Flipboard koopt concurrent Zite van CNN

Flipboard heeft directe concurrent Zite gekocht uit handen van CNN. Het nieuws van CNN kan daardoor in Flipboard terecht komen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Flipboard-updateDe toekomst van de nieuwsapp Zite is onzeker geworden. Directe concurrent Flipboard heeft Zite gekocht uit handen van CNN. De wereldwijde nieuwsorganisatie kocht Zite drie jaar geleden voor 20 miljoen dollar en vormt ook het middelpunt van de nieuwe deal. Flipboard gaat het nieuws van CNN namelijk brengen in de eigen app, waarmee 300 nieuwskanalen en onderwerpen in Flipboard kunnen worden bediend. Volgens CNN betaalde Flipboard 60 miljoen dollar voor de overname.

“Flipboard heeft zich bewezen als een van de grootste stuwers van internetverkeer. Onze content aanbieden in Flipboard kan resulteren in persoonlijke magazines voor onze shows en talent.”

Met die woorden beschrijft KC Estenson de overname. Het hoofd van de digitale tak van CNN meldt dat Flipboard en CNN samen advertenties gaan verkopen, die zullen overkomen als advertenties die je in papieren magazines tegenkomt.

Reactie op Facebook’s Paper

De overname door Flipboard lijkt een antwoord op de komst van Paper, Facebooks nieuwsapp die voorlopig alleen in de Verenigde Staten uit is. In onze uitgebreide review van Paper stellen we dat Flipboard er een stevige concurrent bij heeft: Paper lijkt door Flipboard geïnspireerd met vouwbewegingen hier en daar, maar ziet er nóg moderner uit en bedient ongelooflijk soepel. Bovendien is Paper ook een plek waarin je de belangrijkste functies van Facebook (zoals privéberichten en statussen delen) kan gebruiken.

100 miljoen gebruikers

iOS app design invloed FlipboardToch heeft Flipboard niet meteen iets te vrezen. De applicatie zegt inmiddels meer dan 100 miljoen gebruikers te hebben, ten opzichte van 85 miljoen in het afgelopen najaar. De rek lijkt er dus nog niet uit. De waarden van Flipboard zou ongeveer 800 miljoen dollar zijn. In de afgelopen periode ging de applicatie al contracten aan met de grote uitgever Condé Nast om content en advertenties te bundelen van onder andere Glamour, Vanity Fair en Digest. Ook New York Times, Forbes en Esquire hebben exclusieve afspraken met Flipboard lopen over het presenteren van content.

CNN lijkt de spekkoper in de overname. Door die overname komt de content van het televisiestation terecht in Flipboard in plaats van Zite, wat betekent dat het nieuws aan een groter publiek zal worden gepresenteerd. In Nederland zie je het verschil in belangstelling tussen de twee apps bijvoorbeeld goed. Zite heeft iets meer dan 630 beoordelingen in de App Store, terwijl Flipboard er meer dan 9360 heeft. Toch is Zite wel geliefd: de app heeft een gemiddelde beoordeling van 4,5 sterren.

Zite nog wel te gebruiken

Het lot van Zite is bezegeld met de overname. CNN steekt niet langer tijd en moeite in de applicatie. De 15 tot 20 medewerkers van Zite worden van CNN overgeplaatst naar Flipboard in Palo Alto, met uitzondering van Zite’s oprichter Mark Johnson. Hij neemt afscheid in een blogpost op LinkedIn, op zoek naar een nieuwe startup. Het is nog niet bekend hoe lang Zite nog in de App Store te downloaden zal zijn, maar Flipboard meldt zelf dat Zite-gebruikers de app in ieder geval nog wel kunnen gebruiken.

Downloaden: Flipboard (gratis, universeel, iOS 5.0+)
Downloaden: Zite (gratis, universeel, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 23:07
Onderwerpen cnn, flipboard, zite

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.