Handelaren kopen massaal iPhone 4’s in Groot-Brittannië voor parallelimport

Handelaren kopen massaal simlockvrije iPhone 4's in Groot-Brittannië om deze vervolgens voor veel geld door te verkopen op de grijze markt via parallel-import.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Runners wachten tot de Apple Store opentMet honderden tegelijk staan ze in de rij om een iPhone 4 te bemachtigen. Het gaat hier niet over doodgewone consumenten die het toestel willen kopen, maar om handelaren uit alle windstreken die de toestellen vervolgens voor veel geld doorverkopen in het buitenland. De handelaren kopen de toestellen, die tussen de 585 en 700 euro kosten, voornamelijk in Groot-Brittannië, omdat het een van de weinige landen is waar Apple het toestel simlockvrij aanbiedt. Simlockvrije toestellen zijn overal ter wereld te gebruiken en dus zeer geliefd in markten waar alleen gesimlockte toestellen worden aangeboden.

De handelaren doen het vuile werk niet zelf, maar huren daarvoor zogenaamde runners in, die zeventig pond (zo’n tachtig euro) voor elk gekocht toestel krijgen, zo meldt de Britse krant The Mail. Volgens de runners zelf gaat het er soms hard aan toe en leidt het zelfs tot vechtpartijen tussen de runners onderling. Overal in Groot-Brittannië waar Apple eigen winkels heeft vindt dit fenomeen plaats, zo verklaarde een van de handelaren tegenover de krant. De handelaren verkopen de toestellen in veel gevallen voor twee keer zoveel aan internationale klanten die daarvoor speciaal naar Groot-Brittannië zijn gevlogen.

Handelaar betaalt runner voor iPhone 4Apple’s eigen winkels zijn de enige verkooppunten in Groot-Brittannië waar simlockvrije toestellen gekocht kunnen worden, bij andere winkels krijgen consumenten een gesimlockt toestel. Doordat de runners in veel gevallen de voorraden bij de Apple-winkels opmaken, blijven er voor gewone klanten geen toestellen meer over. Zij worden daardoor gedwongen om zich bij de winkels van onder anderen O2 en Vodafone te melden en zitten vervolgens aan een langdurig contract vast. De handelaren leggen de schuld bij Apple, omdat het bedrijf de iPhone 4 gefaseerd uitrolt in andere landen.

Ook de schaarste van het toestel in landen als Dubai, Singapore, Zuid-Afrika, Rusland, India en China, zorgt ervoor dat consumenten bereid zijn om al gauw vier tot vijfhonderd euro meer te betalen dan de originele verkoopprijs. “Ik neem de telefoons mee voor vrienden in Pakistan. Daar is geen iPhone-winkel”, aldus een van de handelaren. Zij zien zichzelf als gewone klanten en vinden het volkomen normaal wat ze doen. Een andere handelaar vindt het misbruik maken van het systeem en verwijt Apple zijn passieve houding. Het bedrijf zelf wilde niet op de situatie reageren, maar zal waarschijnlijk niet rouwig zijn. De toestellen worden verkocht en dat is waar het Apple uiteindelijk om gaat.

Foto’s: Keith Waldegrave en Craig Hibbert, via Daily Mail

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 september 2010, 19:46
Categorie Achtergrond
Onderwerpen groot brittannië, hardlopen, iPhone 4, simlockvrij

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.