Handleiding: achterhaal de bootrom-versie op de iPhone 3GS (jailbreak)

Alleen op de iPhone 3GS met de oude bootrom is kun je op dit moment met behoud van je jailbreak updaten naar iOS 4. In dit artikel leggen we je uit hoe je controleert welke bootrom-versie je hebt op Windows of op Mac OS X.
Paul Pols - · Laatst bijgewerkt:

Achterhaal je bootrom-versieIn oktober 2009 bracht Apple een bootrom-update uit voor de iPhone 3GS, waarin een lek in de bootrom gedicht werd waar de iPhone 3GS tot op dat moment mee te jailbreaken was. Op een gejailbreakte iPhone 3GS met de oude bootrom kun je updaten naar iOS 4 met behulp van PwnageTool, maar op de iPhone 3GS met de nieuwe bootrom is dit niet mogelijk. Hoe weet je eigenlijk welke versie van de bootrom je hebt? In deze handleiding legt iPhoneclub het je stap voor stap uit voor zowel Mac OS X als Windows-gebruikers.

Windows

 1. Download eerst iDetector van iH8sn0w.
 2. Start iDetector-V1.0.exe op.
 3. Zet je iPhone in de DFU-modus. Dit kun je doen door je iPhone eerst met de computer te verbinden. Vervolgens houd je exact tien seconden tegelijkertijd de Power– en Home-knop ingedrukt en laat je vervolgens alleen de Power-knop los. Het scherm van de iPhone blijft als het goed is zwart en de volgende melding verschijnt op het scherm van je computer.
  DFU-modus
 4. Selecteer Is my Bootrom Old or New? in iDetector.
  iDetector
 5. Als je iPhone 3GS in de DFU-modus staat zal iDetector vervolgens aangeven of je de oude of de nieuwe bootrom hebt.
  iDetector - New bootrom
 6. Je kunt je iPhone 3GS weer uit de DFU-modus halen door tegelijkertijd de Power– en Home-knop ingedrukt te houden totdat het Apple logo weer verschijnt.
 7. Als blijkt dat je de oude bootrom hebt, dan kun ons recente artikel over PwnageTool 4.01 bekijken voor meer informatie hoe je met behoud van je jailbreak kunt updaten naar iOS 4. Blijkt dat je de nieuwe bootrom hebt, dan zul je moeten wachten totdat de nieuwe userland jailbreak van Comex publiek wordt gemaakt.

Mac OS X

 1. Zet je iPhone in de DFU-modus. Dit kun je doen door je iPhone eerst met de computer te verbinden. Vervolgens houd je exact tien seconden tegelijkertijd de Power– en Home-knop ingedrukt en laat je vervolgens alleen de Power-knop los. Het scherm van de iPhone blijft als het goed is zwart en de volgende melding verschijnt op het scherm van je computer.
  DFU-modus op OS X
 2. Ga naar System Profiler in de Utilities-folder in de Applications-folder of in het Apple menu via About This Mac en vervolgens More Info.
 3. Zoek naar de Apple Mobile Device en daarin naar de vermelding van het serienummer.
  Bootrom iBoot-359.3.2
 4. Achter het serienummer staat welke iBoot-versie je hebt. Als hier iBoot-359.3 staat dan heb je de oude bootrom, staat hier iBoot-359.3.2 dan heb je de nieuwe bootrom.
 5. Je kunt je iPhone 3GS weer uit de DFU-modus halen door tegelijkertijd de Power– en Home-knop ingedrukt te houden totdat het Apple logo weer verschijnt.
 6. Als blijkt dat je de oude bootrom hebt, dan kun ons recente artikel over PwnageTool 4.01 bekijken voor meer informatie hoe je met behoud van je jailbreak kunt updaten naar iOS 4. Blijkt dat je de nieuwe bootrom hebt, dan zul je moeten wachten totdat de nieuwe userland jailbreak van Comex publiek wordt gemaakt.

Verklarende woordenlijst:

 • Bootrom: de bootrom is de eerste code die er na het aanzetten van de iPhone of iPod touch wordt gedraaid en is vergelijkbaar met de BIOS van een computer. De bootrom is read-only en de eerste schakel in de chain of trust van de iPhone en iPod touch. In de DFU-modus wordt eerst de bootrom geïnitialiseerd en kan je vervolgens met een (gesigneerde) firmware herstellen. Als de iPhone in de normale modus wordt gestart, controleert de bootrom de LLB en start deze vervolgens.
 • LLB: de Low Level Bootloader is de volgende stap in het opstartproces van een iPhone en iPod touch. De LLB heeft een aan de bootrom vergelijkbare functie en overschijft de bootrom in het RAM geheugen, waardoor het reverse engineeren van de bootrom wordt bemoeilijkt. Vervolgens controleert en start de LLB de volgende stap in het opstartproces: iBoot.
 • iBoot: is de laatste en meest gecompliceerde stap in het opstartproces. iBoot biedt de mogelijkheid voor recovery mode, laadt de kernel van iPhone OS en ook de device tree. iBoot controleert daarnaast de communicatie via de recovery modus en naar de kernel.
Voor hulp en vragen kun je terecht in het onderdeel van het forum dat het beste aansluit op jouw situatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.