Onderzoekers maken multitouch-gebaren met één vinger mogelijk met Fat Thumb

Onderzoekers op de Universiteit van Calgary hebben ontdekt hoe je de dikte van je duim kunt gebruiken om multitouchgebaren te vervangen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld zoomen in Google Maps met één hand.

Fat ThumbOnderzoekers op de Universiteit van Calgary hebben een techniek ontwikkeld waarmee je multitouch-gebaren op de iPhone kunt uitvoeren met enkel je duim. De techiek, genaamd Fat Thumb, gebruikt de dikte van je duim om te bepalen wat je wil doen. Duw je de hele duim op het scherm, dan kan dit gezien worden als een zoom-actie, iets waar je normaal gesproken twee vingers voor nodig hebt.

Voordat Fat Thumb gebruikt kan worden moeten gebruikers de iPhone kalibereren. Door aan te geven hoe een deel van de duim en het volledige oppervlak aanvoelt, weet de iPhone later hoe je de duim precies tegen het scherm aanduwt. Deze informatie kan vervolgens door verschillende apps gebruikt worden om multitouch-gebaren te vervangen.

Fat Thumb moet iPhone-gebruik makkelijker maken wanneer je maar één hand tot je beschikking hebt. Wil je normaal gesproken multitouch-gebaren op de iPhone maken, dan heb je een tweede hand nodig om de iPhone mee vast te houden. Je kunt proberen de gebaren met één hand voor elkaar te krijgen, maar je moet de iPhone dan onhandig vastklampen. Hierdoor riskeer je hem te laten vallen. Omdat je met Fat Thumb alleen je duim gebruikt, kun je de overige vier vingers gebruiken om de iPhone in je hand te houden.

Het is nog de vraag of we ooit Fat Thumb kunnen gebruiken op de iPhone. Het onderzoek van de Universiteit van Calgary wierp zijn vruchten af, maar de onderzoekers werken niet voor Apple. Ze hebben ook niet gezegd wat ze precies met hun onderzoeksconclusie gaan doen. Op het moment kunnen gebruikers er in ieder geval niks mee: het onderzoeksteam heeft de code achter hun onderzoek niet vrijgegeven.

Via Engadget.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juli 2012, 15:13
Categorie Achtergrond
Onderwerp onderzoek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.