Gsm-frequentie gaat open voor UMTS: betere dekking binnenshuis?

De EU is van plan de 900 MHz-frequentie open te zetten voor draadloze breedband. Dat heeft als voordeel dat signalen dieper kunnen doordringen in gebouwen, zodat je minder snel op gprs terugvalt. De frequentie wordt geschikt voor umts en WiMAX.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

speedDe Europese Commissie heeft bekendgemaakt dat de gsm-frequentie op de 900 MHz-band in de toekomst ook voor mobiele breedbanddiensten mag worden gebruikt. De 900 MHz-band werd tot nu toe alleen gebruikt om te bellen via gsm, aldus een oude richtlijn uit 1987. Het komende halfjaar moeten de nationale overheden ervoor zorgen dat deze frequentie wettelijk ook wordt opengezet voor breedbanddiensten zoals umts en (in de toekomst) WiMax. Momenteel wordt voor umts alleen de 2,0 GHz-frequentie gebruikt.

Als de hogere frequentie van 900 MHz erbij komt, wordt het gemakkelijker om signalen dieper te laten doordringen in gebouwen, waardoor je minder snel terugvalt op het tragere gprs-netwerk. Binnenshuis wordt veel gebruik gemaakt van mobiel internet en juist daar wordt veel geklaagd over problemen met de dekking. Voordat het zover is zullen de telecomoperators nog wel moeten onderzoeken of gebruik van breedbanddiensten geen storing oplevert voor gsm-bellers op dezelfde frequentie.

De maatregel kan telecomoperators veel geld besparen, omdat ze minder hoeven te investeren in uitbreiding van netwerken. De EU verwacht dat zo’n 1,6 miljard euro kan worden bespaard. Achterliggende reden is echter ook om de concurrentie te bevorderen, al is nog maar de vraag of daardoor de prijzen van data-abonnementen omlaag gaan. EU-commissaris Viviane Reding maakte verder duidelijk dat ze de telecomindustrie “in deze economisch moeilijke tijden” een hart onder de riem wil steken. De telecomindustrie krijgt van de EU een signaal dat ze worden ondersteund, al kan de maatregel ook tot gevolg hebben dat operators vanaf nu minder geneigd zijn om in 3G te investeren en volledig inzetten op 4G-technologie zoals LTE. Voor toekomstige iPhone-bezitters komt dat goed uit, want Apple zou volgens geruchten al bezig zijn met het testen van een 4G iPhone op LTE. Bewijzen voor zo’n iPhone 4G zijn echter niet erg sterk: alleen de website FoneFrenzy.com heeft ervan gehoord. Andere websites houden het wat vager: ze concluderen uit het feit dat Verizon en AT&T druk bezig zijn met het testen van LTE dat een iPhone 4G dan ook wel een aardig idee zou kunnen zijn.

Door de maatregel van de EU kan WiMAX ook weer aantrekkelijk worden als vierde generatie mobiele breedbandtechnologie, ware het niet dat Europa nogal fors op LTE heeft ingezet.

Meer info: persbericht
Foto: atzu, CC Flickr

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2009, 15:50
Categorie iDevices
Onderwerpen europa, umts

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.