Gartner vindt iPhone nu wel geschikt voor zakelijk gebruik

Gartner heeft een rapport uitgebracht, waarin de eerdere afwijzing van de iPhone is omgeslagen in een goedkeuring. Volgens Gartner is iPhone 2.0 goed genoeg voor zakelijk gebruik, maar dan moet Apple wel opleveren wat ze hebben beloofd.

OKJe hoeft geen duurbetaalde analist te zijn om te snappen dat de iPhone binnenkort meer zakelijke mogelijkheden krijgt. Gartner heeft dat ook ingezien: ze hebben hun eerdere afkeuring voor zakelijk gebruik nu omgezet in een positieve aanbeveling. Het standpunt is gebaseerd op de iPhone 2.0 die in juni komt. Toch is het niet zo gemakkelijk als nu wordt geschetst: Gartner heeft wel degelijk onderzoek gedaan.

Het rapport beveelt de iPhone aan voor appliance level support. Dat wil zeggen: het is toegestaan om de iPhone voor PIM-functies, e-mail, telefonie en internetbrowsen te gebruiken. Het is ook toegestaan om de iPhone te gebruiken voor gespecialiseerde functies, waarbij de software wordt geleverd door een derde partij. Maar dan moet de functionaliteit wel duidelijk afgebakend zijn, de softwareontwikkelaar moet een backup-platform bieden en er moeten geen IT-ontwikkelaars nodig zijn om lokale aanpassingen in programmacode te doen. Kortom, IT-managers die zelf niet teveel willen nadenken, weten nu waar ze op moeten letten.

Ken Dulaney, vice president van Gartner zegt: “De iPhone zal in verschillende segmenten een inhaalslag maken ten opzichte van de belangrijkste smartphone-concurrenten – BlackBerry, Windows Mobile en Symbian Series 60. Wel moeten IT-managers de beheeropties van de iPhone moeten onderzoeken, om goed te begrijpen welke risico’s de consumentenfuncties in de iPhone kunnen opleveren. Misschien bedoelt Gartner daarmee onder andere, dat het in sommige bedrijven niet is toegestaan om een mobiele telefoon met camera te gebruiken, omdat daarmee het risico op bedrijfsspionage toeneemt. Gartner houdt nog wel een slag om de arm: Apple moet de distributie verbreden en moet nog wel opleveren wat het heeft beloofd.

Natuurlijk is zo’n rapport niet baanbrekend, maar in veel bedrijven is het wel dé manier om met zo’n officieel rapport onder de arm naar de (a-technische) directie te stappen, om te laten zien dat de iPhone klaar is voor de zaak.

Meer info: Gartner Changes Its Enterprise iPhone Recommendations

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 maart 2008, 10:35
Categorie Achtergrond
Onderwerpen goedkeuring, Zakelijk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.