iCulture iKids logo

iKids week 21: Leestrein, Ice Age Avalanche en meer

In de iKids van week 21 bespreken met lezen met Leestrein, natuurkunde begrijpen met Eenvoudige machines en drie-op-een-rij spelen met Ice Age Avalanche.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

iCulture iKids logoDe iKids van deze week heeft weer een fijn gevarieerd aanbod, van apps met natuurkunde en leren lezen tot een simpel maar vrolijk spel in de geest van Candy Crush. Om met die laatste app te beginnen: Ice Age Avalanche is een geestige game waar het draait om dezelfde objecten op een rij vinden. In Ice Age Avonturen zagen we hetzelfde principe als minigame; kennelijk besloten de ontwikkelaars dat het onderdeel leuk genoeg was om op zichzelf te staan en uit te breiden. De Leestrein is een simpele maar handige app, die beginnende lezers net een stukje verder op weg helpt. Dé aanrader van deze week is echter Eenvoudige machines van Tinybop, een prachtig geïllustreerde app die kinderen op speelse wijze een eerste kennismaking met natuurkundige processen geeft, zonder dat de app ook maar ergens saai of ingewikkeld wordt.

Ice Age Avalanche

Gameloft heeft een slimme variant op het succesvolle drie-op-een-rij concept van Candy Crush en consorten uitgebracht, met een aantal leuke extra’s. In deze vrolijke app kunnen kinderen van negen jaar en ouder samen met Sid, Manny en Diego op zoek naar schatten die de oma van Sid in het verleden is verloren. Door combinaties van drie of meer stuks fruit te maken verdien je punten, goud en stenen, die je weer kunt gebruiken om boosters vrij te spelen. Tijdens het spel moet je steeds een bepaald aantal punten in een gegeven aantal acties halen. Door een code in te voeren kun je vrienden toevoegen en hen uitnodigen voor een wedstrijdje. Extra levens kunnen worden gekocht, maar worden om de zoveel tijd ook automatisch bijgevuld. Betalen hoeft dus niet.

Eenvoudige machines van Tinybop

Ambitieus is het zeker, maar ontwikkelaar Tinybop wil met hun nieuwe app kinderen van zes jaar en ouder kennis laten maken met natuurkunde. De manier waarop is slim bedacht en mooi uitgevoerd. In de applicatie kunnen ze experimenteren met zes simpele machines, van hefbomen en katrollen tot grote schroeven. Door deze objecten in speelse situaties toe te passen leren kinderen wat het fysieke gevolg van een bepaalde actie is. Vernietig bijvoorbeeld een kasteel met een hefboom, maar houd wel rekening met de draak die daarbij vrijkomt. Of breng door middel van katrollen een satelliet in een baan om de aarde. Bij de prachtig geïllustreerd app zit ook een gratis te downloaden handleiding van de machines, die de processen achter de situaties in de app nog beter uitlegt. Eenvoudige machines van Tinybop heeft geen reclames of in-app aankopen.

Eenvoudige Machines

Leestrein

De nieuwste app van Juf Jannie concentreert zich op kinderen die net beginnen met leren lezen. In de app zitten tien korte verhalen, die steeds iets moeilijker worden. Alle woorden in het verhaal zijn kort en worden met tekeningen verduidelijkt. Aan het einde van ieder verhaal worden twee vragen gesteld, bijvoorbeeld over de hoofddeksel die het poppetje ophad. Door deze vragen goed te beantwoorden zijn treintjes met nieuwe verhalen vrij te spelen. In de leestrein begin je dus met de basis van leren lezen -‘hakken en plakken’- in wagon 1, om aan het einde van de trein te eindigen met het lezen van meerdere volledige zinnen. Als kinderen woorden aanraken worden ze voorgelezen. De leestrein is typisch zo’n app waarbij het handig is om er in het begin even naast te gaan zitten en ze daarna zelf lekker laten spelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 oktober 2016, 11:55
Categorie Apps
Onderwerp ikids

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.