Berichtencentrum Vandaag iOS 7Het Berichtencentrum in iOS 7 is voorzien van een nieuw, versimpeld uiterlijk. Het grijze motiefje wordt door Apple niet meer gebruikt – in plaats daarvan is het Berichtencentrum een licht transparante plaat met informatie, waarachter je de kleuren ziet van de op het moment geopende app of je huidige positie binnen iOS. Deze visuele truc herinnert je er constant aan dat het Berichtencentrum zich bovenop een ander scherm bevindt. De widgets die we van eerdere iOS-versies kennen zijn uitgebreider in beeld en bevinden zich onder het nieuwe tabblad Vandaag. Dit is gelijk ook één van de grootste nieuwe toevoegingen in iOS 7.

Vandaag: alle belangrijke informatie in Berichtencentrum

Instellingen Berichtencentrum Vandaag iOS 7Onder het kopje Vandaag vind je alle agenda-afspraken voor die dag, je herinneringen en de huidige aandelenkoers. Een apart kopje voor het weer is er niet langer. In plaats daarvan heeft Apple het ‘overzicht van vandaag’ geïntroduceerd waarin ook het weer wordt beschreven. Je vindt bij deze nieuwe optie ook op jou toegespitste informatie, zoals de meest recente verkeersinformatie en de gemiddelde reistijd tot je bestemming. Over deze persoonsgebonden informatie schreven we eerder ook al. De functie heeft veel weg van Google Now. Kort samengevat heb je de volgende opties voor het Vandaag-tabblad tot je beschikking:

  • Overzicht van vandaag
  • Calendar Day View
  • Herinneringen
  • Aandelen
  • Overzicht van morgen

Ieder onderwerp kan in- of uitgeschakeld worden vanuit de instellingen van je iDevice. Ook kun je de volgorde bepalen waarin ze verschijnen.

In eerdere iOS-versies was er slechts een kleine balk voor bijvoorbeeld aandelenkoersen, maar met de introductie van Vandaag wordt ieder onderwerp uitgebreid in beeld gebracht. Je agenda is een beschrijvend urenoverzicht van je dag, bij aandelen staan alle koersen onder elkaar en ook al je herinneringen voor die dag staan op een rij. In het oude Berichtencentrum zou dit onhandig zijn omdat de notificaties hierdoor ver naar onderen zouden worden geduwd. In iOS 7 bevinden de notificaties zich echter onder een apart kopje, waardoor dit niet langer een probleem kan vormen.

Twee tabbladen voor notificaties

Gemiste notificaties iOS 7De nieuwe Vandaag-optie is het eerste tabblad in het Berichtencentrum. Wil je graag eerder ontvangen notificaties bekijken, dan doe je dit onder het nieuwe tabblad ‘alles’. iOS 7 filtert daarnaast berichten die je wellicht niet hebt gezien onder de kop ‘gemist’. Het uiterlijk van dit notificatie-overzicht wijkt af van het eerdere Berichtencentrum, maar in functie is hij nog identiek. Je kunt op een notificatie tappen om de bijbehorende app te starten en verwijdert de berichten uit de lijst met een kruisje aan de rechterzijde.

Vanuit de instellingen van iOS 7 kun je net als in vorige iOS-versies aangeven of een notificatie in het Berichtencentrum terecht mag komen.

Nieuw notificatie-ontwerp

Notificaties zijn in iOS 7 ook van uiterlijk veranderd. Binnenkomende berichten staan voortaan in een matte balk bovenin het scherm. In de bèta van iOS 7 is deze balk nog wel vrij dik. Zelfs als je een korte notificatie krijgt, hangt er nog een aardig blok onder. Aangezien we het gaat om een testversie, bestaat er een kans dat Apple dit in latere versies van iOS 7 zal veranderen. Notificaties op het toegangsscherm worden van elkaar gescheiden met een simpele, witte streep.

Berichtencentrum op toegangsscherm

Berichtencentrum ToegangsschermHet nieuwe Berichtencentrum kan ook vanaf het toegangsscherm van iOS 7 worden geopend. Dit zorgt ervoor dat je toegang hebt tot een uitgebreider notificatie-overzicht en het Vandaag-tabblad zonder je iDevice te ontgrendelen. Vanuit de instellingen van iOS 7 kun je deze mogelijkheid in- of uitschakelen. Daar is het ook mogelijk om in te stellen dat je alleen Vandaag of alleen notificaties wil zien. Je kunt het Berichtencentrum openen op een iPhone met een codeslot zonder het wachtwoord in te voeren.

Meer over het toegangsscherm: iOS 7 uitgelicht: toegangsscherm vernieuwd en informatiever

Dit artikel is onderdeel van de serie iOS 7 uitgelicht, waarin we bijzonderheden van iOS 7 bespreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2014, 12:35
Categorieën Apple, iOS
Onderwerpen berichtencentrum, firmware, ios 7, ios 7 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.