iculture-peilt
iCulture Peilt

iCulture peilt: iPhone 5C vooral geliefd bij mensen met ouder toestel en andere merken

In iCulture peilt vroegen we naar het upgradepad: welk toestel heb je nu en welk toestel ga je straks kopen? Opvallend veel mensen gaan wachten op de iPhone 6 of later.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iPhone-5C-greenHet leven van een iPhone-blogger zit vol verrassingen. Terwijl we dachten dat iedereen (nou ja, de meerderheid van de iPhoneclub-lezers) altijd het nieuwste van het nieuwste wil, blijkt het veel gevarieerder. Niet iedereen heeft een iPhone 5 en gaat straks in de slaapzak voor de winkel liggen voor een iPhone 5S. Er zijn ook nog genoeg mensen met een iPhone 4 of 4S, die allerlei redenen hebben waarom ze soms een generatie overslaan. Je leest het allemaal in de uitslag van onze poll van vandaag.

Kijk je puur naar de meestgekozen optie (“Ik wacht op de iPhone 6 of later”), dan kan gemakkelijk de indruk ontstaan dat de meeste lezers helemaal niet van plan zijn om te upgraden. Maar liefst 30% gaf aan te wachten op de iPhone 6, 6S, 7 of andere toekomstige iPhone. Maar daarmee zijn ze nog steeds in de minderheid, vergeleken met mensen die wél van plan zijn een nieuw toestel te kopen (de overige bijna 70%). De groep die teleurgesteld is geraakt in de iPhone en van plan is naar een ander toestel over te stappen is met 1,67% trouwens te verwaarlozen.

De groep die gaat wachten op de iPhone 6 of een andere toekomstige iPhone is wel prominent aanwezig in de bijna 100 reacties onder het artikel van vanochtend. Misschien heeft het wachten op de 6 te maken met gewoontes. “Ik koop alleen iPhones met hele getallen”, is een argument dat we regelmatig horen. Maar het kan natuurlijk ook met iets praktisch, zoals een krap budget of met 2-jarige abonnementen te maken hebben dat sommige mensen een jaartje overslaan. Hoe dan ook: Apple hoeft zich geen zorgen te maken. Uiteindelijk is de meerderheid van de mensen die de poll hebben beantwoord nog steeds van plan om over te stappen, met als populairste optie van de iPhone 4S naar de iPhone 5S (19,7%). Een kleinere groep gaat overstappen van iPhone 5 naar iPhone 5S (17,3%) en een nog kleinere groep gaat van iPhone 4 naar iPhone 5S (15,5%). De rest van de upgrade-opties is zo versnipperd, dat geen enkele boven de 3,5% komt.

Traditiegetrouw zetten we ook een paar reacties extra in het zonnetje, om een indruk te geven hoe mensen hebben gereageerd. Maurice is iemand die ‘hele nummers’ koopt:

Ik wacht wel tot de iPhone 6. Want die vindt ik het altijd iets meer waard om te kopen. Die hebben toch al vaak de functies die de vorige S-modellen ook hebben. En ik houd gewoon van hele nummers.

Bas is ook iemand die nog even wacht, maar heeft een heel andere reden:

Mijn 4 werkt nog prima. Net overgestapt op een sim-only dus houd deze nog even lekker aan 🙂 . Kijken of de 6 wel vernieuwend gaat worden.

Onder de bezitters van een iPhone 5 is te merken dat ze eigenlijk wel tevreden zijn met hun toestel en daarom geen noodzaak zien om te upgraden. Kivanc:

Heb nu een 5, vind het zinloos om te upgraden. Ik wacht wel op de 6-6s.

Sjefke kon zich afgelopen maand toch niet meer inhouden:

Ik heb nog geen maand geleden de iPhone 5 gekocht dus ik wacht wel tot volgend naar of zelfs tot 2015 voordat ik weer een nieuwe koop.

Sommige lezers wezen ons erop, dat je nu nog helemaal geen beslissing kan maken, omdat er nog niets officieel is aangekondigd. Dat klopt! Gelukkig zit je nog niet aan jouw keuze vast als je onze poll hebt ingevuld. Wat we in voorgaande jaren wel hebben gemerkt is dat veel mensen voorafgaand aan de aankondiging mopperen (“dit wordt ‘m niet”, “ik ga dit niet kopen”) als het erop aankomt tóch in de rij gaan staan. Dus de matige belangstelling om te upgraden is nog geen aanwijzing dat Apple gedoemd is. iMC (joepie, een vrouw!) is iemand die nog twijfelt:

Ik was eigenlijk niet van plan om te upgraden. Mijn abo loopt wel af. Of ik neem een sim only abo of ik stap over op de 5C. Ik heb geen behoefte om weer een flink bedrag bij te leggen voor een 5S. Het ligt eraan wat allemaal in de 5C zit en wat ik kwijt ben aan abo en telefoon.

De resultaten

Bekijk grafiek.
Grafiek niet zichtbaar? Via deze link wel!

Bekijk grafiek.
Grafiek niet zichtbaar? Via deze link wel!

Opvallend aan bovenstaande grafiek is dat mensen met een ouder toestel (iPhone 3GS of eerder) best belangstelling hebben voor een iPhone 5C. Ook mensen die nu een toestel van een ander merk hebben, zijn best geïnteresseerd in de iPhone 5C. Apple lijkt met dit budgettoestel waarschijnlijk een goede keuze te hebben gemaakt: mensen die eerder nog niet wilden upgraden of een iPhone te duur vonden, zijn bij de iPhone 5C wel bereid om de aanschaf te overwegen. Bij de andere toestellen (iPhone 4 t/m iPhone 5) is er een overweldigende belangstelling om te upgraden naar de iPhone 5S.

Bekijk grafiek.
Grafiek niet zichtbaar? Via deze link wel!

Verantwoording

De hierboven besproken cijfers zijn gebaseerd op onze poll van zaterdagochtend 7 september, waarbij tussen 10:00 uur en 20:00 uur 3.356 lezers hun stem hebben uitgebracht.

Uitleg

Wij vragen tot aan de onthulling van de nieuwe iPhones wat jij als iCulture-lezer verwacht van de aankondigingen op 10 september. Daarbij kan het gaan om de vingerafdrukscanner in de iPhone 5S, nieuwe functies in iOS 7, automatische updates of dus de meest gewilde opslagcapaciteit. Elke ochtend plaatsen we om 10:00 uur een verse poll en elke avond om 20:30 uur lees je de uitslag van de peiling die dag.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 september 2013, 22:06
Categorie Achtergrond
Onderwerp iculture peilt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.