Flappy Bird krijgt eerste grote update met nieuwe vogels

Flappy Bird heeft een update gekregen met nieuwe vogels en betere framerate. Ook is de pauzefunctie verdwenen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

flappy-birdHet is de update die niemand zag aankomen: Flappy Bird heeft nieuwe vogels gekregen en een verbeterde framerate. Ook is de gebruikersinterface iets aangepast. Naast de bekende gele vogel zijn er nu ook rode en blauwe vogels. Je kunt niet kiezen met welke vogel je speelt. De game wisselt zelf tussen de gekleurde vogels en doet dat vrij willekeurig. Ook is er een nachtthema, dat op willekeurige momenten in beeld komt.

Heb je Flappy Bird al regelmatig gespeeld, dan zul je zien dat de pijpen waar je doorheen moet fladderen er nu meer gladder en gepolijster uitzien. De speelwijze is nog steeds hetzelfde: op het scherm tappen om te zorgen dat het vogeltje tussen de pijpen door vliegt.

De nieuwe versie van Flappy Bird start iets anders op, heeft een nieuw leaderboard en nieuwe knoppen om de game te beoordelen. Je kunt voortaan ook meteen een nieuwe game starten, in plaats van de omweg via het hoofdscherm. Er zijn nog meer veranderingen doorgevoerd, zoals het feit dat de pauzeknop is verdwenen. Vreemd is dat je niet langer je score kunt delen, terwijl dat één van de redenen van het succes was: op Twitter gonsde het van de #flapflap-berichtjes waarin mensen hun belachelijk lage score met vrienden deelden. In plaats daarvan krijg je na de crash alleen een Game Over-scherm met een knop om opnieuw te proberen. Zelf hadden we graag de mogelijkheid gezien om advertenties af te kopen, maar dat zit er niet in.

Flappy-Bird-nachtthemaVersie 1.2 is de eerste update sinds maanden en even leek het erop dat ontwikkelaar Dong Nguyen het succes eigenlijk niet zo leuk vond. Hij wilde met rust gelaten worden, maar liet zich tussendoor nog wel ontglippen dat de advertenties in de game hem $50.000 per dag opleverden. Dat is een heel verschil met vorig jaar, toen Flappy Bird in mei 2013 in de App Store verscheen en nauwelijks werd opgemerkt. Versie 1.1 verscheen in september dat jaar en bevatte alleen wat bugfixes en een nieuw icoontje.

Kritiek op de game is er natuurlijk ook: het is een one-hit-wonder, die vooral een rip-off is van eerdere games. Er zijn honderden games gebaseerd op dit decennia oude spelidee, die beter zijn uitgevoerd. Maar het is net de willekeur van het publiek welke spelletje als eerste komt bovendrijven. Sta je eenmaal in de top 5, dan is het makkelijk om die positie vast te houden omdat veel mensen domweg afgaan op de toplijstjes. Dat zal ook de reden zijn waarom de vrij onooglijke game Uitrollen Me in Nederland zo hoog staat.

ironpants positie nederlandIn de VS heeft Flappy Bird in de top 5 al gezelschap gekregen van de Flappy Bird-kloon Ironpants, die in Nederland ook bezig is aan een opmars (in vijf dagen gestegen van #394 naar #30, zie grafiek). Volgende week staat ‘ie in de top 10, voorspellen wij.

Wat is jouw Flappy Bird highscore?

Downloaden: Flappy Bird (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 23:26
Categorie Uncategorized
Onderwerp flappy bird

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.