Grootverbruikers van data zitten bij T-Mobile

Veel grootverbruikers van data willen overstappen naar T-Mobile. Veel respondenten die nu bij KPN en Hi zitten, zeggen deze providers te verlaten als hun abonnement is verlopen. Dat blijkt uit het provideronderzoek van Tweakers.net.

iphone4-vlagDe iPhone heeft ervoor gezorgd dat consumenten massaal de smartphone gingen ontdekken. Het mobiele internetgebruik vloog door het plafond en de operators kondigden met z’n alleen nieuwe abonnementen aan. Snel mobiel internetten is niet meer onbeperkt en de Fair Use Policy werd afgeschaft. Op bijna alle fronten gaan de smartphonegebruikers erop achteruit. Je zou denken dat die mensen massaal hun abonnement laten doorlopen voor de oude voorwaarden, maar dat is lang niet altijd het geval, zo blijkt uit een onderzoek van Tweakers. Zij ondervroegen 763 mobiele gebruikers en ontdekten dat grootverbruikers van data vooral bij T-Mobile zitten. Dit is ook de operator waar het hoogste percentage klanten blijft zitten, als straks de nieuwe voorwaarden ingaan.

Bij Vodafone wil 81 procent van de klanten blijven. KPN en Hi kunnen de grootste leegloop verwachten: daar wil maar respectievelijk 65 en 62 procent blijven. De rest overweegt over te stappen. Overigens hebben de cijfers betrekking op de intentie om over te stappen en gaat het niet om daadwerkelijk gedrag. Het kan dus best zijn dat een deel van de gebruikers gewoon boos is en nog geen idee heeft of het aanbod bij de concurrentie beter is. Verder valt op dat de respondenten relatief veel data gebruiken en dus eerder bij het ‘tweakende’ gedeelte van de bevolking thuishoren dan bij de doorsnee Nederlanders. Bij de overstappers is een groot deel van plan om over te stappen naar T-Mobile. Zo is 28% van de ondervraagde Hi-klanten van plan om naar T-Mobile over te stappen en is 24% van de KPN-klanten hetzelfde van plan. T-Mobile zal vooral klanten trekken die veel data verbruiken en aan de lagere datalimieten van KPN en Hi niet genoeg hebben.

t-mobile-overstap

De nieuwe toestroom aan klanten die T-Mobile tegemoet kan zien, heeft vooral interesse in de iSmart-abonnementen (de voormalige iPhone-abonnementen). Meer dan de helft van de overstappers kiest voor dit abonnement. Als je de PDF met meer gedetailleerde data bekijkt, blijkt ook dat de i-abonnementen bij T-Mobile extreem populair zijn. Bijna de helft van de ondervraagde T-Mobile-klanten heeft zo’n i-abonnement. Een veel kleiner deel heeft een Relax-abonnement of sim only. Verder valt op dat de ondervraagde T-Mobile-klanten nauwelijks bellen: een groot deel heeft aan 50 belminuten of sms’jes genoeg. Bij Vodafone blijken de Bel+SMS+Web-abonnementen veel populairder dan de iPhone-abonnementen, met name die met 150, 200 en 275 belminuten. Bij alle operators ligt het dataverbruik vooral tussen de 500 en 1000 MB per maand.

Op onze vraag aan Tweakers-hoofdredacteur Wilbert de Vries in hoeverre het onderzoek representatief is voor de gemiddelde consument in Nederland, antwoordde hij:

Het zal een mix zijn, gezien het dataverbruik heeft de categorie tweaker wel de overhand

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 augustus 2011, 18:36
Categorie Providers
Onderwerpen dataverkeer, kpn, mobiel internet, t-mobile, Vodafone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.