Mac App Store op een iMac

Gerucht: ‘Apple’s samenvoeging van Mac- en iOS-apps komt pas in 2019’

In tegenstelling tot eerdere berichten komen de universele Mac- en iOS-apps pas in 2019 beschikbaar, aldus nieuwe bronnen. Bovendien zou het nieuwe systeem er vooral voor zorgen dat het maken van apps op beide platformen makkelijker is.

In december vorig jaar kwam het grote nieuws dat Apple bezig is met het samenvoegen van apps voor iOS en Mac. Volgens Bloomberg is het daardoor mogelijk dat apps zowel voor de iPhone, iPad als Mac verschijnen, als echte universele apps dus. Toentertijd stond dit nieuwe systeem op de planning voor iOS 12 en macOS 10.14, maar volgens John Gruber is dat niet meer het geval. Volgens hem komt het cross-platform systeem pas beschikbaar bij iOS 13 en macOS 10.15, die in september 2019 verschijnen.

Het gaat hier om het samenvoegen van de app-ontwikkelplatformen. Niet het samenvoegen van de besturingssystemen iOS en macOS, of het samenvoegen van de hardware van iPad en Mac, want daar is Apple sterk op tegen.

‘Cross-platform tussen iOS en Mac pas in 2019’

John Gruber is een stuk sceptischer met betrekking tot dit gerucht dan Mark Gurman, die het bericht voor het eerst bekendmaakte. Volgens Gruber bracht het originele gerucht weinig (technische) details en ging het vooral om wat ontwikkelaars het liefst zien en niet wat het gerucht daadwerkelijk betekent. Het is volgens hem dan ook niet gek dat we in de afgelopen vier maanden niets nieuws gehoord hebben met betrekking tot dit gerucht. Daar brengt hij zelf nu verandering in, op basis van bronnen die bij het project betrokken zouden zijn.

Het project had ooit de naam Marzipan, maar dat zou inmiddels niet meer het geval zijn. Bovendien is het project wat minder ambitieus dan in eerste instantie leek. Met dit nieuwe cross-platform systeem kunnen ontwikkelaars eenvoudiger apps maken. Momenteel zijn er flink wat verschillen in de tools die ontwikkelaars gebruiken, zogenaamde API’s, tussen iOS en Mac. Voor iOS werken ontwikkelaars me UIKit, terwijl voor Mac gebruikgemaakt wordt van AppKit. Apple zou nu dus werken aan één framework voor beide platformen, zodat er voor apps op iOS en Mac één en dezelfde user interface is. Het is voor ontwikkelaars daardoor makkelijker om apps op beide platformen uit te brengen die dezelfde functies hebben. Gruber noemt in zijn blog dus niet de echte universele apps, maar deze ontwikkeling zou hier op termijn wel toe kunnen leiden.

Hoe dan ook moeten we volgens Gruber nog even geduld hebben. Hij is er zo goed als zeker van dat dit systeem niet ter sprake komt tijdens de WWDC 2018, maar dat het gepland staat voor 2019. Dit betekent dus een release in iOS 13 en macOS 10.15. Dit zou betekenen dat het tegelijkertijd komt met het nieuwe ontwerp van iOS 13, waar eerder ook al over gesproken werd. Apple zou nieuwe functies zoals een opgefrist beginscherm uitgesteld hebben, mogelijk dus voor iOS 13.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2018, 10:01
Bron Bron John Gruber
Categorieën Geruchten, iOS, Mac & macOS
Onderwerpen ios 12, ios 13, macos
Software iOS 12, iOS 13, macOS 10.14 Mojave

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone, die sinds september 2019 te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer.

iOS 13

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.