iCentre nadert mogelijk faillissement, vraagt uitstel van betaling aan (update)

Apple Premium Reseller iCentre heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dit kan wijzen op een faillissement.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iCentreApple Premium Reseller iCentre heeft afgelopen vrijdag uitstel van betaling gekregen. Dit blijkt uit het surseanceregister van de rechtbank. Het uitstel kan erop wijzen dat de winkelketen binnenkort een faillissement aanvraagt. iCentre zelf heeft nog geen officieel bericht naar buiten gebracht, maar Tweakers kwam de documenten voor de aanvraag op het spoor.

iCentre heeft 34 winkels verspreid door Nederland. De exacte reden voor de problemen is niet bekendgemaakt – iCentre heeft ook nog geen officieel bericht naar buiten gebracht. Mogelijk speelt de komst van een officiële Apple Store in Amsterdam een rol. Eerder bleek iCentre al bezorgd te zijn om de winkels: er werd overwogen het pand in Haarlem te verlaten omdat een Apple Store zich in de buurt wilde vestigen.

Omdat iCentre nog geen bericht naar buiten heeft gebracht, is het onduidelijk wat een mogelijk faillissement voor personeel bij iCentre betekent. In sommige gevallen maken winkels een doorstart, iets waar bij Free Record Shop op het moment op wordt gehoopt. De Apple Premium Reseller heeft geen financiële cijfers voor 2012 bekendgemaakt. In 2011 boekte iCentre 116 miljoen euro omzet.

iCentre is een Apple Premium Reseller. Dit zijn winkels die niet onder het beheer van Apple vallen, maar wel Apple-producten verkopen. Om als Premium Reseller aan de slag te gaan maken deze winkels vaak nauwe afspraken met Apple. Sinds de komst van de Apple Store in Amsterdam horen we van steeds meer Premium Resellers dat ze minder producten geleverd krijgen. De iPhone 5 was bijvoorbeeld niet bij deze winkels verkrijgbaar op de dag van verschijning.

Update 1: iCentre heeft inmiddels in een verklaring bevestigd dat er uitstel van betaling is aangevraagd. Er wordt met BAS Group gekeken over een mogelijke doorstart. BAS Group is het bedrijf achter Dixons en MyCom. De financiële problemen zijn volgens iCentre te wijten aan snel teruglopende verkopen en toegenomen concurrentie. De volledige reactie vind je hieronder.
Update 2: Alle actuele informatie vind je in het artikel ‘Faillissement iCentre: alles wat je wil weten‘. De kans is groot dat BAS Group de winkels van iCentre overneemt. Klanten worden al doorverwezen naar de dichtstbijzijnde Dixons-winkel.

Redenen voor surseance van betaling voor de holding van iCentre zijn gelegen in de financiële problemen die zijn ontstaan door de onverwacht snel teruglopende verkopen als gevolg van de stagnatie in de consumentenverkopen in ons land. Zo lag de gemiddelde omzet per vestiging in de eerste 5 maanden van 2013 substantieel lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De negatieve ontwikkeling is verder versterkt door de toegenomen concurrentie, verbreding van de distributie en structureel dalende marges op de verkopen.

Voor een waarschijnlijke doorstart van de commerciële activiteiten zijn directie en bewindvoerder in overleg met de directie van BAS Group, de grootste electronica retailer van ons land met 190 winkels van Dixons en MyCom in Nederland.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 juni 2013, 13:26
Categorie Apple
Onderwerp icentre

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.